Κοινωνία Πέμπτη 3/08/2023, 13:05
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές: Φυλακή και τσουχτερά πρόστιμα και για εμπρηστές εξ αμελείας

Πυρκαγιές: Φυλακή και τσουχτερά πρόστιμα και για εμπρηστές εξ αμελείας

Στην έκτιση ποινών φυλάκισης ακόμη και για εμπρησμούς από αμέλεια προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης με τον υπουργό Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλη Κικίλια. 

Παράλληλα, προωθείται και η επιβολή υψηλών προστίμων.  

Όπως σημείωσε ο κ. Φλωρίδης στο πλαίσιο της αναθεώρησης διατάξεων του Ποινικού Κώδικα «θα επιδιώξουμε να υποχωρήσει το αίσθημα ατιμωρησίας. Οι ποινές θα εκτίονται. Όποιος σκέφτεται μετά τις αλλαγές να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά».

Από την πλευρά του, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι υπερπολλαπλάσια ανάλογα με αυτά που επιβάλλονται για την κακοποίηση των ζώων και μπορεί να φθάνουν μέχρι και τις 30.000 ευρώ.

Κυβερνητικό σχέδιο για τον καθαρισμό των δασών

Σημειώνεται ότι, όπως έγραφε η «Κ» την Κυριακή, στο επίκεντρο βρίσκονται και τα θέματα πρόληψης πυρκαγιών, που έχουν ήδη συζητηθεί μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρου Σκυλακάκη και αναμένεται να ενεργοποιηθούν από τον προσεχή χειμώνα, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία για τα επόμενα καλοκαίρια που προβλέπονται το ίδιο δυσοίωνα με το φετινό.

Στο υπουργείο Ενέργειας θεωρούν πως το βασικό κλειδί για την πρόληψη είναι η αφαίρεση της τεράστιας βιομάζας που αποτελεί εύφλεκτη ύλη και η οποία έχει συσσωρευτεί στα δάση, αποτέλεσμα τόσο και της κλιματικής αλλαγής αλλά και της μικρότερης, σε σχέση με το παρελθόν, εκχέρσωσης. Η αφαίρεση αυτής της βιομάζας μπορεί να γίνει κατά κανόνα από Δασικούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς σε συνεργασία με εταιρείες που μπορούν να την εκμεταλλευτούν. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα μοντέλο επένδυσης στα δάση, όπου η βιομάζα που θα βγαίνει θα αξιοποιείται για να γίνει βιοκαύσιμα και αγροτική βιομάζα. Για να γίνει αυτό είναι κρίσιμο το κράτος να βρει νέους πόρους και να δίνει οικονομικά κίνητρα σε όποιον συλλέγει αυτή τη βιομάζα, ώστε να αφαιρείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερος όγκος.

Οποιος επωφελείται από αυτά τα κίνητρα θα αναλαμβάνει παράλληλα την υποχρέωση για τον καθαρισμό δασών και σε άλλες περιοχές. Αυτό θεωρείται κρίσιμο καθώς το μεγαλύτερο μέρος βιομάζας έχουν τα δάση της Βόρειας Ελλάδας και συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει ως αντίβαρο υποχρέωση καθαρισμού δασών και στη Νότια Ελλάδα.

Η κυβέρνηση θέτει πλέον σε άμεση προτεραιότητα το θέμα του καθαρισμού των δασών και της πρόληψης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το σχέδιο που είναι ακόμα υπό διαμόρφωση θα παρουσιαστεί το ερχόμενο φθινόπωρο ώστε να μπει σε δράση σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Το σχέδιο δεν είναι ούτε εύκολο ούτε δεδομένο πως θα πετύχει, αν σκεφτεί κανείς πως φέτος δαπανήθηκε ποσό πενταπλάσιο από εκείνο που δαπανούσαμε επί σειρά ετών για τον καθαρισμό των δασών: 100 εκατ. ευρώ αντί για 20 εκατ. ευρώ και πάλι αντιμετωπίσαμε μεγάλες πυρκαγιές.

Οπως επισημαίνουν, ωστόσο, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και σε όλο τον κόσμο υπάρχει ένα τρίπτυχο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Οι άλλοι δύο πυλώνες

Το τρίπτυχο αυτό πλην της εκμετάλλευσης της βιομάζας που προαναφέρθηκε περιλαμβάνει, επίσης, τη διάνοιξη δασικών δρόμων. «Ηδη υπάρχουν αρκετοί, αλλά χρειάζεται να γίνει καλύτερη δουλειά», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, καθώς πολλοί σήμερα είναι απροσπέλαστοι και σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν μπορεί να περάσει όχημα. Ο τρίτος και εξίσου σημαντικός πυλώνας για την πρόληψη είναι η δημιουργία μεγαλύτερων και περισσότερων αντιπυρικών ζωνών που θα είναι επαρκείς να «σταματήσουν» μεγάλες φωτιές σαν αυτές που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τα δάση εκτός από εγκαταλελειμμένα δεν έχουν αυτή τη στιγμή τις αντιπυρικές ζώνες που χρειάζονται ως γραμμή άμυνας.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News