Κοινωνία Παρασκευή 23/04/2021, 08:35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Τζανάκης: 2.000 – 2.200 τα ημερήσια κρούσματα μετά την Κυριακή του Θωμά

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα περάσουμε ένα αρκετά καλό καλοκαίρι, ίσως καλύτερο κι από το περσινό»

Ν. Τζανάκης: 2.000 – 2.200 τα ημερήσια κρούσματα μετά την Κυριακή του Θωμά

Την εκτίμηση ότι η πανδημία βρίσκεται σε κατάσταση σταθεροποίησης κι ελαφράς, πολύ αργής αποκλιμάκωσης, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευνομονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Όπως ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ «αυτό δεν θα το δούμε τόσο από τα κρούσματα, τα οποία είναι αυξημένα λόγω των self test και των πολλών διαγνωστικών δοκιμασιών που γίνονται τελευταία. Ενδεικτικά από τις 25 Μαρτίου και μετά γίνονται περίπου 10.000 τεστ επιπλέον κατά μέσο όρο. Αυτό όμως που βλέπουμε είναι οι εισαγωγές στις κλίνες Covid να έχουν σταθεροποιηθεί και το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων να είναι ελαφρά έως αρκετά αρνητικό». 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Θωμά τα κρούσματα θα κυμαίνονται μεταξύ 2.000 – 2.200, με προοπτική να μειωθούν περαιτέρω. Ωστόσο, σημείωσε ότι τα λίγα κρούσματα που ενδεχομένως θα δούμε τη Μεγάλη Εβδομάδα δεν θα είναι αντιπροσωπευτικά, καθώς θα οφείλονται στα λίγα τεστ. Για τον δείκτη δείκτη θετικότητας, επισήμανε ότι για πρώτη φορά φαίνεται να σταθεροποιείται γύρω στο 5% με καλές προοπτικές και για τον λόγο αυτό και στον χάρτη του ECDC η Ελλάδα εμφανίζεται «πράσινη». 

Σχετικά με τις γιορτές του Πάσχα, ο κ. Τζανάκης δήλωσε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να επιτραπούν οι μετακινήσεις στα χωριά ώστε να διασπαρεί ο κόσμος και να μειωθεί το φαινόμενο της διασποράς εντός των αστικών κέντρων που είναι το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, σημείωσε ότι ήταν δύσκολη απόφαση, καθώς οι ειδικοί φοβήθηκαν τη διασπορά από τις βεβαρυμένες περιοχές στην περιφέρεια, όπου και οι υγειονομικές υποδομής είναι χαμηλότερης δυναμικότητας.

«Θα πρέπει να πειθαρχήσουμε πολύ, να αποφύγουμε το συνωστισμό τριών και τεσσάρων οικογενειών και να προσπαθήσουμε να κάνουμε Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους», δήλωσε και πρότεινε ο κόσμος να αγοράσει self test και να κάνει ένα τη Μεγάλη Δευτέρα-Μεγάλη Τρίτη κι ένα ακόμα το Μεγάλο Σάββατο. «Με αυτό τον τρόπο κι εφόσον αυτά είναι αρνητικά θα μπορούμε να κάνουμε Πάσχα με φίλους. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να μαζευτούμε 30-40 άτομα», συμπλήρωσε. 

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας υπογραμμίζοντας ότι καθώς προχωράνε οι εμβολιασμοί και ο καιρός ανοίγει, θα ξεφουσκώσει κι αυτό το κύμα. Για τα σενάρια για τέταρτο κύμα, επισήμανε ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι κι ότι εφόσον εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού δεν θα υπάρχει περιθώριο για άλλο κύμα, εκτός κι αν βρεθεί κάποιο στέλεχος του ιού τόσο πολύ τροποποιημένο που να υπερφαλαγγίσει πλήρως τα εμβόλια. «Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα περάσουμε ένα αρκετά καλό καλοκαίρι, ίσως καλύτερο κι από το περυσινό», κατέληξε.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News