Κοινωνία Δευτέρα 6/02/2023, 20:49
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε δυναμική εξέλιξη παραμένει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Εξακολουθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων

Σε δυναμική εξέλιξη παραμένει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε δυναμική εξέλιξη παραμένει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα».

Μιλώντας στην «Κ», ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός, σημείωσε ότι «και απόψε θα υπάρχει έξαρση του φαινομένου».

Υπογράμμισε ότι «περιμένουμε αρκετές και έντονες χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια της Αττικής, στην Εύβοια, τη Μαγνησία και τη Βοιωτία» και πρόσθεσε ότι «θα έχουμε ισχυρές χιονοπτώσεις και στη δυτική Αττική: Βίλλια, Ερυθρές, Καπανδρίτι, Βαρνάβα και το φαινόμενο θα συνεχίσει προς Διόνυσο, Σταμάτα, Ροδόπολη, Δροσιά».

Ο ίδιος επισήμανε ότι μολονότι κατά τόπους υπάρχει έντονη χιονόπτωση, «δεν μας έχουν αναφερθεί εγκλωβισμοί πολιτών», καθώς «βλέπουμε ότι οι κάτοικοι είναι ασφαλείς στα σπίτια τους».

Επανέλαβε ότι «είναι ισχυρότατη η σύσταση να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις», και όσοι μετακινηθούν «να το κάνουν μόνο με αλυσίδες». Ανέφερε ότι νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μια μεταφορά πολίτη από την Καμαρίτσα στο Κέντρο Υγείας των Ψαχνών και κατόπιν στο νοσοκομείο της Χαλκίδας, λόγω ιατρικών προβλημάτων.

Παρακολουθούμε το φαινόμενο, οι σταθμοί βάσεις είναι πλήρως ενισχυμένοι και επανδρωμένοι για παν ενδεχόμενο», κατέληξε.

 


Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στο νότιο Ιόνιο και στη νότια Πελοπόννησο. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, όπου στα βόρεια θα είναι ισχυρός και κατά τόπους ολικός.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά, κάτω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή, θα κυμανθεί, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από -7 έως 4 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα (στη δυτική Μακεδονία από -11 έως -2 βαθμούς), -4 έως 5 βαθμούς στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα, -3 έως 8 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -6 έως τους 3 βαθμούς), 3 έως 8 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 1 έως 7 βαθμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 9 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στον Πατραϊκό Κόλπο μέτριοι 5 μποφόρ.

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε ορισμένες περιοχές της Αττικής και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την περιφέρεια Αττικής, ελήφθη η απόφαση σε περιοχές που αναμένεται να πληγούν από το νέο κύμα κακοκαιρίας να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Σε όλους τους υπόλοιπους δήμους θα λειτουργήσουν κανονικά.

Συγκεκριμένα τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν έπειτα και από εισήγηση των δημάρχων:

 • Στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗπλην των δήμων Λαυρεωτικής και Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης όπου θα λειτουργήσουν κανονικά. Ωστόσο, έπειτα από αίτημα των δήμων σε Παιανία, Κορωπί και Σαρωνικό θα λειτουργήσουν οι Βρεφονηπιακοί σταθμοί.
 • Στη ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ θα είναι κλειστά πλην του δήμου Μεγαρέων όπου θα λειτουργήσουν κανονικά.
 • Στον ΒΟΡΕΙΟ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ θα παραμείνουν σε όλους τους δήμους κλειστά (συγκεκριμένα στους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης-Ψυχικού, Μεταμόρφωσης, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Βριλήσσιων, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Ηρακλείου).
 • Στον ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία των Δήμων Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Ηλιούπολης. Σε όλους τους υπόλοιπους δήμους λειτουργούν κανονικά.
 • Στην ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ:
  • Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία του Δήμου Περάματος.
  • Στον Δήμο Κερατσινίου λειτουργούν όλα εκτός από τα παρακάτω, που θα παραμείνουν κλειστά:
   1. Δημοτικά 3ο /6ο /12ο / 23ο.
   2. Γυμνάσια 1ο / 2ο / 4ο, καθώς και το Ειδικό.
   3. Λύκεια 1ο / 2ο / 3ο και το ΕΠΑΛ.
  • Στον Δήμο Κορυδαλλού θα είναι όλα ανοιχτά εκτός από τα παρακάτω:
   1. Δημοτικά 9ο / 10ο / 5ο / 12ο
   2. Νηπιαγωγείο 3ο / 7ο / 8ο / 18ο / 19ο / 21ο
   3. Γυμνάσιο 4ο / 5ο  
 • Στον ΔΥΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ θα λειτουργήσουν κανονικά, εκτός από συγκεκριμένα σχολεία σε ορισμένους δήμους. Συγκεκριμένα:
  • Στον Δήμο Χαϊδαρίου θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία εκτός από τα παρακάτω που θα παραμείνουν κλειστά:
   1. Ολα στην περιοχή του Δάσους
   2. Ολα στην περιοχή του Δαφνίου
   3. 1ο Λύκειο
   4. 1ο Γυμνάσιο
  • Στον Δήμο Πετρούπολης θα λειτουργήσουν όλα εκτός από τα παρακάτω σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά:
   1. Νηπιαγωγείο 1ο / 2ο / 6ο / 7ο / 12ο / 15ο / 16ο / 17ο / 17ο παράρτημα
   2. Δημοτικό 1ο / 4ο / 7ο / 8ο / 9ο
   3. Γυμνάσιο 4ο / 6ο
   4. Γενικό λύκειο 3ο
 • Στον ΝΟΤΙΟ ΤΟΜΕΑ και στα ΝΗΣΙΑ θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία κανονικά.

Σε όλες τις παραπάνω περιοχές όπου δεν θα λειτουργήσουν σχολεία συμφωνήθηκε να παραμείνουν κλειστές και οι λαϊκές αγορές.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης ευχαρίστησε θερμά τους δημάρχους, τους αντιπεριφερειάρχες και όλα τα στελέχη της Περιφέρειας και των δήμων και επισήμανε ότι σε περιπτώσεις διαφοροποιήσεων στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών οι δήμοι που είναι αρμόδιοι για τη λειτουργία τους να προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις.

Ο περιφερειάρχης Αττικής επεσήμανε σχετικά:

«Η απόφασή μας να αναστείλουμε τη λειτουργία συγκεκριμένων σχολείων της Αττικής και για αύριο Τρίτη 7 Φεβρουαρίου βασίζεται σε συνεκτιμήσεις της εικόνας της εξέλιξης του κύματος της κακοκαιρίας, αλλά και των αιτημάτων των δημάρχων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, αξιολογώντας τις προβλέψεις των μετεωρολόγων που επισημαίνουν πως, παρά τη σταδιακή ύφεση του φαινομένου, τις επόμενες ώρες θα επικρατήσουν κατά τόπους χιονοπτώσεις και παγετός, για προληπτικούς λόγους αποφασίζουμε κλείσιμο ορισμένων σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών. Απόλυτη προτεραιότητά μας παραμένει η ασφάλεια των μαθητών, των γονέων τους και του εκπαιδευτικού προσωπικού». 

Η Περιφέρεια Αττικής παρακολουθεί την εξέλιξη των φαινομένων και, αφού αξιολογήσει την κατάσταση, με νεότερη ανακοίνωση θα κάνει γνωστό αν θα παραταθεί το κλείσιμο των σχολείων σε ορισμένες περιοχές και την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Εθνική Οδό, Αττική οδό και Περιφερειακή Υμηττού

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους οδικούς άξονες Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, Αττικής Οδού, Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρο αυτών οδικό δίκτυο.
 
Για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων ενόψει εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από την 20:00΄ ώρα σήμερα 6-2-2023 δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος  μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:

 • Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).
 • Καθ’ όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρό αυτών οδικό δίκτυο.

Ειδικά για τα αρθρωτά λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Α., τα οποία εκτελούν δρομολόγια από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”, η ως άνω διακοπή κυκλοφορίας θα ισχύει κατά το χρονικό διάστημα από την 20:00΄ ώρα σήμερα 06.02.2023 έως την 11:00΄ ώρα αύριο 07.02.2023.
 
Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος  μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).
 
Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων αυτών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εξακολουθεί να ισχύει.
 
Παρακαλούνται οι οδηγοί εν λόγω οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

με πληροφορίες από kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News