Κοινωνία Κυριακή 31/01/2021, 10:44
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Β. Κικίλιας: «Στο φουλ» ο εμβολιασμός Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο

Β. Κικίλιας: «Στο φουλ» ο εμβολιασμός Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο

«Στο φουλ» θα μπουν οι μηχανές του εμβολιασμού τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη τρία εμβόλια στη διάθεσή της, ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca θα έχει φτάσει στη χώρα μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι τον Ιανουάριο έγιναν 270 χιλιάδες εμβολιασμοί, προσθέτοντας ότι τον Φεβρουάριο ο αριθμός θα είναι τριπλάσιος και τον Μάρτιο ακόμη μεγαλύτερος.

Σε ό,τι αφορά την επίτευξη συλλογικής ανοσίας στη χώρα, τόνισε ότι εάν εμβολιαστούν περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα ο Φεβρουάριος θα είναι δύσκολος μήνας καθώς είναι η περίοδος που ευνοούνται οι λοιμώξεις και οι ιοί.

«Εάν συνεχίσει χωρίς διακοπές η κοινή προμήθεια των κρατών – μελών και έρθουν τα εμβόλια είναι προφανές ότι μέχρι αρχές καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει τις ευπαθείς ομάδες, τους υγειονομικούς, τους μεγάλους σε ηλικία έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ατενίζουμε με αισιοδοξία το καλοκαίρι» ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Ο υπουργός Υγειάς τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και τις εταιρείες, να συνομιλούμε και να συνεργαζόμαστε με την Ευρώπη καθημερινώς. Το κάνει ο Πρωθυπουργός επανειλημμένως όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα, το έχω κάνει και εγώ, έτσι ώστε να έχουμε τη σωστή στιγμή τα εμβόλιά μας εδώ. Ό,τι εμβόλιο έρχεται, αυτό αμέσως θα γίνεται».

«Έχουμε τετραπλή δυνατότητα εμβολιασμού: στα Κέντρα Υγείας, στα Νοσοκομεία, στους “mega” χώρους εμβολιασμού και, αν χρειαστεί, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και με τους ιδιώτες ιατρούς και με τους φαρμακοποιούς», προσέθεσε.

Εμβολιάζουμε πρώτα ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν με σοβαρή νοσηρότητα και θνητότητα.

Οι στατιστικές των επιστημόνων για τον κορονοϊό σε όλο τον κόσμο, λένε ότι αυτοί οι οποίοι νοσούν βαριά και με θνητότητα σε μεγάλα ποσοστά, είναι οι μεγάλοι σε ηλικία και οι ευπαθείς ομάδες, επισήμανε ο Β. Κικίλιας τονίζοντας: «Αν εμείς, λοιπόν, μπορέσουμε να εμβολιάσουμε αυτούς τους 2 εκατομμύρια ανθρώπους πρώτα, τους ηλικιωμένους, τις ευπαθείς ομάδες, αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα, η νόσος στη χώρα μας θα είναι μία άλλη νόσος. Γιατί αυτοί που κινδυνεύουν πρώτα από όλα και εισάγονται στις ΜΕΘ και κάνουν κατά μέσο όρο 20 μέρες στη ΜΕΘ, θα πηγαίνουν κατά πολύ μικρότερο ποσοστό, γιατί θα είναι εμβολιασμένοι. Αυτοί είναι οι συμπολίτες μας που έχουν κυρίως την ανάγκη μας, αυτοί που κινδυνεύουν με σοβαρή νοσηρότητα και θνητότητα και αυτοί θα έχουν εμβολιαστεί».

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι δύο πράγματα του προκαλούν ανησυχία, το ένα είναι το πρόβλημα των μεταλλάξεων του ιού που πλέον προκαλούν ανησυχία και στην Ελλάδα.

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την κόπωση του πληθυσμού.

«Θέλω να κάνω για μία ακόμη φορά έκκληση. Προσοχή, προσοχή, προσοχή! Έχουν μείνει δύο δύσκολοι μήνες. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον», δήλωσε.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News