Πολιτική Τρίτη 9/04/2024, 12:38
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδιο κατά της σχολικής βίας: Πλατφόρμα καταγγελιών, επαναφορά πενθήμερης αποβολής

Σχέδιο κατά της σχολικής βίας: Πλατφόρμα καταγγελιών, επαναφορά πενθήμερης αποβολής

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασαν το πρωί της Τρίτης την εθνική καμπάνια της κυβέρνησης ενάντια στην ενδοσχολική βία σε εκδήλωση στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη. 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τον νέο κανονισμό λειτουργίας των σχολείων, την επαναφορά της διάκρισης μεταξύ δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών, τα πειθαρχικά μέτρα σε περίπτωση φθοράς σχολικής περιουσίας, το νέο πλαίσιο για τις αποβολές καθώς και αυτό που αφορά τη χρήση των κινητών στα σχολεία. 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, σε συζήτηση που είχε μαθητές, μοιράστηκε με το κοινό ότι τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού υπήρχαν και στη δική του εποχή. «Αυτό που προβληματίζει είναι η ένταση με την οποία καταγράφονται αυτά τα περιστατικά και η βία. Πίσω από το μπούλιγνκ κρύβεται η μη ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα. Ερχόμαστε με ένα σχέδιο που μιλάει ανοιχτά για το πρόβλημα. Το πρώτο βήμα είναι κάποιος να μιλήσει», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ναι μεν τα καταγεγραμμένα περιστατικά αυξάνονται, αλλά αυτό σημαίνει ότι τα περιστατικά πλέον καταγγέλονται. «Αυτή είναι η θετική όψη», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και σε περιστατικά έμφυλης βίας. 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Ο κ. Πιερρακάκης στην αρχή της ομιλίας του έκανε λόγο για ένα «εθνικό πρόβλημα», οι λύσεις στο οποίο «πρέπει να αγκαλιστούν από όλους μας». «Μια πλατφόρμα δεν είναι μια πολιτική, μια πολιτική είναι κάτι ευρύτερο», σημείωσε αναφορικά με το εθνικό σχέδιο της κυβέρνησης, ενώ στάθηκε στο πρόβλημα της έντασης των περιστατικών, επικαλούμενος τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. 

Σχέδιο κατά της σχολικής βίας: Πλατφόρμα καταγγελιών, επαναφορά πενθήμερης αποβολής-1

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για επώνυμες καταγγελίες από μαθητές και γονείς και περιέγραψε τη διαδικασία για την πραγματοποίηση των καταγγελιών και τη λειτουργία της πλατφόρμας. 

Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία για νέους σχολικούς κανονισμούς λειτουργίας ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο και ότι θα πρέπει να υπογραφεί από τους γονείς των μαθητών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας:
– Ψηφιοποιείται το θέμα των απουσιών. Θα διατεθεί εφαρμογή e-parents στους γονείς όπου θα μπορούν να βλέπουν σε άμεση ψηφιακή ενημέρωση την πορεία του μαθητή, τις απουσίες κ.α. μέσω των δεδομένων που καταχωρούνται στην πλατφόρμα myschool.

– Θα απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών στο τέλος της χρονιάς με ρητές εξαιρέσεις όπως οι ιατρικοί λόγοι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο.

– Επαναφέρεται η διάκριση απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες. Διατηρείται το όριο των 114 απουσιών. Επανέρχεται το όριο απουσιών χωρίς αιτιολόγηση. Οι πάνω από 50 απουσίες απαιτούν αιτιολόγηση. Οι γονείς θα μπορούν να δικαιολογούν έως και 2 συνεχόμενες μέρες απουσιών. 

– Θα υπάρχει δυνατότητα πενθήμερης αποβολής. Επιπλέον, θα δύναται ο σύλλογος διδασκόντων να προχωρεί πιο εύκολα σε αλλαγή τμήματος και θα περιοριστεί η γραφειοκρατία για την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος του μαθητή.

– Αν κάποιος μαθητής προκαλεί φθορά ή ηθελημένο βανδαλισμό στην σχολική περιουσία, το κόστος της θα βεβαιώνεται στην οικογένεια του δράστη.

Νέος σχολικός κανονισμός:

Σχέδιο κατά της σχολικής βίας: Πλατφόρμα καταγγελιών, επαναφορά πενθήμερης αποβολής-2

Τι θα αλλάξει για τις απουσίες:

Σχέδιο κατά της σχολικής βίας: Πλατφόρμα καταγγελιών, επαναφορά πενθήμερης αποβολής-3

Σχέδιο κατά της σχολικής βίας: Πλατφόρμα καταγγελιών, επαναφορά πενθήμερης αποβολής-4

Αυστηροποίηση των παιδαγωγικών και πειθαρχικών μέτρων:

Σχέδιο κατά της σχολικής βίας: Πλατφόρμα καταγγελιών, επαναφορά πενθήμερης αποβολής-5

Κινητά τηλέφωνα

Οσον αφορά τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι η χρήση τους συνδέεται με σοβαρά περιστατικά bullying.

Σε αυτό το πλαίσιο, ορίζονται συνέπειες. Ειδικότερα, θα υπάρχει δυνατότητα επιβολής πενθήμερης αποβολής για αποτύπωση περιστατικού σχολικής βίας.

Ταυτόχρονα, αν υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων για προσωπικές στιγμές παιδιών στο διαδίκτυο τότε θα υπάρχει ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News