Πολιτική Παρασκευή 24/05/2024, 16:50
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα

(upd) Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, είναι διαφορετικό να περιγράφεις την πραγματικότητα και διαφορετικό να τα διαστρεβλώνεις», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της δευτερολογίας του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια. «Ισπανία και Ελλάδα έχουν λίγο πολύ παρεμφερή πληθωρισμό τροφίμων, μία μονάδα διαφορά», τόνισε, απαντώντας στην αναφορά Ανδρουλάκη για τη χώρα της Ιβηρικής.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και στις εξαγγελίες του κ. Κασσελάκη είπε: «Το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό. Το ξαναείδαμε το 2015, τότε μια θυμωμένη και οργισμένη κοινωνία σάς πίστεψε και σας ψήφισε και την εξαπατήσατε. Η λέξη η οποία είναι ταυτισμένη με την παράταξη σας είναι το ψέμα. Το ξαναδοκιμάσατε το 2019 και 2023. Δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα από τα σφάλματα σας. Αντιμετωπίζετε με αλαζονεία το 41% που μας έδωσε ο λαός αλλά μήπως να σκεφτείτε γιατί εσάς από το 32% σας πήγε στο 17%; Δεν νομίζω ότι σας προσέχει και κανείς ιδιαίτερα όταν μπαίνετε στην λογική πλεονασμού γιατί οι πολίτες μπορεί να είναι στενοχωρημένοι αλλά δεν σας πιστεύουν», ανέφερε.

«Η πρώτη μου υποχρέωση στη χώρα και στη παράταξη που ηγούμαι είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας. Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω εκεί που θέλετε να μας πάτε», πρόσθεσε.

Απαντώντας στον Σ. Φάμελλο, ρώτησε αν «θα δώσετε τον 13ο-14ο μισθό;» και αφού ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «να πάμε σε εκλογές», ο κ. Μητσοτάκης ύψωσε τους τόνους και τόνισε: «Μάλιστα, αφού τώρα δεν πάμε σε εκλογές, ας λέμε ό,τι σαχλαμάρα θέλουμε, παραμύθια στον κόσμο».

Νωρίτερα, είχε πει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «υιοθετεί θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ», διερωτώμενος μεταξύ άλλων εάν «μια οικονομία, που αναπτύσσεται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους της ευρωζώνης, συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη;». Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αποφάσεις της Ευρώπης, όταν διαπραγματεύτηκε το Ταμείο Ανάκαμψης, παίζοντας ουσιαστικό ρόλο στην Ευρώπη. «Σήμερα ποιος είναι ο βασικός αντίπαλος ενός Ταμείου Ανάκαμψης; Είναι ο κ. Σολτς, αντίπαλος αυτής της ιδέας στο ευρωπαϊκό συμβούλιο», είπε και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να πείσει τον Γερμανό καγκελάριο.

«Η χώρα έχει συγκλίνει με την Ευρώπη κυρίως στο κύρος της», είπε εμφατικά, κατηγορώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι «πυροβολεί» την Ελλάδα στην Ε.Ε.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επίσκεψης του Στέφανου Κασσελάκη στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, χαρακτήρισε τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως «επικίνδυνη αφέλεια», σημειώνοντας ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, «εκεί κι αν χρειάζεται ταχύρυθμα σεμινάρια».

Για τη Βόρεια Μακεδονία, απευθυνόμενος στον κ. Φάμελλο, υπενθύμισε τα λόγια που ο ίδιος είχε πει το 2019, ότι -τότε- εξέφρασε τη διαφωνία της Ν.Δ. με τη συμφωνία, αλλά καθώς θα είναι ψηφισμένη από το ελληνικό κράτος, η συμφωνία θα εφαρμοστεί. Και θύμισε τις επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει για τον εθνικιστικό παροξυσμό του VMRO. «Δικαιωθήκαμε», είπε και συμπλήρωσε: «Σε αυτή τη συγκυρία που όλη η Ευρώπη βρίσκεται απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία, εσείς έρχεστε και λέτε με νόμο να κυρωθούν τα μνημόνια τώρα… Κύριε Φάμελλε και κύριε Παππά, σηκώνω τα χέρια ψηλά». «Η αξιοπιστία σας βρίσκετε τελείως στο ναδίρ», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Βελόπουλο, είπε ότι «είναι δύσκολο να ακούς επί ώρες ατελείωτα ψέματα», ενώ όταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης του απευθύνθηκε στον ενικό, τόνισε: «Το αγοραίο ύφος να το κρατήσετε για τις εκπομπές σας» και πως «έχετε ξεπεράσει κάθε όριο ψέματος».

Για τις ευρωεκλογές, είπε: «Οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιους ευρωβουλευτές θα επιλέξουν, αλλά και ποιο κόμμα θα έχει ισχυρή φωνή στην Ε.Ε. και θα διεκδικήσει περισσότερα για τους συμπολίτες μας και την άμυνά μας. Θα το κάνουν με ευθυκρισία. Εχουμε εμπιστοσύνη και το βράδυ των εκλογών η Ν.Δ. θα είναι η μεγάλη νικήτρια, συνεχίζοντας τον δρόμο των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Live

Η πρωτολογία Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας του ότι «το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα όλα τα ελληνικά νοικοκυριά» και σημείωσε ότι, παρά τις μειώσεις στις τιμές ρεύματος, το πρόβλημα επιμένει στον πληθωρισμό των τροφίμων.

«Γίνεται πράξη η μόνη ριζική και μόνιμη απάντηση στο πρόβλημα των ανατιμήσεων: αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η αύξηση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων που στηρίζουν τους πιο ευάλωτους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην επιστολή που απέστειλε προς την πρόεδρο της Κομισιόν με θέμα τις πολυεθνικές. «Υπήρξε κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης που να εισηγήθηκε νωρίτερα μια ευρωπαϊκή ρύθμιση την οποία εμείς προτείνουμε σήμερα;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Είναι οξύμωρο, τη μάχη κατά αθέμιτων πρακτικών πολυεθνικών να τη δίνει η Κεντροδεξιά κι εσείς να μας ασκείτε κριτική για αυτό», σχολίασε σε άλλο σημείο απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Κυρ. Μητσοτάκης: Απάντηση στην ακρίβεια η αύξηση των μισθών – Οι κολοσσοί να μην κερδοσκοπούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News