Κοινωνία Δευτέρα 20/05/2024, 17:21
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε ηλικιωμένους σε Αττική και Πελοπόννησο

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε ηλικιωμένους σε Αττική και Πελοπόννησο

Στις δαγκάνες της αστυνομίας πιάστηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν σε Αττική και Πελοπόννησο, εξαπατώντας ηλικιωμένους. Η σπείρα διέπραττε απάτες, κλοπές και ληστείες, με θύματα ηλικιωμένους.

Συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της οργάνωσης, μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα σε Κόρινθο, Αρκαδία, Μεσσηνία, Αργολίδα και Αχαΐα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία συνδέονται με συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς και δεν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, τουλάχιστον από τα τέλη του 2022, είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση, με σκοπό τη διάπραξη απατών, κλοπών και ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, με συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Πώς δρούσαν

  • Χρησιμοποιώντας ιδιόκτητα αλλά και μισθωμένα οχήματα, προκειμένου να αποφύγουν την ταυτοποίησή τους, προσέγγιζαν στον δρόμο ηλικιωμένα άτομα προσποιούμενοι φιλικά πρόσωπα, λογιστές ή απεσταλμένους συγγενών τους.
  • Για να είναι πιστευτοί, είχαν περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα ευγενική συμπεριφορά, ενώ για να κάμψουν την όποια αμφιβολία έφεραν φάκελο με έγγραφα που επιδείκνυαν.
  • Επειθαν τα θύματα να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, τα οποία κατά περίπτωση παραλάμβαναν από τις οικίες τους ή από τραπεζικά καταστήματα, όπου τους μετέφεραν.
  • Σε αρκετές περιπτώσεις, ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα με το πρόσχημα της φωτογράφισης αυτών, ωστόσο στη συνέχεια απομάκρυναν τα θύματά τους από τον χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφαιρούσαν τα τιμαλφή.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4.910 ευρώ, 3 οχήματα, πλήθος κοσμημάτων και πλήθος κινητών και ενδυμάτων – υποδημάτων. Μέχρι τώρα, έχουν εξιχνιασθεί 29 περιπτώσεις, με τη λεία τους να ξεπερνάει το ποσό των 120.000 ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News