Κοινωνία Τρίτη 11/07/2023, 17:55 ΚΟΡΑΛΙΑ ΞΕΠΑΠΑΔΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άννα Ιβάνκοβα: Οι τρανς γυναίκες κακοποιούνται ακόμα και μετά τον θάνατό τους

Άννα Ιβάνκοβα: Οι τρανς γυναίκες κακοποιούνται ακόμα και μετά τον θάνατό τους

«Νεκρός εντοπίστηκε σήμερα το απόγευμα ένα άνδρας σε σπίτι στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Το θύμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έφερε πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι και βρέθηκε μέσα μια λίμνη αίματος.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, τη σορό του άνδρα εντόπισε η σπιτονοικοκυρά του διαμερίσματος, που τον αναζητούσε για να πάρει το ενοίκιο.

Ο άνδρας ενδέχεται να ήταν νεκρός μέρες».

Αυτή την είδηση διάβασα αργά το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιουλίου, γραμμένη «καρμπόν», σε διάφορα μέσα, όταν τίτλοι όπως: «Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στον Άγιο Παντελεήμονα» – «Θρίλερ στον Άγιο Παντελεήμονα: Κουβανός βρέθηκε μαχαιρωμένος μέσα στο διαμέρισμά του- Τον βρήκε η σπιτονοικοκυρά», έσκασαν με διαφορά δευτερολέπτων στην οθόνη του κινητού μου.

Έπρεπε να φτάσει η επόμενη μέρα, Τρίτη πρωί δηλαδή, για να διαπιστώσω, κυρίως χάρη σε αναδημοσιεύσεις της εμφανώς σοκαρισμένης ανάρτησης της Άννας Κουρουπού στα σόσιαλ μίντια, ότι δεν επρόκειτο για άνδρα, όπως επιπόλαια ανέφερε το αρχικό δελτίο τύπου της Ασφάλειας, αλλά για την Άννα Ιβάνκοβα. Μια τρανς γυναίκα, μετανάστρια από την Κούβα, η οποία βρέθηκε άγρια δολοφονημένη στο ισόγειο διαμέρισμα όπου διέμενε, στην οδό Φυλής, στον Άγιο Παντελεήμονα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κορμί της Άννας εντόπισε η σπιτονοικοκυρά της, η οποία δεν την έβρισκε τη Δευτέρα 10/07 και χρησιμοποίησε τα δεύτερα κλειδιά που είχε για να εισέλθει στο ισόγειο διαμέρισμα όπου διέμενε η πλέον νεκρή γυναίκα. Μόλις μπήκε στο σπίτι η σπιτονοικοκυρά αντίκρυσε την αποθανούσα σε λίμνη αίματος και ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία, η οποία έφτασε στο σημείο μαζί με ιατροδικαστή για να διαπιστώσουν τι είχε συμβεί.

Άννα Ιβάνκοβα: Τι έδειξε η ιατροδικαστική για την άγρια δολοφονία στον Αγ. Παντελεήμονα

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση που δημοσιεύτηκε σήμερα το μεσημέρι, αιμορραγικό σοκ φαίνεται να είναι η αιτία θανάτου της 46χρονης Άννας, η οποία βρέθηκε δολοφονημένη άγρια μέσα στο διαμέρισμά της στην οδό Φυλής, στον Άγιο Παντελεήμονα, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ειδικότερα, η νεκροψία-νεκροτομή της σορού της τρανς γυναίκας, η οποία λέγεται ότι πάλεψε μέχρι τέλους για τη ζωή της μέσα στο σπίτι της, έδειξε πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι και στον λαιμό από αιχμηρό αντικείμενο, πιθανώς μαχαίρι. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν δύο βαθιές μαχαιριές στον λαιμό και στο κεφάλι, ενώ τα τραύματα ήταν επιφανειακά και πιο διάσπαρτα, που, όμως, και αυτά προκάλεσαν αιμορραγία. Η Άννα βρέθηκε επίσης χτυπημένη και στην πλάτη, έχοντας σημάδια που μοιάζουν με χαρακιές ή μαστιγώματα, με το σενάριο της πάλης να φαντάζει όλο και πιο πιθανό, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια ότι ο θάνατός της ήταν βασανιστικός.

Άννα Κουρουπού: «Ένα ακόμη τρανς άτομο νεκρό»

Την είδηση για την ταυτότητα και ταυτότητα φύλου του θύματος (επομένως και τη σωστή εκφορά του ονόματός του) έκανε γνωστή από τους πρώτους η ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια και διευθύντρια ενδυνάμωσης της οργάνωσης, Red Umbrella Athens, Άννα Κουρουπού, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της αδικοχαμένης Άννας και σημειώνοντας πως, «ένα ακόμη τρανς άτομο νεκρό. Σ’ ένα πολύ μακρύ κατάλογο».

Η ανάρτηση της Άννας Κουρουπού έχει ως εξής:

«Έχω μουδιάσει.

