Business & Finance Τρίτη 9/04/2024, 15:13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Τζεντιλόνι: Το κοινό σχέδιο δανεισμού της ΕΕ αποτελεί επιτυχία

Π. Τζεντιλόνι: Το κοινό σχέδιο δανεισμού της ΕΕ αποτελεί επιτυχία

Το σχέδιο κοινού δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την πανδημία αποδεικνύεται επιτυχές και θα πρέπει να χρησιμεύσει ως βάση για μελλοντικά σχέδια που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο στην Ευρώπη και μια δημοσιονομική ικανότητα, δήλωσε ο οικονομικός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι.

Μιλώντας σε συνέδριο σχετικά με την αποτελεσματικότητα του σχεδίου, που ονομάζεται Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι θα λήξει το 2026, αλλά η Ευρώπη θα εξακολουθεί να χρειάζεται χρηματοδότηση ύψους περίπου 650 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2030 για να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα και να καταστήσει την οικονομία της πιο ψηφιακή.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές επιθυμούν να δουν περισσότερο κοινό χρέος της ΕΕ και τάσσονται σθεναρά υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου, ενός χρεογράφου που πιθανότατα θα απαιτούσε τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δημοσιονομικής ικανότητας με δυνατότητα δανεισμού.

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά τον ευρωπαίο επίτροπο, θα συμβάλει στην κάλυψη αυτού του επενδυτικού κενού, τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του το 2026. «Αλλά, φυσικά, οι επενδυτικές μας ανάγκες δεν τελειώνουν το 2026», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει νέες προτεραιότητες, όπως η άμυνα ή η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο σχέδιο για το μέλλον. «Η ΕΕ θα ωφεληθεί πάρα πολύ από ένα μόνιμο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο ανάλογο με το μέγεθος της οικονομίας της», δήλωσε.

«Ο τελικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή ευρωπαϊκών δημόσιων αγαθών, σε τομείς όπως η ενέργεια, η καινοτομία ή η άμυνα», είπε ο Τζεντιλόνι. «Η ώρα να ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση είναι τώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι ιδέες για τη δημιουργία μιας κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα αποτελούσε αντίβαρο για την ενιαία νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα επέτρεπε τον δανεισμό από τις αγορές, υπάρχουν από τη δεκαετία του 1970.

Η ΕΚΤ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ΟΟΣΑ έχουν υποστηρίξει ότι μια δημοσιονομική ικανότητα για την ΕΕ θα είχε οικονομικό νόημα, αλλά δεν έχει την υποστήριξη των βασικών κυβερνήσεων της ΕΕ που θέλουν να διατηρήσουν τον εθνικό έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής και του δανεισμού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Στην Αθήνα ο Π. Τζεντιλόνι – Συνάντηση με Κ. Χατζηδάκη σήμερα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News