Κοινωνία Δευτέρα 6/03/2023, 18:10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργιακές κινητοποιήσεις την Τετάρτη 8 Μαρτίου

Απεργιακές κινητοποιήσεις την Τετάρτη 8 Μαρτίου

Σε κήρυξη 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 8 Μαρτίου προέβησαν η ΑΔΕΔΥ, το εργατικό κέντρο Αθήνας, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) για την τραγωδία στα Τέμπη.

Επίσης, μέχρι και την Τετάρτη αποφασίστηκε πως θα συνεχιστεί η απεργία από τα σωματεία εργαζομένων της Hellenic Train (Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης με την Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ), με αποτέλεσμα να παραμείνουν ακινητοποιημένα τα τρένα και ο προαστιακός. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται «δίνουμε μάχη για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται». «Απαιτούμε από όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη των σχετικών μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο, με σκοπό να μη βιώσουν ξανά εργαζόμενοι και συμπολίτες μας τέτοια ολέθρια τραγωδία».

Σε ό,τι αφορά την ΠΝΟ η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως και στις 24.00 της ίδιας ημέρας και αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά. Η ΠΝΟ απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Από την πλευρά της η ΔΟΕ ζητά την απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα, αλλά και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών υποδομών για εκπαιδευτικούς και μαθητές σε όλη τη χώρα, επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, να πραγματοποιηθούν άμεσα αντισεισμικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και να εκδοθούν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και ελέγχου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε όλα τα σχολεία, από κρατικό φορέα και πρωτόκολλα ενεργειών που αφορούν τους προβλεπόμενους όρους υγιεινής και ασφάλειας των σχολικών μονάδων.

Στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ αναφέρεται πως η στάση εργασίας για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας μετατρέπεται σε απεργία, «για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News