Κοινωνία Σάββατο 2/09/2023, 22:50
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

DW: Επιμένει το «κίνημα της πετσέτας» – Η πράσινη καρδιά της Αθήνας

Το Spiegel Online φιλοξενεί συνέντευξη του Μιχάλη Κυριασάνου, μέλους του «κινήματος της πετσέτας» στην Πάρο. Ακόμη, ο γερμανικός Τύπος για το «έργο δισεκατομμυρίων» στο Ελληνικό.

DW: Επιμένει το «κίνημα της πετσέτας» – Η πράσινη καρδιά της Αθήνας

Αν και μετρά λίγες μόλις εβδομάδες ζωής, το κίνημα της πετσέτας έχει ήδη καταφέρει πολλά, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην «απελευθέρωση» εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων στις παραλίες των Κυκλάδων, αλλά και αλλού. Στη διαδικτυακή του ιστοσελίδα το Spiegel φιλοξενεί τώρα συνέντευξη του Μιχάλη Κυριασάνου, ενός εκ των 14.000 μελών του κινήματος στην Πάρο.

Σε ρεπορτάζ με τον εύλογο τίτλο «Σε ποιόν ανήκουν οι παραλίες της Ελλάδας;» ο Κυριασάνος εξηγεί ότι στόχος του κινήματος είναι «τα παραλιακά μπαρ να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία. […] Όμως το ζήτημα δεν αφορά μονάχα τις παραλίες». Αντιθέτως, «πρόκειται για τη βιωσιμότητα, την επιβίωση ολόκληρου του νησιού. Η Πάρος συγκαταλέγεται στα ακριβότερα νησιά, τα ενοίκια και το κόστος ζωής έχουν αυξηθεί σημαντικά. Θα παραμείνει το νησί ένας τόπος βιώσιμος ή θα γίνει η Πάρος ένα είδος λούνα-παρκ, το οποίο θα λειτουργεί μονάχα για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες;»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Πάρου κατηγόρησε το κίνημα πως έχει πολιτικές επιδιώξεις. Όμως σε αυτό ο Κυριασάνος απαντά πως «το ζήτημα αφορά τον δημόσιο χώρο, τα δικαιώματά μας – φυσικά και είναι πολιτικό! Εξάλλου, ο δήμαρχος ήταν συνυπεύθυνος για αυτήν την αθλιότητα. Διότι το καθήκον ελέγχου το έχει ο δήμος, ο οποίος οφείλει να αναφέρει τις παραβάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών. Όμως δεν έκαναν κάτι τέτοιο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει καθόλου έλεγχοι. Επίσης, δεν απάντησε στις διαμαρτυρίες μας. Τώρα επικοινωνούμε απευθείας με το υπουργείο, το οποίο μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις και να μαζεύει τις ξαπλώστρες».

Τέλος, ερωτώμενος εάν με το πέρας του καλοκαιριού θα σταματήσει και η δράση του κινήματος της πετσέτας, ο Κυριασάνος εκτιμά πως ίσως μάλιστα συμβεί το αντίθετο: «Τον χειμώνα το νησί είναι άδειο. Τότε εμείς οι νησιώτες θα μπορούμε να συναντιόμαστε και να συνεννοούμαστε πολύ καλύτερα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε επαφή με παρόμοια κινήματα σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε να σχεδιάσουμε κοινές πρωτοβουλίες και να αναπτύξουμε ιδέες, ώστε ο δημόσιος χώρος να προστατεύεται αποτελεσματικότερα από την ιδιωτικοποίηση».

«Η πράσινη καρδιά της Αθήνας»

Αφιέρωμα στο Ελληνικό, το «έργο των δισεκατομμυρίων», δημοσιεύει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND): «Στο Ελληνικό θα χτιστεί «ο πρώτος ουρανοξύστης της Ελλάδας, το Athens Riviera Tower, ύψους 207 μέτρων με 53 ορόφους. Σε αυτούς θα υπάρχουν 169 κατοικίες, οι οποίες έχουν ήδη πωληθεί – σε τιμές έως και 32.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο οικιστικός πύργος στην Αττική Ριβιέρα πρόκειται να αποτελέσει το ορόσημο ενός από τα μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα έργα αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη».

