Κοινωνία Παρασκευή 17/11/2023, 10:50
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΕΝ: Πώς σχολίασε την παραπομπή της Ελλάδας για τους αντιπλημμυρικούς χάρτες

ΥΠΕΝ: Πώς σχολίασε την παραπομπή της Ελλάδας για τους αντιπλημμυρικούς χάρτες

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο -επειδή δεν παρείχε επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνων πλημμύρας και επικινδυνότητας πλημμύρας- σχολίασε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι οι χάρτες πρέπει να επικαιροποιηθούν με βάση τα τελευταία κλιματικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων Ιανός, Elias και Daniel, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να είναι παραπλανητικοί.

Ειδικότερα, αναφέρει, η ολοκλήρωση των επικαιροποιημένων Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των επικαιροποιημένων Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας αναμένεται έως τις 30.11.2023.

Σημειώνει, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρέπεμψε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα- αλλά και για μη ορθή εφαρμογή των κανόνων βάσει της οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών και επειδή δεν έκλεισε χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων στο νησί της Ζακύνθου εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000, έχει ενημερωθεί για αυτή την ημερομηνία.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας επικαιροποιούνται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2007/60 κάθε 6 χρόνια. Επίσης, τα αρχικά Σχέδια ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, με 2,5 χρόνια καθυστέρηση, σε σχέση με την προβλεπόμενη προθεσμία της Οδηγίας (22.12.2015).

«Όπως επισημάνθηκε και στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, οι Χάρτες πρέπει να επικαιροποιηθούν με βάση τα τελευταία κλιματικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων Ιανός, Elias και Daniel, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος οι Χάρτες να είναι παραπλανητικοί», καταλήγει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Παραπομπή της Ελλάδας για καθυστερήσεις πληρωμών και χάρτες πλημμύρας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News