Κοινωνία Τετάρτη 23/08/2023, 07:19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι φλόγες απειλούν την Πάρνηθα – Μάχη για πέμπτη ημέρα στον Εβρο

Οι φλόγες απειλούν την Πάρνηθα – Μάχη για πέμπτη ημέρα στον Εβρο

(upd) Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται και σήμερα η χώρα, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Μεγάλη μάχη για να περιοριστεί η φωτιά που καίει στους πρόποδες της Πάρνηθας από χθες το πρωί και έκαψε σπίτια και αυτοκίνητα στη Χασιά, ενώ γίνονται τιτάνιες προσπάθειες προκειμένουν να μην μπει στον Εθνικό Δρυμό του βουνού. 

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στον Εβρο, με δύο μέτωπα, στην Αλεξανδρούπολη και το δάσος της Δαδιάς, όπου χθες εντοπίστηκαν νεκροί 18 άνθρωποι.

Σε εξέλιξη βρίσκονται φωτιές και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς μέτωπα παραμένουν ενεργά σε Ροδόπη, Φθιώτιδα, Βοιωτία. 

Εκκενώνονται οι οικισμοί Αγία Παρασκευή Μενιδίου και Καποτά- Μήνυμα από το «112»

Εκκενώνονται οι οικισμοί Αγία Παρασκευή Μενιδίου και Καποτά λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών ειδοποιήθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν προς κέντρο Μενιδίου.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αγία Παρασκευή Μενιδίου και Καποτά, απομακρυνθείτε προς κέντρο Μενιδίου. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Εκκένωση και στον Ασπρόπυργο

Μήνυμα του 112 στον Σοφό Ασπροπύργου – «Εκκενώστε προς Αττική Οδό». 

Νέο «112» – Εκκένωση της περιοχής Λεφάντω προς Ανω Λιόσια

Meteo: Πώς αναμένεται να κινηθεί η φωτιά στην Πάρνηθα – Χαρακτηρίζεται «οπισθοδρομούσα πυρκαγιά»

Για τη φωτιά στην Πάρνηθα, το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, σε ανάρτησή του αργά χθες το βράδυ ανέφερε:  

Η πυρκαγιά συμπεριφέρεται ως οπισθοδρομούσα πυρκαγιά (backing fire), εξαπλούμενη βόρεια-βορειοανατολικά, αντίθετα στην επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συμπεριφορά της φωτιάς παίζει η αλληλεπίδραση της με την πολύπλοκη τοπογραφία και ειδικότερα τις απότομες κλίσεις της περιοχής, οπότε και αυτή μπορεί να κινείται με σχετική ταχύτητα ενάντια στους εξασθενημένους αυτή την ώρα βορειοανατολικούς ανέμους.

Επιπροσθέτως, η παρουσία πυκνής και συνεχούς βλάστησης σε συνδυασμό με τις χαράδρες της περιοχής ευνοεί την πρόσκαιρη ανάπτυξη ακραίας συμπεριφοράς. Με βάση την εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά, αναμένεται η προς βορρά εξάπλωση της να επιβραδυνθεί όταν πλέον θα πλησιάσει την κορυφογραμμή. Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί η πλευρική της ανάπτυξη, δυτικά και ανατολικά.

Τέλος, σημειώνεται ότι πολύ κρίσιμο στοιχείο για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς θα αποτελέσει ο αποτελεσματικός έλεγχος των όποιων εστιών παραμείνουν ενεργές εντός των χαραδρών της περιοχής. 

«Μία από τις πλέον καταστροφικές χρονιές των τελευταίων 15 ετών»

300 εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν στη χώρα μας από τα ξημερώματα του Σαββάτου μέχρι και την Τρίτη νωρίς το απόγευμα καίγοντας περισσότερα από 400.000 στρέμματα γης. 

Yπό έλεγχο η φωτιά στη Σαμοθράκη – Μήνυμα από το 112 τη νύχτα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μήνυμα μέσω 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Κορφούδι Σαμοθράκης προκειμένου να απομακρυνθούν προς το λιμάνι στα Θέρμα.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κορφούδι απομακρυνθείτε προς Λιμένα Θέρμα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Τα ξημερώματα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Βελτιωμένη η εικόνα στον Ασπρόπυργο

Καλύτερη είναι η εικόνα στον Ασπρόπυργο, όπου υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες εστίες και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή

Κοντά σε σπίτια οι φλόγες στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο

Στο μέτωπο της Πάρνηθας, οι φλόγες βρίσκονται πολύ κοντά σε σπίτια οι φλόγες στον Άγιο Ιωάννη Ρώσο, στο Μενίδι.

Για τον οικισμό έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.
 
Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για τις πυρκαγιές, λεπτό προς λεπτό, στο kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News