Πολιτική Παρασκευή 9/02/2024, 22:45
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Μπλίνκεν: Η Ελλάδα στο διαστημικό πρόγραμμα «Artemis»

Συνάντηση Γεραπετρίτη –  Μπλίνκεν: Η Ελλάδα στο διαστημικό πρόγραμμα «Artemis»

Τη σημασία που έχει ο Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που εμφανίζονται σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε με τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η συνάντηση των δύο υπουργών ολοκληρώθηκε με την τελετή υπογραφής από τον Γιώργο Γεραπετρίτη της πράξης προσχώρησης της Ελλάδας στις Συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis»

Μετά το πέρας της συνάντησης, Γιώργος Γεραπετρίτης και Αντονι Μπλίνκεν κήρυξαν την έναρξη του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, στον οποίο συμμετείχαν η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως «μέσω του στρατηγικού διαλόγου, μπορούμε να ορίσουμε ένα όραμα και να ενισχύσουμε πολιτικές που βασίζονται σε κοινές αξίες, ώστε να συνεργαστούμε για την ευημερία των εθνών μας και την παγκόσμια ειρήνη».

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, η επικείμενη απόκτηση έως και 40 μαχητικών F-35 «αποδεικνύει το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και αναδεικνύει την εξαιρετική αμυντική μας συνεργασία, όπως αυτή διέπεται από την MDCA». «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα αλληλοσυμπληρώνονται, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους για να συμβάλουν στην περιφερειακή και παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας», πρόσθεσε.

 

Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις και τις περιφερειακές συγκρούσεις, από την Ουκρανία έως τον Νότιο Καύκασο και από τη Γάζα έως την Ερυθρά Θάλασσα και την περιοχή του Σαχέλ, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως «χρειάζεται επειγόντως παγκόσμια συνεργασία που να βασίζεται σε ηθικές δεσμεύσεις υπό την αιγίδα του Διεθνούς Δικαίου».

«Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο, ως πυλώνας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Προωθούμε την πολυμέρεια, ως ένα από τα παλαιότερα μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Υποστηρίζουμε ενεργά τη διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ουκρανία», υπογράμμισε.

Γ. Γεραπετρίτης: Η απόκτηση των F-35 αποδεικνύει το βάθος των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ-1
Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών (X)

Παράλληλα, χαιρέτισε τον διορισμό απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και την «επανεκκίνηση των συνομιλιών για μια βιώσιμη λύση».

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στους δεσμούς του ελληνικού και του αμερικανικού λαού, κάνοντας λόγο για «καθοριστικό θεμέλιο του στρατηγικού διαλόγου» και χαρακτηρίζοντας την ελληνοαμερικανική διασπορά ως μία «εξαιρετική γέφυρα φιλίας και κατανόησης μεταξύ των δύο εθνών».

Κάνοντας ειδική αναφορά στις «εκπαιδευτικές γέφυρες», ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «το Πρόγραμμα Ανταλλαγών Fulbright, το US German Marshall Fund και άλλα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν συμβάλει θετικά στην αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο λαών».

Γ. Γεραπετρίτης: Η απόκτηση των F-35 αποδεικνύει το βάθος των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ-2
Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών (X)

«Εκτιμούμε επίσης τα 53 προγράμματα σχετικά με την Ελλάδα στα αμερικανικά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των 11 εδρών ελληνικών σπουδών και των 37 προγραμμάτων ελληνικής γλώσσας. Αυτές οι πολιτιστικές γέφυρες –μια μόνο πτυχή του ευρύτερου ιστού της πολιτιστικής διπλωματίας στη φιλία μας– ενισχύουν περαιτέρω τους αμοιβαίους δεσμούς μας», συμπλήρωσε.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Γεραπετρίτης – Μπλίνκεν εγκαινιάζουν τον 5ο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας

SZ: Κούρσα εξοπλισμών στο Αιγαίο

Στην εποχή των F35 η Ελλάδα: Το μήνυμα Μητσοτάκη και η σημασία της απόκτησής τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News