Πολιτική Τετάρτη 8/05/2024, 13:13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Μονή της Χώρας: Θα το θέσω στον Ερντογάν

Μητσοτάκης για Μονή της Χώρας: Θα το θέσω στον Ερντογάν

Τη δυσαρέσκειά του για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί εξέφρασε ο πρωθυπουργός επισκεπτόμενος την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την καθιερωμένη μηνιαία ενημέρωση στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παντελώς αχρείαστη» αυτή την εξέλιξη, μια «ενέργεια που προσβάλλει την πλούσια ιστορία της Κωνσταντινούπολης ως σταυροδρόμι πολιτισμών», όπως τόνισε. Δεσμεύτηκε δε, πως θα θέσει το θέμα στον Τούρκο πρόεδρο, κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα την ερχόμενη Δευτέρα. 

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε τη λειτουργία του περικαλλούς βυζαντινού ναού της Κωνσταντινούπολης ως τζαμί. 

Η απόφαση των τουρκικών Αρχών «συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα, καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκον στην ανθρωπότητα» ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

«Εισερχόμαστε πια στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και θέλω με την ευκαιρία της συνάντησής μας να επαναλάβω την ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο μαζική συμμετοχή σε μία πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία η οποία τελικά αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα καθώς αυτά που θα αποφασιστούν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια είναι βέβαιο ότι θα έχουν επιπτώσεις και εντός της πατρίδας μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τακτική μηνιαία συνάντησή του με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Η ήπειρός μας βρίσκεται μπροστά σε πολύ σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις. Σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2019 την τελευταία φορά που είχαμε ευρωεκλογές, πολλά σύννεφα σκιάζουν τον ουρανό της Ευρώπης και θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με θάρρος, είτε μιλάμε για μία αμυντική πολιτική στην οποία πρέπει να κινητοποιήσουμε περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους, τη συνέχιση μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής ως προς την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης ώστε να μπορούμε επί ίσοις όροις να ανταγωνιζόμαστε τις ΗΠΑ και την Κίνα», τόνισε.

Επανέλαβε στο σημείο αυτό τη σπουδαιότητα όλων των ζητημάτων αυτών για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα για αυτό και όπως είπε η συμμετοχή στις ευρωεκλογές θα ενισχύσει και την ίδια τη νομιμοποίηση της χώρα να διεκδικεί περισσότερα στα ευρωπαϊκά φόρα. «Θέλω να ευχηθώ αυτή η προεκλογική περίοδος να διεξαχθεί ήρεμα και νηφάλια», είπε εκφράζοντας τη λύπη του για το ότι βλέπει όπως είπε ενδείξεις πολύ έντονης πόλωσης από άλλα κόμματα. «Ως προς τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο πολιτικός διάλογος νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο για την Ευρώπη και να μείνουμε μακριά από τοξικότητες και διχασμούς αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι η ευχή μου αυτή θα εισακουστεί».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψή του στην ‘Αγκυρα την επόμενη Δευτέρα, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν. Εξέφρασε δημόσια την έντονη δυσαρέσκειά του «για την παντελώς αχρείαστη μετατροπή ενός ιστορικού βυζαντινού ναού, της Μονής της Χώρας, σε τζαμί. Είναι μια ενέργεια η οποία προσβάλλει την πλούσια ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης ως ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και είναι ένα ζήτημα το οποίο βεβαίως και θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όταν τον συναντήσω. Από κει και πέρα πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μία αξιολόγηση αυτής της προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας η οποία σε πολλά επίπεδα έχει δείξει μετρήσιμα αποτελέσματα. Προσεγγίζουμε πάντα τις συζητήσεις μας με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες. Οι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Παρά ταύτα θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει, τα κανάλια επικοινωνίας να είναι πάντα ανοιχτά και να μπορούμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια και όταν διαφωνούμε, να διαφωνούμε χωρίς εντάσεις και χωρίς αυτό να προκαλεί πάντα κλιμακώσεις στο πεδίο, όπως δυστυχώς είχαμε δει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News