Κοινωνία Τετάρτη 2/08/2023, 21:39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΠΟ: Αντισεισμική προστασία και ασφάλεια των πολιτιστικών υποδομών

ΥΠΠΟ: Αντισεισμική προστασία και ασφάλεια των πολιτιστικών υποδομών

​Ο έλεγχος σεισμικής και μη δομικής τρωτότητας κτιρίων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, συζητήθηκε σε  σύσκεψη υπό την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην οποία συμμετείχαν ο προέδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθ. Ευθύμιος Λέκκας, ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ Βασίλης Μώκος, ο  εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και πρόεδρος  του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος Βασίλης Μπαρδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΠΟ.

Στο πλαίσιο του έργου, που αφορά στον αντισεισμικό έλεγχο όλων των δημοσίων κτιρίων –με προτεραιότητα τις σχολικές μονάδες και τα κτίρια των νοσοκομείων-, το οποίο έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, δρομολογείται ο έλεγχος των πολιτιστικών υποδομών, ιδιαίτερα των κτιρίων των πολιτιστικών φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, που φιλοξενούν κοινό.

Παράλληλα, η Λίνα Μενδώνη ζήτησε από τον ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ να εκπονήσουν αμέσως ένα πρόγραμμα ελέγχου της μη δομικής τρωτότητας των κτιρίων των δημοσίων πολιτιστικών δομών από πάσης φύσεως καταστροφές (πλημμύρες, πυρκαγιές, βλάβες των η/μ συστημάτων κλπ), σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Στόχος είναι η εκπόνηση μελετών αποκατάστασης των πολιτιστικών κτιρίων σε συνδυασμό με τις μελέτες και τις παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμισή τους. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News