Πριν 4 περίπου χρόνια ήρθε στην Αθήνα από την Κούβα.

Κυνηγημένη από θεούς και δαίμονες. Πολύ δύσκολη ζωή.

Κάπου άκουσε για το Red Umbrella Athens, έψαξε και μας βρήκε.

Τι γλυκό βλέμμα είχε, παρ’ όλη την βαναυσότητα στη ζωή της!

Είπε πως της άρεσε να χορεύει.

Την πήγα στη Μαριλού Φραγκιαδάκη στις “Κούκλες”.

Όντως της άρεσε να χορεύει.

Το μαγαζί έγινε η ζωή της.

Έλαμπε πλέον.

Σύρθηκε απ’ την άκρη του κόσμου, για να βρεί ευτυχία σε μια μικρή σκηνή.

Να νιώθει ελεύθερη.

Σήμερα βρέθηκε σφαγμένη στο διαμέρισμα που νοίκιαζε…

Λες και δεν χωρούσε η ευτυχία σε αυτό το πλάσμα.

Ένα ακόμη τρανς άτομο νεκρό. Σ’ ένα πολύ μακρύ κατάλογο.

Δεν γνωρίζω ακόμη αν ήταν ρατσιστικό το κίνητρο – δεν γνωρίζουμε καμία συνθήκη ακόμη.

Είμαι πεπεισμένη όμως πως αυτό το τέρας που υπάρχει παντού γύρω μας, καταβάλλει μηδενική προσπάθεια, με σφοδρή απέχθεια, να αφήσει μια ζωή στη μέση της.

Είναι τόσο απροστάτευτο ένα θύμα, όπως η Ιβάνκα.

Να βρεις τον πιο όμορφο ουρανό ψυχή μου.

Και να χορεύεις…». 

Άγνωστο ποιος δολοφόνησε την Άννα

Η Άννα Ιβάνκοβα που είχε καταφύγει στην Αθήνα από το 2018, είχε έρθει σε επαφή την κολεκτίβα Lgbtqia+ Refugees Welcome και συμμετείχε στις δραστηριότητές της, εργαζόταν ως καλλιτέχνιδα μετά από μεσολάβηση του Red Umbrella Athens στις «Κούκλες» της Marilou Fragiadaki, όπου ήταν πολύ δημοφιλής, ενώ, όπως γράφει και στην ανάρτησή της η Κουρουπού, «της άρεσε να χορεύει / Το μαγαζί έγινε η ζωή της / Έλαμπε πλέον». Στο φετινό Athens Pride, μάλιστα, ένα μήνα πριν, η Άννα έδινε τον παλμό, ανεβασμένη πάνω σε άρμα στη μεγάλη πορεία υπέρ της ορατότητας και της συμπερίληψης.

Δεν γνωρίζουμε τίποτα μέχρι στιγμής για το ποιος ή ποιοι τη δολοφόνησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές αναζητούν μέσα από τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες, το άτομο ή τα άτομα που τη μαχαίρωσε-(αν) μέχρι θανάτου στο λαιμό μέσα στο διαμέρισμά της. Η πρώτη εκτίμηση του ιατροδικαστή που εξέτασε τη σορό της 46χρονης είναι πως ο θάνατός της επήλθε αρκετές ώρες προτού τη βρει νεκρή η σπιτονοικοκυρά της.

Ωστόσο, η Άννα ανέβασε μια φωτογραφία από παραλία της Αττικής το προηγούμενο απόγευμα και οι Αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών αναζητούν το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο συνέβη το φονικό.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα στελέχη του Ανθρωποκτονιών έχουν στα χέρια τους υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής που έχουν καταγράψει τα άτομα που μπήκαν στην πολυκατοικία του θύματος το τελευταίο 24ωρο πριν από τη δολοφονία.

«Ακόμα και νεκρές συνεχίζουν να μας κακοποιούν»
Στη δολοφονία της Άννας αναφέρθηκε και η Άννα Απέργη, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, κάνοντας μία ανάρτηση, στην οποία, όπως με θλίψη και οργή διαπιστώνει, οι τρανς γυναίκες κακοποιούνται και διαπομπεύονται ακόμα και μετά τον θάνατό τους. Στην ανάρτηση αναφέρονται τα εξής:

«Μία φίλη μας τρανς γυναίκα προσφύγισσα από την Κούβα, δολοφονήθηκε άγρια. Η Αννα μας βρέθηκε κατακρεουργημένη μέσα στο σπίτι της. Τα περισσότερα ειδησεογραφικά site αναφέρθηκαν στη δολοφονία γράφοντας ότι δολοφονήθηκε Κουβανός άνδρας. Σαφέστατα δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι για αυτό. Προφανώς αυτή την πληροφορία έλαβαν από την Ελληνική Αστυνομία, επομένως όλο το λάθος ξεκίνησε από την ΕΛ.ΑΣ. Στιγματισμός, διαπόμπευση, κανένας σεβασμός στην ταυτότητα φύλου μας ακόμη και όταν μας δολοφονούν. Ακόμα και νεκρές συνεχίζουν να μας κακοποιούν. Ούτε στο θάνατο να μη βρούμε ησυχία. ΟΥΤΕ ΕΚΕΙ!! Καλό σου ταξίδι ψυχή μου!».

