ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Κορωνοϊός: Ορόσημο η Δευτέρα, στο «κόκκινο» τουριστικές περιοχές

Κορωνοϊός: Ορόσημο η Δευτέρα, στο «κόκκινο» τουριστικές περιοχές

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας έχουν στρέψει στην κυβέρνηση τα βλέματα τους, και συγκεκριμένα στα νοσοκομεία της χώρας.

Η μέχρι τώρα εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων δεν συνοδεύεται από ανάλογη άνοδο στις νοσηλείες, οι οποίες ανεβαίνουν μεν αλλά όχι όπως στα δύο προηγούμενα κύματα. Εάν συνεχιστεί η άνοδος στις νοσηλείες με τον ίδιο μικρό ρυθμό, θα είναι ένα πολύ αισιόδοξο σημάδι πως το σύστημα υγείας δεν θα πιεστεί όπως συνέβη πέρυσι τον Νοέμβριο. 

Σε κάθε περίπτωση τα «ποιοτικά» χαρακτηριστικά του κύματος που βιώνουμε θα φανούν από την ερχόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση, πάντως, προετοιμάζεται για το χειρότερο ώστε να είναι έτοιμη σε κάθε περίπτωση.

Χθες άλλωστε για μία ακόμη ημέρα τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της πανδημίας δεν ήταν καθόλου καλά για την εβδομάδα 5-11 Ιουλίου. Το ποσοστό θετικότητας ανήλθε στο 3,15% σε σύνολο 420.424 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,44% σε σύνολο 1.423.329 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,83%. Για το περασμένο αντίστοιχο διάστημα, δηλαδή την εβδομάδα 28 Ιουνίου – 4 Ιουλίου, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,89% σε σύνολο 265.549 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,22% σε σύνολο 1.398.702 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,33%.

Στο κόκκινο

Όσον αφορά την κατά τόπους διασπορά, για το διάστημα 5-11 Ιουλίου αρκετές περιοχές ήταν στο «κόκκινο», μεταξύ των οποίων ο Νότιος Τομέας της Αττικής, αλλά και περιοχές με έντονο τουριστικό χαρακτήρα, όπως η Μύκονος, το Ρέθυμνο και η Πάρος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα νότια προάστια το ποσοτό θετικότητας έφτασε στο 1,39%, από 0,84% στην τελευταία εβδομαδιαία μέτρηση. Αντίστοιχα, στο Ρέθυμνο κινείται στο 3,69%, από 1,85%, στη Μύκονο 3,31%, από 0,65% και στην Πάρο 1,27% από 0,20%. Κατακόρυφη ήταν η άνοδος και στα Γρεβενά, με 3,12% από 0,93%.

Το γεγονός ότι μπαίνουμε πάντως στο βαθύ καλοκαίρι δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης καθώς οι αφίξεις στο Ελ. Βενιζέλος διαρκώς αυξάνονται αυξάνοντας την ανάγκη για αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News