Πολιτική Δευτέρα 13/05/2024, 21:32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ανάρτηση Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν – «Προσέγγιση αμοιβαίας κατανόησης»

Η ανάρτηση Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν – «Προσέγγιση αμοιβαίας κατανόησης»

Στην επίσκεψή του στην Αγκυρα και στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας ευχαριστίες για τη φιλοξενία.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημειώνει πως «αυτή η τέταρτη συνάντηση μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες», αποδεικνύει πως «μπορούμε πλέον να καθιερώσουμε την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης, όχι πλέον ως κάποια εξαίρεση, αλλά ως μία παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας».

«Δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες που έχουμε με την Τουρκία, μπορούμε να γράφουμε μία παράλληλη σελίδα, με τις συμφωνίες μας… Κάνοντας δύο ακόμα βήματα που αφορούν τις καθημερινές ανάγκες των λαών μας στο παρόν, γιατί το σήμερα δεν πρέπει να μένει αιχμάλωτο του χθες και δεν πρέπει ούτε να ναρκοθετεί και το αύριο», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη φιλοξενία σήμερα στην Αγκυρα. Αυτή η τέταρτη συνάντηση μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες, πιστεύω ότι αποδεικνύει πως οι δύο γείτονες μπορούμε πλέον να καθιερώσουμε αυτή την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης, όχι πλέον ως κάποια εξαίρεση, αλλά ως μία παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας.

Αποδίδουμε και οι δύο πολύ μεγάλη σημασία στον τομέα της οικονομίας και είχαμε συμφωνήσει να υπάρχει μία περαιτέρω σύσφιξη στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων. Θέλω να χαιρετίσω την επίσημη ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, που αποφασίστηκε στα πλαίσια της θετικής ατζέντας και να εκφράσω την ικανοποίησή μου, διότι διεξήχθη ένα πολύ επιτυχημένο επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη. Είναι ένα από τα πολλά βήματα που θα ακολουθήσουν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στον στόχο μας: να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές σε βάθος πενταετίας, παρά τις αντιξοότητες του διεθνούς περιβάλλοντος.

Δίπλα στις διαπιστωμένες διαφωνίες που έχουμε με την Τουρκία, μπορούμε να γράφουμε μία παράλληλη σελίδα, με τις συμφωνίες μας. Οι υπουργοί μας υπέγραψαν σήμερα μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της υγείας και ειδικά στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όπου αναγνωρίζουμε και οι δύο ότι οι χώρες μας αντιμετωπίζουν παρεμφερείς προκλήσεις από την κλιματική κρίση. Κάνοντας δύο ακόμα βήματα που αφορούν τις καθημερινές ανάγκες των λαών μας στο παρόν, γιατί το σήμερα δεν πρέπει να μένει αιχμάλωτο του χθες και δεν πρέπει ούτε να ναρκοθετεί και το αύριο».

 
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News