Κοινωνία Τρίτη 27/02/2024, 17:08
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργία την Τετάρτη: Τι ισχύει για ΜΜΜ, λιμάνια και πτήσεις – Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Απεργία την Τετάρτη: Τι ισχύει για ΜΜΜ, λιμάνια και πτήσεις – Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Θα «παραλύσει» την Τετάρτη η χώρα λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ, καθώς εκατοντάδες σωματεία εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς 

Μετρό

Η πρωτεύουσα θα μείνει χωρίς μετρό την Τετάρτη, καθώς 7 σωματεία συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.

Λεωφορεία

Στα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα, ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

Τρένα

Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσει και ο σιδηρόδρομος, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Χωρίς ταξί

Οι ιδιοκτήτες ταξί θα συνεχίσουν για δεύτερο 24ωρο την απεργία τους που ξεκίνησε σήμερα. 

Καθηλωμένα αεροπλάνα

Καμία πτήση δε θα εκτελείται από και προς ελληνικά αεροδρόμια την Τετάρτη, καθώς και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα προβούν σε 24ωρη απεργία. Εφόσον η απεργία πραγματοποιηθεί, καμία πτήση πλην των απαραίτητων (αεροδιακομιδές, κλπ) και των υπερπτήσεων δε θα εξυπηρετείται.

Δεμένα πλοία

Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν την Τετάρτη από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων. Η απεργιακή κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου και θα λήξει τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά.

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Τόσο η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας όσο και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία. Τα σχολεία θα υποδεχτούν τους μαθητές την Τετάρτη, αλλά η εικόνα για τα μαθήματα παραμένει ασαφής καθώς δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί θα αποφασίσουν μεμονωμένα για τη συμμετοχή τους ή μη στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, εκπαιδευτικοί ενημερώνουν γονείς και μαθητές για το τι μέλλει γενέσθαι. Στα γυμνάσια και τα λύκεια, αν κάποιος καθηγητής απεργήσει, οι μαθητές θα έχουν κενό τις ώρες του μαθήματός του.

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία

Στις αυριανές κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, εργατοϋπαλληλικά σωματεία από όλη την Ελλάδα, ιδιωτικοί υπάλληλοι του εμπορίου, εργαζόμενοι στον κλάδο της ενέργειας και των μεταφορών, στις κατασκευές και τις τηλεπικοινωνίες, λογιστές, καλλιτέχνες, οικοδόμοι, εργατοτεχνίτες, εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, στις τηλεπικοινωνίες, την ύδρευση, τα ταχυδρομεία και τις ταχυμεταφορές, δημοτικοί υπάλληλοι, ναυτεργάτες, υπάλληλοι στη δημόσια υγεία, ερευνητικοί σύλλογοι και εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή. Την απεργία στηρίζει και η ΕΣΑμεΑ.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News