Κοινωνία Παρασκευή 13/01/2023, 15:35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι προτείνει ο ΣΦΕΕ για τις ελλείψεις φαρμάκων

Τι προτείνει ο ΣΦΕΕ για τις ελλείψεις φαρμάκων

Διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα διακίνησης των φαρμάκων καθώς και απαγόρευση εξαγωγών για τα προϊόντα που δηλώνονται σε έλλειψη από τις εταιρείες προτείνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). 

Ειδικότερα σε επιστολή που έστειλε ο ΣΦΕΕ στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη σε συνέχεια της συνάντησής τους για το θέμα των ελλείψεων, καταθέτει δύο προτάσεις:

α) Διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα διακίνησης: όπως όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες από τον Μάιο του 2016 σε καθημερινή βάση δηλώνουν ψηφιακά στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά κωδικό και ανά ΑΦΜ, έτσι θα πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι στην αλυσίδα διακίνησης. Με αυτό τον τρόπο ο ΕΟΦ δύναται να ελέγξει την πορεία της προμήθειας ενός φαρμάκου και να το συγκρίνει με άλλες περιόδους. Την ίδια διαφάνεια αιτούμαστε και για το χονδρεμπόριο.

β) Η δεύτερη πρόταση μας είναι κάθε προϊόν για το οποίο μια φαρμακευτική εταιρεία δηλώνει περιορισμένη διάθεση ή έλλειψη στην σχετική πλατφόρμα του ΕΟΦ, να τίθεται άμεσα σε απαγόρευση εξαγωγών μέχρι τη λήξη του διαστήματος έλλειψης.

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Πολιτεία έχει επιλέξει να έχει τις πιο φτηνές τιμές φαρμάκων στην Ευρωζώνη και όπως είχαμε επικοινωνήσει, 1.300 φάρμακα είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή αυτής (πολλά εξ αυτών είναι μοναδικά). Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής είναι αφενός οι αποσύρσεις αυτών των φτηνών φαρμάκων που τώρα, λόγω αύξησης κόστους είναι πιο πιθανές και αφετέρου οι παράλληλες εξαγωγές λόγω του τεράστιου περιθωρίου κέρδους για τον μεσάζοντα.

Εφόσον οι ανωτέρω συνθήκες δεν αλλάζουν θα πρέπει το Υπουργείο και η εποπτεύουσα αρχή (ΕΟΦ) -παρά την υποστελέχωση- να εφαρμόζουν ένα σύστημα συνεχών ελέγχων που θα διαφυλάττουν πρωτίστως τη Δημόσια Υγεία.

Τέλος, επιτρέψτε μας να επισημάνουμε ότι σε καθημερινή βάση κατατίθεται στον ΕΟΦ ένας πλούτος στοιχείων από τις φαρμακευτικές εταιρείες για την λεπτομερή διακίνηση των προϊόντων τους που καθιστούν πολύ εύκολο τον έλεγχο της προσφοράς φαρμάκων από τις εταιρείες, ανά πάσα στιγμή», αναφέρει ο ΣΦΕΕ στην επιστολή του.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Φάρμακα: Η λίστα του ΕΟΦ με τις ελλείψεις και οι εναλλακτικές

Δέκα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News