ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Self tests: Ποιοι και πόσα δικαιούνται από σήμερα

Self tests: Ποιοι και πόσα δικαιούνται από σήμερα

Διεύρυνση των δικαιούχων των δωρεάν self-tests θα έχουμε από σήμερα Δευτέρα 31 Μαίου καθώς πλέον θα περιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες από 18 έως 30 ετών. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Ακης Σκέρτσος λέγοντας πως οι δικαιούχοι συνολικά φτάνουν πλέον τους 6,5 εκατομμύρια πολίτες.

Ετσι από τις 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, θα μπορούν να παραλαμβάνουν, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους, δύο self-tests από τα φαρμακεία: οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων καθώς και όσοι συμπολίτες μας είναι από 18 έως 30 ετών (χωρίς υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στην πλατφόρμα εφόσον δεν εργάζονται ή δεν είναι φοιτητές/σπουδαστές).

Σημαντική διευκρίνιση για να μην υπάρξουν παρερμηνείες είναι πως τα δύο τεστ που δίνονται αυτή τη βδομάδα στους δικαιούχους είναι για ένα τεστ την εβδομάδα για να καλύψουν δηλαδή τις δύο επόμενες. Η διανομή γίνεται εκ περιτροπής ανά εβδομάδα σε α) νέους-μαθητές-εκπαιδευτικούς και β) σε εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για να μην υπάρχει φόρτος στα φαρμακεία.

Για αυτό και διανέμονται δύο. Εώς τώρα έχει σημειωθεί μεγάλη συμμετοχή σε αυτή την μαζική πολιτική δημόσιας υγείας «που λειτουργεί συμπληρωματικά στους στοχευμένους και δειγματοληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ, έχει φέρει τη χώρα μας μεταξύ των 5 ευρωπαϊκών χωρών που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ σε όλη την ΕΕ», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.

Συνολικά, από τις 12 Απριλίου έως σήμερα έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία 18.513.671 self tests σε 4.050.888 πολίτες και έχουν γίνει 12.515.855 ψηφιακές δηλώσεις στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, δηλαδή ένα ποσοστό 68% επι του συνόλου. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News