Κοινωνία Τρίτη 30/05/2023, 17:28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ναυπηγεία: Αυξάνεται το ελάχιστο ωράριο των τεχνικών ασφαλείας μετά το δυστύχημα στο Πέραμα

Ναυπηγεία: Αυξάνεται το ελάχιστο ωράριο των τεχνικών ασφαλείας μετά το δυστύχημα στο Πέραμα

Ενίσχυση των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες αποφασίστηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Έπειτα από το χθεσινό εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και να τραυματιστούν σοβαρά άλλα δύο, αποφασίστηκε συγκεκριμένα η αύξηση των ελάχιστων ωρών υποχρεωτικής απασχόλησης Τεχνικού Ασφαλείας κατά την εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών σε πλοία, για το επόμενο διάστημα των τριών μηνών κατά το οποίο παρατηρείται και ένταση του θερμικού φορτίου.

Στη σημερινή σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρος Κλιάρης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Άννα Στρατινάκη, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρηση Εργασίας κ. Γιώργος Τζιλιβάκης και υπηρεσιακοί εκπρόσωποι και των δυο υπουργείων με εκπροσώπους των εργαζομένων στις Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες Πειραιά – Δραπετσώνας – Κερατσινίου και Περάματος – Σαλαμίνας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας, κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν αναλυτικά τα ζητήματα συνθηκών εργασίας και προστασίας των εργαζομένων στις ζώνες αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζιλιβάκης, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι η Επιθεώρηση Εργασίας είναι βασικός αρωγός και θεματοφύλακας τήρησης των συνθηκών υγείας και ασφάλειας στην εργασία και θα ενισχύσει, με διπλή καθημερινή παρουσία, τον ελεγκτικό μηχανισμό στις Ναυπηγοεπισκευαστικές Ζώνες.

Σημειώνεται πως τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν στα πλαίσια του αυτόφωρου αφέθηκαν ελεύθεροι νωρίτερα σήμερα με προφορική εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα. Πρόκειται για τον πλοίαρχο του πλοίου, τον τεχνικό ασφαλείας – επιβλέπων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, τον εργοδότη του χειριστή του γερανοφόρου οχήματος και τον εκπρόσωπο της επιχείρησης που διενεργούσε τις επισκευαστικές εργασίες.

Η Ομοσπονδία Υπαλληλων Ελλάδος ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Δοκίμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ ζητούν την αυστηρή διερεύνηση των αιτίων του συγκεκριμένου δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών σε όλους τους εμπλεκόμενους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πέραμα: Δυστύχημα με ένα νεκρό και δύο τραυματίες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News