Κοινωνία Πέμπτη 6/06/2024, 14:47
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαθητές από την Ελλάδα ήρθαν πρώτοι στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στη Στατιστική

Μαθητές από την Ελλάδα ήρθαν πρώτοι στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στη Στατιστική

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μαθητές ελληνικού Γυμνασίου κατακτούν την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό  Διαγωνισμό στη Στατιστική που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) και τις  Εθνικές Στατιστικές Αρχές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νικήτρια ομάδα εκπροσώπησε την Ελλάδα σε συνέχεια της διάκρισής της στον «7ο Πανελλήνιο  Διαγωνισμό στη Στατιστική», που υλοποίησε για έβδομη συνεχή χρονιά η Ελληνική Στατιστική Αρχή  (ΕΛΣΤΑΤ), από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 28 Μαρτίου 2024.

Μαθητές από την Ελλάδα ήρθαν πρώτοι στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στη Στατιστική-1

Η Eπιτροπή Aξιολόγησης, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες στους τομείς της στατιστικής, των  μαθηματικών και της επικοινωνίας, αφού εξέτασε τις υποψηφιότητες, κατέληξε στην ανάδειξη των νικητών  για κάθε κατηγορία που συμμετείχε και σήμερα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, που φέρνουν τρεις μαθητές  του Γυμνασίου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής – Γυμνάσιο Ομίλου Σχολείων Βιωματικής Μάθησης  Θεσσαλονίκης με την ομάδα AFS_GR_8, στην πρώτη θέση, στην κατηγορία των ηλικιών 14-16 ετών.

Την  πέμπτη θέση στην κατηγορία των ηλικιών 16-18 ετών κατέκτησαν οι μαθητές Λυκείου του Πειραματικού  Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την ομάδα TUKEY.

Η βράβευση των νικητών του Ευρωπαϊκού  Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου 2024 στη Μαδρίτη.

Ο Διαγωνισμός εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην  Ελλάδα και σκοπός του είναι η δημιουργική ενασχόληση και διάκριση των μαθητών που ενδιαφέρονται για  τη στατιστική επιστήμη, τον τρόπο παραγωγής και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην  καθημερινότητά τους, αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομία, τη χάραξη πολιτικών  και τη λήψη αποφάσεων. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν ομάδες αποτελούμενες από 1 έως 3 μαθητές  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (μαθητές Γυμνασίων και μαθητές Λυκείων).

22.479 μαθητές από 1.675 εκπαιδευτικές μονάδες 20 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής  Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) διεκδίκησαν, μέσα από τους εθνικούς διαγωνισμούς στη Στατιστική,  τη συμμετοχή τους στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.

 

Οι δύο πρώτες διακριθείσες στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ομάδες, κάθε κατηγορίας, έλαβαν μέρος στον  Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στη Στατιστική. Οι μαθητές, υπό την επίβλεψη ενός καθηγητή του σχολείου τους, κλήθηκαν να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ένα βίντεο με θέμα «Όλα ήταν καλύτερα πριν… Αλήθεια  ή μήπως όχι;», συγκρίνοντας στοιχεία του παρελθόντος με το παρόν και αξιοποιώντας τα επίσημα  στατιστικά στοιχεία.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News