Κοινωνία Δευτέρα 11/01/2021, 11:09
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΣΘ: «Προσβλητικός» ο αποκλεισμός των φαρμακοποιών από τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό

Φωτ. Intime

«Προσβλητικό και απαράδεκτο» χαρακτηρίζουν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης τον αποκλεισμό τους από τους υγειονομικούς που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα κατά του κορωνοϊού. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επαφής με τους πολίτες, ασθενείς ή μη, ο κλάδος των φαρμακοποιών δεν περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο ‘Ελευθερία’ και στις ομάδες της πρώτης φάσης στις οποίες θα χορηγηθεί το εμβόλιο».

Για τον λόγο αυτό ο ΦΣΘ απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καταγγέλλοντας τη στάση αυτή και επισημαίνοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν προάγουν τη συνεργασία πολιτείας και φαρμακοποιών σε θέματα δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης Λάζαρος Φαρσάκης, αναφέρεται: «Δυσάρεστη έκπληξη μας επιφύλαξαν οι δηλώσεις (8/1/2021) του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, σύμφωνα με τις οποίες οι φαρμακοποιοί δεν περιλαμβάνονται στους υγειονομικούς που θα εμβολιαστούν κατά της COVID-19 στην πρώτη φάση. Σας θυμίζουμε πως οι φαρμακοποιοί ήμασταν, από την πρώτη μέρα της πανδημίας, υποχρεωμένοι να λειτουργούμε τα φαρμακεία μας 24 ώρες το 24ωρο, για να εξυπηρετούμε τους ασθενείς συμπολίτες μας σε μια περίοδο με άγνωστη και αβέβαιη έκβαση. Σας τονίζουμε ότι όσο η πανδημία συνεχίζεται, το ποσοστό των πασχόντων από COVID-19 που επισκέπτονται τα φαρμακεία μας αυξάνεται. Βρισκόμαστε, δηλαδή, συνεχώς εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της νόσου και δυστυχώς ήδη μετράμε απώλειες μεταξύ των συναδέλφων μας».

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης υπενθυμίζουν πως διέθεσαν τις αποθήκες του συνεταιρισμού τους για την ασφαλή φύλαξη και διανομή των εμβολίων, και σημειώνουν πως συμβάλλουν καθημερινά στην ενημέρωσή των πολιτών για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ενώ δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν στη διευκόλυνση της εγγραφής των ηλικιωμένων στις λίστες των εμβολίων. «Αναμένουμε, λοιπόν, από την πολιτεία να μας προστατεύσει, όπως οφείλει» προσθέτουν.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News