Πολιτική Κυριακή 24/03/2024, 09:38
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Καναδά ο Κυρ. Μητσοτάκης – Στην ατζέντα τα Canadair και οι εμπορικές σχέσεις

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Τζάστιν Τριντό καθώς και επαφές με την ελληνική ομογένεια, για την προώθηση του θεσμού της επιστολικής ψήφου

Στον Καναδά ο Κυρ. Μητσοτάκης – Στην ατζέντα τα Canadair και οι εμπορικές σχέσεις

Επίσημη επίσκεψη στον Καναδά πραγματοποιεί από σήμερα Κυριακή 24/3 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απόκτηση των νέων Canadair.

Οπως ανέφερε η εφημερίδα «The Globe and Mail», στην οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη, το κόστος για την προμήθεια των νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων από την καναδική De Havilland, ανέρχεται περίπου σε 360 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει την αγορά πέντε αεροσκαφών τύπου DHC-515 μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος και ακόμα δύο, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα δύο τελευταία θα έχουν ως έδρα την Ελλάδα και θα επιχειρούν κανονικά στη χώρα μας, όμως θα έχουν ως προτεραιότητα τις αποστολές ευρωπαϊκής βοήθειας σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών σε άλλη χώρα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στον Καναδά μετά το 1983. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Τζάστιν Τριντό καθώς και επαφές με την ελληνική ομογένεια, για την προώθηση του θεσμού της επιστολικής ψήφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στη συνάντηση με τον Τριντό θα κυριαρχήσουν τα εξής θέματα:

 • Ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
 • Εμφαση σε εμπορική / οικονομική συνεργασία.
 • Διεθνείς προκλήσεις.
 • Ανάδειξη ιστορικών δεσμών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού:

 • Την Κυριακή, στις 15:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Καναδό ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό, στο Μόντρεαλ.
 • Στις 17:30 (ω.Ε.) ο πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει τη δοξολογία για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου στον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
 • Στις 18:50 (ω.Ε.) ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζάστιν Τριντό θα παρακολουθήσουν την παρέλαση συλλόγων της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ.
 • Στις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός και ο Καναδός ομόλογός του θα παραστούν και θα μιλήσουν σε εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ.
 • Το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Τορόντο, όπου στις 18:00 ώρα Ελλάδας θα έχει συνάντηση με τον επαρχιακό πρωθυπουργό του Οντάριο, Νταγκ Φορντ.
 • Στις 18:30 (ω.Ε.) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος σε εκδήλωση του Economic Club of Canada, όπου θα έχει συζήτηση με τον επιχειρηματία Νικ Νάνος. Θα ακολουθήσει συνάντηση με επιχειρηματίες και γεύμα προς τιμήν του πρωθυπουργού.
 • Στις 21:00 (ω.Ε.) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί ερευνητικό κέντρο στο Mars Discovery District.
 • Στις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα (ω.Ε.), ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει σε ομογενειακή εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο του Τορόντο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News