Κοινωνία Τρίτη 7/03/2023, 07:29
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: Σε εφέτες ανακριτές οι έρευνες

Τραγωδία στα Τέμπη: Σε εφέτες ανακριτές οι έρευνες

Aπό ανώτερους δικαστικούς, εφέτες, θα διενεργηθούν πλέον οι έρευνες για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ η Δικαιοσύνη με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου άνοιξε δεύτερη έρευνα για την καθυστέρηση υλοποίησης των έργων για εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου. Η τραγωδία στα Τέμπη, η σοβαρότητα της διερεύνησης των αιτίων του δυστυχήματος, που έχει καθηλώσει σε θλίψη επί ημέρες την κοινωνία, οδήγησαν τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλο, να ζητήσει από το Σάββατο –η ενέργειά του έγινε χθες γνωστή– τη σύγκληση της Ολομέλειας των εφετών. Η σύγκληση της Ολομέλειας ζητήθηκε, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου, όπως αναφέρεται και στο έγγραφο Δασκαλόπουλου, να οριστούν δύο εφέτες ανακριτές για να τρέξουν γρήγορα και σε βάθος τις έρευνες.

Την ανάγκη της διερεύνησης από ανώτερους δικαστικούς αιτιολογεί ο κ. Δασκαλόπουλος στο έγγραφό του για σύγκληση της Ολομέλειας, καθώς μεταξύ άλλων τονίζει: «Ενόψει των τεράστιων και πολυσύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από τα μέχρι αποδεικτικά στοιχεία επιβάλλεται να εξεταστούν σύντομα και ενδελεχώς τα πάντα είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής άλλων προσώπων στο έγκλημα του άρθρου του Ποινικού Κώδικα (291 διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών) είτε στο πλαίσιο διάπραξης άλλων συναφών εγκλημάτων». Οι δύο εφέτες ανακριτές, που θα οριστούν τις επόμενες ημέρες, θα προχωρήσουν σε έρευνα για την αναζήτηση ευθυνών, εκτός από εκείνες που ήδη αποδόθηκαν στον σταθμάρχη, και σε άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΣΕ και εργαζομένους στον Οργανισμό, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στο κουβάρι των υπευθύνων.

Οπως έγραψε η «Κ» το Σάββατο, ήδη η έρευνα έχει επεκταθεί για την αναζήτηση ευθυνών στον άνθρωπο που έβαλε στη βάρδια έναν παντελώς άπειρο σταθμάρχη –έχει τεθεί ήδη σε αργία– και άλλους, όπως ο μηχανοδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας που δεν έχασε το ζωή του στο δυστύχημα, καθώς και για άλλους σιδηροδρομικούς. Προς τούτο, έχουν συλλεγεί και αξιοποιούνται συνομιλίες μεταξύ των σταθμαρχών της περιοχής, συνομιλίες του σταθμάρχη της Λάρισας με τον μηχανοδηγό του τρένου, ηλεκτρονικές αποτυπώσεις για την πορεία της αμαξοστοιχίας για διάστημα 5,5 χιλιομέτρων από τη στιγμή που έφυγε από το σταθμό της Λάρισας, ειδοποιήσεις για την πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας που έκανε ο σταθμάρχης των Νέων Πόρων 17 λεπτά πριν από την τραγωδία, ενημερώνοντας πως είχε μπει στην ίδια γραμμή, στην οποία εκινείτο και το επιβατικό τρένο και άλλα.

Στην Αθήνα

Και ενώ στη Λάρισα οι έρευνες τρέχουν και εκτιμάται ότι σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, διέταξε χθες νέο κύκλο ερευνών για τα έργα που δεν έγιναν για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου για χρόνια. Η νέα έρευνα θα διενεργηθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη και θα αφορά τα έργα που δεν έγιναν, ποιοι ευθύνονται, γιατί χρονοδιαγράμματα δεν τηρήθηκαν, γιατί κοινοτικό και κρατικό χρήμα πετάχτηκε χωρίς να ολοκληρωθούν συμβατικές δεσμεύσεις και λοιπά. Η νέα έρευνα θα διενεργηθεί στην Αθήνα καθώς στην πρωτεύουσα εδρεύει η Οικονομική Εισαγγελία, που έχει από τον νόμο την αρμοδιότητα να ερευνά υποθέσεις κακοδιαχείρισης του δημοσίου χρήματος και απιστίας κρατικών αξιωματούχων. 

Η έρευνα για τα έργα που δεν έγιναν, διατάχθηκε στον απόηχο της επιστολής που έστειλε χθες στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο πρωθυπουργός, ζητώντας ουσιαστικά δύο πράγματα: την αναβάθμιση της έρευνας για την τραγωδία στη Λάρισα, στο «ανώτερο ανακριτικό επίπεδο», όπως ανέφερε, και τη σε βάθος έρευνα για τη μη ολοκλήρωση των έργων για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου.

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει το γεγονός ότι η μη υλοποίηση των έργων στο σιδηροδρομικό δίκτυο για προγενέστερες συμβάσεις έχει αποτελέσει ήδη αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης, όχι συνολικής, αλλά αποσπασματικής και οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Για παράδειγμα, για τη σύμβαση που αφορούσε την τηλεδιοίκηση είχε γίνει έρευνα από την Οικονομική Εισαγγελία, είχε αρχικά αρχειοθετηθεί, όμως στη συνέχεια ανασύρθηκε διότι προέκυψαν νέα στοιχεία για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων και βρίσκεται σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα. Επίσης στην Οικονομική Εισαγγελία υπάρχουν ανοικτές έρευνες για τέσσερις συμβάσεις εκσυγχρονισμού του δικτύου παλιότερα για ορισμένες έχει ήδη επέλθει παραγραφή (2005,2013,2015) με αναθέτουσα αρχή την ΕΡΓΟΣΕ.

Για τις δικαστικές εξελίξεις σχετικά με τις έρευνες για την τραγωδία στα Τέμπη και τα ανολοκλήρωτα έργα, η επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου με δήλωσή της, μεταξύ άλλων, τόνισε «ότι οι δικαστικές αρχές οφείλουν να διενεργούν τις κατά τον νόμο απαιτούμενες ενέργειες, ανεξάρτητα από προτροπές και υποδείξεις οποιουδήποτε», σχολιάζοντας την επιστολή του πρωθυπουργού προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News