Κοινωνία Σάββατο 2/12/2023, 12:53
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: Κακούργημα πλέον η πρόκληση πυρκαγιάς στις ημέρες υψηλού κινδύνου

Β. Κικίλιας: Κακούργημα πλέον η πρόκληση πυρκαγιάς στις ημέρες υψηλού κινδύνου

Για την αυστηροποίηση των ποινών στους εμπρηστές που προβλέπεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο μίλησε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι το αυτό προβλέπει για όσους προκαλούν πυρκαγιά λόγω εκτέλεσης θερμών εργασιών τις ημέρες που ο χάρτης επικινδυνότητας είναι κατηγορίας 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) ή 5 (κατάσταση συναγερμού), το αδίκημα της αμέλειας γίνεται κακούργημα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Κικίλιας είπε ότι «θέλω δημόσια να δώσω συγχαρητήρια στον Γιώργο Φλωρίδη για τον ποινικό κώδικα που κατέθεσε, γιατί υπήρξε για πολλά-πολλά χρόνια στην ελληνική κοινωνία το αίσθημα ατιμωρησίας των υπευθύνων. Αυτό το αίσθημα της ατιμωρησίας παύει να υπάρχει και επίσης βλέπουμε ότι θα υπάρχουν και επισπεύσεις των δικών. Δηλαδή τι έλεγε ο κόσμος; Βιαστές, παιδεραστές, εγκληματίες, τους πιάνει η Ελληνική Αστυνομία και μετά από λίγο καιρό τους βλέπουμε  έξω.  Πλέον, η φυλάκιση για αυτούς θα ισχύει και άρα, εάν είναι καταδικασθέντες  θα εκτίσουν την ποινή τους. Στις γειτονιές της Αθήνας, στις λαϊκές, φτωχές γειτονιές και όπου υπάρχει το αίσθημα της αδικίας και της ατιμωρησίας θα αναθαρρήσει ο κόσμος και η κοινωνία».

Αναφερόμενος στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία είναι ότι «αυτοί οι οποίοι όταν έχουμε κατάσταση κινδύνου πυρκαγιάς στο χάρτη 4 – δηλαδή πολύ υψηλή – ή κατάσταση συναγερμού 5, και συνεχίζουν να αμελούν και να κάνουν μπάρμπεκιου στο δάσος ή να καπνίζουν τα μελίσσια τους ή να καίνε ξερά χόρτα και αυτό οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή, απώλεια ζωών ή καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές, το αμέλημα γίνεται κακούργημα. Η μικρότερη ποινή είναι 10  έτη και τα διοικητικά πρόστιμα φτάνουν μέχρι τις 50.000 ευρώ. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στις τουριστικές μας περιοχές, σε ορεινές μας περιοχές, στα περιαστικά δάση που αγωνιούν κάθε καλοκαίρι και αισθάνονται ότι κάποιοι λίγοι  βάζουν σε ρίσκο τις ζωές τους, των παιδιών τους, των οικογενειών τους. Φτάνει, αρκετά, ως εδώ αυτό, κύριε Αυτιά. Η πρόληψη πρέπει να είναι στρατηγικά ανώτερη από την αντιμετώπιση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι η πρόληψη θα γίνει κομμάτι της καθημερινότητας των Ελλήνων.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News