Κοινωνία Κυριακή 28/01/2024, 21:06
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία κατά «κύματα» – Ποιες περιοχές θα πλήξει ο χιονιάς

Τα χαρακτηριστικά και η διάρκεια του νέου κύματος ψύχους.

Κακοκαιρία κατά «κύματα» – Ποιες περιοχές θα πλήξει ο χιονιάς

Σημαντική μεταβολή του καιρού αναμένεται από την Κυριακή και κυρίως το τριήμερο Δευτέρα 29/1 – Τετάρτη 31/1, οπότε η κακοκαιρία θα επικρατήσει στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.  

Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κακοκαιρία θα εκδηλωθεί κατά κύματα με κύρια χαρακτηριστικά:

  • τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας
  • τις βροχές και τις καταιγίδες κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη όπου αναμένονται πολύ μεγάλα ύψη βροχής στα πεδινά και μεγάλα ύψη χιονιού στα ορεινά-ημιορεινά
  • τις τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια και στις Σποράδες
  • τους τοπικά θυελλώδεις ανέμους βορείων διευθύνσεων
Κακοκαιρία κατά «κύματα» – Ποιες περιοχές θα πλήξει ο χιονιάς-1
Η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων (βροχοπτώσεις με μπλε αποχρώσεις – χιονοπτώσεις με ροζ αποχρώσεις) τις πρωινές ώρες και αργά το βράδυ της Δευτέρας 29/01 – Πηγή: meteo.gr

Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων 

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάρτηση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, «η ημέρα με τις πιο οργανωμένες σε διάρκεια κι ένταση χιονοπτώσεις δείχνει να είναι η Τρίτη αλλά και οι πρωινές ώρες της Τετάρτης, οπότε αυτό το χρονικό διάστημα συγκεντρώνει και αυξημένες πιθανότητες για χιονοστρώσεις που πολύ πιθανό να φέρουν και προβλήματα».

Αναφερόμενος στον νομό Αττικής, ο κ. Μαρουσάκης σημειώνει πως «οι πιο σοβαρές χιονοπτώσεις – χιονοστρώσεις φαίνεται να εντοπίζονται από το ύψος του Αγίου Στεφάνου και βορειότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τη Σταμάτα, την Άνοιξη, το Κρυονέρι, Αφίδνες, Μαλακάσα, Καπανδρίτι. Από Μαρούσι μέχρι και Κηφισιά θα δούμε χιονοπτώσεις με τις χιονοστρώσεις όμως να μη δείχνουν τόσο εκτεταμένες στην περίπτωση που αυτές παρατηρηθούν. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στο βορειοδυτικό τόξο, δηλαδή γύρω από τα Βίλια και γενικά περιοχές που βλέπουν προς  τον Κιθαιρώνα και τα δυτικά της Πάρνηθας όπου θα πέσει μεγάλος όγκος χιονιού και με διάρκεια». 

 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιἀνο, οι θερμοκρασίες στο κέντρο της Αθήνας θα διαμορφωθούν ως εξής 

Κυριακή : 4…11 °C
Δευτέρα : 4…9 °C
Τρίτη : 3…8 °C
Τετάρτη : 2…10°C

Ο ίδιος εφιστά προσοχή για τους οδηγούς που θα κινηθούν στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, όπου προβλέπεται πως θα υπάρξουν τμήματα όπου οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν ακόμα και στα 100-150 περίπου μέτρα. Εκεί χρειάζεται μια μικρή προσοχή. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News