Το γερμανικό δίκτυο τονίζει πως «δεν υπάρχει κανένα άλλο οικόπεδο στη Μεσόγειο όπως αυτό του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας: 6.200 στρέμματα ακριβώς στην ακτή του Σαρωνικού κόλπου, μια έκταση τριπλάσια από το Πριγκιπάτο του Μονακό. Η Ακρόπολη απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα και το κέντρο της Αθήνας είναι προσβάσιμο σε 20 λεπτά με το μετρό.

Μετά τη διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας στο Ελληνικό το 2001, ο χώρος έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αχρηστία. Τα πολιτικά κόμματα δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ως προς την αξιοποίησή του και το αεροδρόμιο-φάντασμα έγινε σύμβολο της πολιτικής ακινησίας και της οικονομικής παρακμής της Ελλάδας. Μόνο με την κρίση του 2010 η κατάσταση άλλαξε: η ιδιωτικοποίηση του (πρώην) αεροδρομίου ήταν ένας από τους όρους που έπρεπε να εφαρμόσει η Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τα δάνεια διάσωσης που της χορηγήθηκαν».

Τώρα το Ελληνικό θα αλλάξει όψη, αποτελώντας μάλιστα και πρότυπο για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη: «Περισσότερα από τα 2/3 της συνολικής έκτασης του Ελληνικού θα αποτελούνται από χώρους πρασίνου και εγκαταστάσεις αναψυχής. Η πράσινη καρδιά της νέας πόλης θα χτυπάει στο σχεδιαζόμενο παράκτιο πάρκο, που με έκταση δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων θα είναι μεγαλύτερο από το Χάιντ Παρκ του Λονδίνου. […] Το Ελληνικό δεν προορίζεται πάντως για καταφύγιο των πλουσίων: το πάρκο θα είναι ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες, όπως και η παραλία μήκους ενός χιλιομέτρου». Ταυτοχρόνως, ο σχεδιασμός του προαστίου θα εκμεταλλεύεται στο έπακρο το παραθαλάσσιο κλίμα και τα ρεύματα αέρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μειωμένες ανάγκες ψύξης και θέρμανσης. Έτσι, οι κατοικίες «θα καταναλώνουν περίπου 35% λιγότερη ενέργεια από τα συμβατικά συγκροτήματα».

Τέλος, «με την ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα υπάρξουν περίπου 75.000 θέσεις εργασίας στο Ελληνικό. Η νέα περιοχή αναμένεται να προσελκύει περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες ετησίως, καθώς και να συνεισφέρει περίπου 1,5% στο Α.Ε.Π. της Ελλάδας», καταλήγει το RND.

Το γερμανικό Ελεγκτικό Συνέδριο επικρίνει το σχέδιο προϋπολογισμού

Την ερχόμενη Τρίτη (5 Σεπτεμβρίου) ο Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) θα καταθέσει στην Μπούντεσταγκ το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα τονίσει ότι με τον νέο προϋπολογισμό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επιστρέψει στη «δημοσιονομική κανονικότητα» και τα υγιή οικονομικά.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, «οι ελεγκτές των δημόσιων οικονομικών έχουν εντελώς διαφορετική εκτίμηση. Σε νέα έκθεσή του το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο ασκεί έντονη κριτική στο σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, κρίνοντας πως ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει υγιείς τρόπους χρηματοδότησης, παρακάμπτει το φρένο του χρέους και έτσι συγκαλύπτει το πραγματικό ύψος του χρέος.

[…] Το Ελεγκτικό Συνέδριο επικρίνει τον Λίντνερ για μηδενική εξοικονόμηση πόρων, […] τονίζοντας πως το πραγματικό χρέος δεν βρίσκεται στα 16,6 δισεκατομμύρια ευρώ όπως δήλωσε η κυβέρνηση, αλλά στα 85,7 δισεκατομμύρια ευρώ. […] Στην ανάλυσή τους οι ελεγκτές επικρίνουν σχεδόν κάθε πτυχή της δημοσιονομικής πολιτικής».

Επιπλέον, επισημαίνει η Handelsblatt, το δημοσιονομικό φορτίο της γερμανικής κυβέρνησης θα μεγαλώσει περαιτέρω, καθώς «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει από φέτος να αποπληρώνει ετησίως το χρέος που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης». Δεδομένων των πραγματικών συνθηκών, «η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει τη βάση για τη βιωσιμότητα των μελλοντικών προϋπολογισμών, κάτι στο οποίο το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 δεν ανταποκρίνεται».

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News