Κοινωνία Δευτέρα 26/02/2024, 16:28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργία την Τετάρτη: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Δεμένα πλοία, καθηλωμένα αεροπλάνα

Απεργία την Τετάρτη: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Δεμένα πλοία, καθηλωμένα αεροπλάνα

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου η χώρα, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, καθώς το ένα μετά το άλλο, τα σωματεία των εργαζομένων στις μεταφορές εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Κλαυθμώνος, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς, κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-2017 και αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.

Η απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης αναμένεται να προκαλέσει αναστάτωση στις συγκοινωνίες, καθώς εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η συμμετοχή των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας οδηγεί σε ακυρώσεις πτήσεων, ενώ δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Από την πλευρά τους, οι οδηγοί ταξί έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28, σύμφωνα με απόφαση του Σ.Α.Τ.Α.

Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ στην Αττική

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9.00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας θα πραγματοποιηθούν στα αστικά λεωφορεία και στα τρόλεϊ, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10 το πρωί ή αργότερα (έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ.), ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

Σε ό,τι αφορά το μετρό και το τραμ, επτά σωματεία συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Αναλυτικά, τα σωματεία που εξήγγειλαν 24ωρη απεργία είναι το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ, το Σωματείο Εργαζομένων Τραμ και Αστικών Μέσων Σταθερής Τροχιάς ΣΤΑΣΥ (Σ.Ε.Τ), το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό (Σ.Η.Α.Μ), το Συνδικάτο Σταθμαρχών «Πρώτη Γραμμή», το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (Σ.Ε.Κ.Ε.Λ.Μ.Α), το Σωματείο Ηλεκτροδηγών & Λοιπών Εργαζομένων Κίνησης στη ΣΤΑΣΥ (Σ.Η.Ε.Κ.) καθώς και το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής (Σ.Η.Τ.Α).

Ακυρώσεις πτήσεων

Την ίδια στιγμή, καμία πτήση δεν θα εκτελείται από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια την Τετάρτη, καθώς και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ. Εφόσον η απεργία πραγματοποιηθεί, καμία πτήση πλην των απαραίτητων (αεροδιακομιδές, κλπ) και των υπερπτήσεων δε θα εξυπηρετείται.

«Ολοι οι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, μπορούν να προβούν σε αλλαγές χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους η Olympic Air και η Aegean.

Δεμένα τα πλοία

Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία που αναχωρούν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων.

Η απεργιακή κινητοποίηση των σωματείων της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ενωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου και θα λήξει στις 12:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Τα ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν λύσεις στα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα υπογραφή συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις και μέτρα για την ακρίβεια.

24ωρη απεργία στον σιδηρόδρομο

Παράλληλα, 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί στον σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις αποφάσεις των σωματείων των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται πως η απεργία πραγματοποιείται την ημέρα συμπλήρωσης ενός έτους από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Μεταξύ άλλων, οι σιδηροδρομικοί ζητούν άμεσες προσλήψεις προσωπικού και ολοκλήρωση των έργων ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του δικτύου.

Θεσσαλονίκη: Με προσωπικό ασφαλείας ο ΟΑΣΘ

Τέλος, με προσωπικό ασφαλείας για την κυκλοφορία 50 λεωφορείων στος δρόμους της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει την Τετάρτη ο ΟΑΣΘ. Την ίδια ημέρα, «θα εργαστούν κανονικά τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ, καθώς και η νυχτερινή γραμμή του αεροδρομίου», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News