Κοινωνία Σάββατο 31/10/2020, 12:28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Λουκέτο» σε καταστήματα εστίασης και χώρους ψυχαγωγίας στις ζώνες αυξημένου κινδύνου

Φωτ. intimenews

Το κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ, καφέ, θεάτρων, κινηματογράφων και γυμναστηρίων στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες περιοχές, όπως η Αττική και η Βόρεια Ελλάδα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στα νέα μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη και για ένα μήνα, προβλέπεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 έως τις 5 π.μ. Παράλληλα, η επικράτεια χωρίζεται σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου. Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο».

Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Ειδικότερα, από την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου:

  • Ειναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.
  • Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
  • Όχι συναθροίσεις.
  • Και, βέβαια, πάντα αποστάσεις και προσωπική υγιεινή.

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικά στις ζώνες αυξημένου κινδύνου, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες:

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια. Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Με άλλα λόγια, οι νέοι κανόνες, που θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης, επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών.

Σε ολόκληρη την επικράτεια παραμένει σε λειτουργία η βιομηχανία, το λιανεμόριο και τα σχολεία. Παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια, καθώς -όπως είπε ο πρωθυπουργός- «εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News