Κοινωνία Σάββατο 14/01/2023, 20:35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας – Οι Έλληνες και οι «γαλαζοαίματοι» προσκεκλημένοι

Πάνω από 1.000 αστυνομικοί στους δρόμους, drones πάνω από τη Μητρόπολη, φύλαξη για τους υψηλούς προσκεκλημένους

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας – Οι Έλληνες και οι «γαλαζοαίματοι» προσκεκλημένοι

Διευρυμένη σύσκεψη, υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με τα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας που θα ληφθούν λόγω της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του γεγονότος καθώς και το διεθνές ενδιαφέρον και τον αντίκτυπο για την εικόνα της χώρας, δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις, ενώ οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων και μέσων που θα αναπτυχθούν, με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του τελετουργικού.

Οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Πολιτισμού.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Όπως μετέδωσε σήμερα η «Κ», στο σχέδιο ασφαλείας αναμένεται να μετάσχουν περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Διεύθυνσης Επισήμων, της Τροχαίας, της Ασφάλειας Αττικής καθώς και της Αντιτρομοκρατικής. Υπάρχει πρόβλεψη για τη διαχείριση των πολιτών που θα συγκεντρωθούν στη Μητρόπολη Αθηνών όπου πρόκειται να τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία, καθώς επίσης και για τη μετακίνησή τους στο Τατόι.

Στο εσωτερικό της Μητρόπολης Αθηνών, η πρόσβαση των προσκεκλημένων θα γίνεται με διαπιστεύσεις. Σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα, εντός του ναού αναμένεται να μπουν 187 άτομα. Οι 130 απ’ αυτούς πρόκειται να αφιχθούν στην Ελλάδα από το εξωτερικό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Εξωτερικά του ναού θα δημιουργηθεί μια περίμετρος με τη χρήση κιγκλιδωμάτων, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει εκτός από έντονη παρουσία ενστόλων και χρήση drones.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως πόσοι από τους 187 προσκεκλημένους θα μεταβούν στο Τατόι για την ταφή, μετά τη νεκρώσιμο ακολουθία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μετακίνησή τους θα γίνει με ειδικά μισθωμένα βαν και μέσω δρομολογίων που έχει προβλέψει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας έχει ο έλεγχος της πρόσβασης στο σημείο ταφής καθώς είναι ένας ανοικτός χώρος, με τους αστυνομικούς να σχεδιάζουν μια μεγάλη ακτίνα ασφαλείας γύρω από το συγκεκριμένο σημείο. Εν τω μεταξύ, μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί και γύρω από τα σημεία διαμονής των προσκεκλημένων.

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας – Οι Έλληνες και οι «γαλαζοαίματοι» προσκεκλημένοι-1

Εκτός από τον κ. Θεοδωρικάκο, στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και Αξιωματικοί από τις Υπηρεσίες που εμπλέκονται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των μέτρων.

Ο υπουργός με παρέμβασή του στη σύσκεψη ζήτησε να υπάρξει καθ’ όλα άψογη εικόνα των αστυνομικών και να ανταποκριθούν στη σημασία του γεγονότος. Έδωσε δε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας σε όλα στάδια της τελετής και να υπάρξει συνολική επιφυλακή των αστυνομικών δυνάμεων το επόμενο τριήμερο.

Η ανάπτυξη και διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί από τις κατά περίπτωση καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η εποπτεία των μέτρων ανατέθηκε στον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ποιοι βουλευτές και υπουργοί θα πάνε στην κηδεία

Πέρα από την αναβάθμιση της εκπροσώπησης της κυβέρνησης, με την παρουσία του αντιπροέδρου της Παναγιώτη Πικραμμένου και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, το «παρών» αναμένεται να δώσουν και άλλοι βουλευτές και μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία είναι και βαφτισιμιά του τέως Βασιλιά.

Παρόντες θα είναι και οι βουλευτές Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος, αλλά και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Κατά πληροφορίες, στην κηδεία αναμένεται να παραβρεθεί και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι, αν δεν έπρεπε να βρίσκεται στο Κουβέιτ τη Δευτέρα, θα ήταν παρών στην κηδεία.

Παράλληλα, ως εκ του θεσμικού του ρόλου ως περιφερειάρχης Αθηνών, στη Μητρόπολη αναμένεται να βρεθεί ο Γιώργος Πατούλης.

Τα μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης που θα παραστούν στην κηδεία

Στην τελετή αναμένεται να παραστούν ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, και ανιψιός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με τη σύζυγό του βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας, ενώ η μητέρα του Φελίπε, βασίλισσα Σοφία όπως και η πριγκίπισσα Ειρήνη, αδελφές του εκλιπόντος, βρίσκονται ήδη στη χώρα μας. Παρών αναμένεται να είναι και ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, όπως και η πριγκίπισσα Χριστίνα της Ισπανίας.

Η βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη, αδελφές της Αννας-Μαρίας, ο Ολλανδός βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος, η βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας και η πρώην βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη επίσης αναμένεται να παραστούν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ».

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας – Οι Έλληνες και οι «γαλαζοαίματοι» προσκεκλημένοι-2

Με βάση ρεπορτάζ της ΕΡΤ, την βρετανική βασιλική οικογένεια αναμένεται να εκπροσωπήσει η πριγκίπισσα Άννα, κόρη της Ελισάβετ και αδερφή του Κάρολου.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, στην Αθήνα θα βρεθούν μεταξύ άλλων ο Αλβέρτος του Μονακό και η αδερφή του, ο Δούκας του Λουξεμβουργου Ερρίκος, ο πρίγκιπας της Νορβηγίας Χαουκούν και ο τέως βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών.

Το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα αυθημερόν τη Δευτέρα για την κηδεία.

Για την κηδεία είναι πιθανό να έρθουν στη χώρα εκπρόσωποι και άλλων βασιλικών οικογενειών, όπως ο πρίγκιπας Ράντου της Ρουμανίας, ο Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος της Σουηδίας και ο πρίγκιπας Αλέξανδρος και η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, καθώς επίσης και μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News