Η ανάρτηση της Στέγης για την Άννα

Σε σχετική αναφορά στα social media προχώρησε και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σημειώνοντας ότι, «ακόμη και στον θάνατο η Άννα στερήθηκε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό», κάνοντας ξεκάθαρη νύξη για την αρχική ενημέρωση της ΕΛΑΣ που έκανε λόγο για τον «εντοπισμό νεκρού άντρα».

«Βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της. Ακόμη και στον θάνατο, της στερήθηκε το δικαίωμα στο αυτοπροσδιορισμό. Η Άννα (Ιβάνκα) ήταν ένα από τα πρόσωπα του Athens Home for All.

Η ευχή για μια πόλη συμπεριληπτική, ασφαλή, που θα μας αγκαλιάζει όλ@ δεν έχει γίνει ακόμη πραγματικότητα. Θα επιμείνουμε». 

Προβληματικό το misgendering της ΕΛ.ΑΣ.

Πέραν του ότι είναι… σχεδόν απίθανο να βρει κανείς μία επίσημη και κατατοπιστική ανακοίνωση/δελτίο τύπου για την ειδεχθή δολοφονία της 46χρονης Κουβανής, το γεγονός ότι η ελληνική αστυνομία έκανε αρχικά λόγο για «νεκρό άνδρα στην οδό Φυλής», αποδεικνύει το χυδαίο misgendering που ακολουθήθηκε (σκοπίμως ή όχι δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά) από πλευράς των Αρχών, εκθέτει τον «επαγγελματισμό» τους, προσβάλλει τη μνήμη της δολοφονημένης και «αποπροσανατολίζει» τις πιθανές μαρτυρίες από το περιβάλλον και τους κύκλους ενός ανθρώπου που ήταν γνωστός ως τρανς γυναίκα/γυναίκα και όχι ως άντρας.

Το misgendering των Αρχών επιβεβαιώνει επίσης ότι, εάν δεν αλλάξει άμεσα ο τρόπος που οι θεσμοί αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο ή θεωρούνται μειονότητα, τότε δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα. Και τότε, ούτε αλλαγές θα δούμε στα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, ούτε για συμπερίληψη και ορατότητα έχει νόημα να μιλάμε, ούτε για σεβασμό στην αυτοδιάθεση, στην ελευθερία και στις ταυτότητες φύλου των ατόμων.

*Ο όρος misgendering αναφέρεται στη χρήση αντωνυμιών, άρθρων και λέξεων που απευθύνονται σε διαφορετική ταυτότητα φύλου από αυτήν που έχει επιλέξει το άτομο για το οποίο μιλάμε. Ο όρος deadnaming δηλώνει τη χρήση του προηγούμενου ονόματος ενός διεμφυλικού ή μη δυαδικού ατόμου, χωρίς τη συγκατάθεσή του. Το misgendering που έγινε από την ΕΛΑΣ στην υπόθεση δολοφονίας της 46χρονης Άννας Ιβάνκοβα, αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι τα τρανς άτομα παραγκωνίζονται και διαποπεύονται μαζί με τα δικαιώματά τους στην κοινωνία που ζούμε.

Η Άννα ήταν μία έγχρωμη, μετανάστρια, καλλιτέχνιδα, σεξεργάτρια και ενδεχομένως φτωχή τρανς γυναίκα. Ένας «εύκολος» στόχος για τον εγκληματία που είτε ήταν ο ίδιος προβληματικός, είτε είχε σεξιστικά, μισογύνικα και τρανσφοβικά κίνητρα.

Ελπίζουμε οι έρευνες των Αρχών να αποφέρουν καρπούς, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα να απαιτήσει άμεσα δικαιοσύνη για τον άδικο χαμό του μέλους της και τα ΜΜΕ να μην αφήνουν τέτοιες υποθέσεις να χάνονται στην απέραντη ροή της καθημερινής είδησης.

Σημειώνεται ότι η τρανσφεμινιστική συλλογικότητα «Καμία Ανοχή» καλεί απόψε (11/07) σε συγκέντρωση-πορεία για την Άννα στον Άγιο Παντελεήμονα στις 20:00 το απόγευμα.

* Εάν δεχθήκατε ομοφοβική / ρατσιστική επίθεση, εσείς ή κάποιο άτομο του περιβάλλοντός σας, μπορείτε να καταγγείλετε το περιστατικό στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας και στην ειδική, 24ωρη γραμμή καταγγελιών 11414.

Πηγή: neolaia.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News