Κοινωνία Δευτέρα 11/12/2023, 10:28
ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ

Ρέντη: Στον ανακριτή ο 18χρονος – Νέα μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση

Ρέντη: Στον ανακριτή ο 18χρονος – Νέα μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση

Εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα αναμένονται σήμερα στον απόηχο των επεισοδίων στην περιοχή του Ρέντη το βράδυ της Πέμπτης, που είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού και τη σύλληψη του 18χρονου οπαδού ο οποίος ομολόγησε πως εκτόξευσε τη φωτοβολίδα. 

Ο 18χρονος πέρασε την πόρτα του ανακριτή λίγο μετά τις 9:30 το πρωί. Εις βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα και πλημμελήματα, μεταξύ άλλων και για απόπειρα ανθρωποκτονίας. 

Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ. εντείνει τις έρευνες για το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που φέρονται να ενορχήστρωσαν την επίθεση. Σε αυτό άλλωστε συντείνουν και οι μέχρι τώρα ισχυρισμοί του 18χρονου, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε πως η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη και ότι είχε δοθεί «γραμμή» να πάνε στο γήπεδο προκειμένου να επιτεθούν στους αστυνομικούς.

Είπε επίσης ότι ρόλο οργανωτή είχε ένα μεγαλύτερο σε ηλικία άτομο το οποίο ο 18χρονος δεν κατονόμασε, υποστηρίζοντας ότι δεν μπόρεσε να το αναγνωρίσει καθώς φορούσε full face μάσκα. Πρόσθεσε ότι αυτός ήταν που τους έδωσε το σύνθημα να βγουν έξω από το γήπεδο για να επιτεθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκονται πέντε άτομα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι είχαν προσχεδιάσει και οργανώσει την επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Ο ένας από αυτούς, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι σεσημασμένος για υποθέσεις αθλητικής βίας και άλλα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο συνήγορος του 18χρονου, Απόστολος Λύτρας, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι έπεσαν προς το μέρος του αστυνομικού δύο φωτοβολίδες. 

Ωρα ανακοινώσεων 

Σε πολιτικό επίπεδο, μετά τη διυπουργική σύσκεψη του Σαββάτου, η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα μέτρα κατά της οπαδικής βίας. Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στις 12:30.

Οπως μετέδωσε η «Κ» το Σάββατο, πηγές του Μαξίμου ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός ήδη από τις πρώτες ώρες μετά το νέο επεισόδιο έδειχνε πιο αποφασισμένος από ποτέ να πάρει «σκληρές αποφάσεις» ώστε τα φαινόμενα βίας να παταχθούν.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό εξετάστηκαν τρία βασικά σενάρια: 

  • Ανάκληση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου σχετικά με την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στις θύρες των οργανωμένων οπαδών και ανάληψη της ασφάλειας των αθλητικών διοργανώσεων από τις ίδιες τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ. 
  • Διακοπή των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. 
  • Διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, το τρίτο σενάριο, δηλαδή το «λουκέτο» στις εξέδρες των γηπέδων, πιθανώς μακράς διαρκείας, προκρίνεται ως το πιθανότερο. 

Από την πλευρά του, μιλώντας το πρωί στην κρατική τηλεόραση, ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ανέφερε πως «θα πρέπει να δούμε τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί και κατά πόσον τηρούνταν, αλλά χρειάζονται πρόσθετα μέτρα».

Υπεύθυνες για να εφαρμοστούν τα μέτρα είναι οι ΠΑΕ, είπε και τόνισε ότι «σαφέστατα θα αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο οι ΠΑΕ και πρέπει να αναλάβουν». «Πρέπει να φροντίζουν για την ασφάλεια αυτών που μπαίνουν στο γήπεδο».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News