Πολιτική Δευτέρα 5/02/2024, 20:20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Ετήσια αύξηση 14 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τις επισκέψεις στην Ακρόπολη

Λ. Μενδώνη: Ετήσια αύξηση 14 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τις επισκέψεις στην Ακρόπολη

«Με τις αναβαθμίσεις του τελευταίου έτους όλων των υπηρεσιών στο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου -το οποίο καθιερώθηκε το 2018- τα έσοδα της Ακρόπολης συνεχώς αυξάνονται. Από τα 46 εκ ευρώ του 2022 έχουν φθάσει στα 60 εκ ευρώ το 2023».

Αυτό δήλωσε στη Βουλή, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Νάσου Ηλιόπουλου, σχετικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και τη διαχείριση επισκεπτών στα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας.

Παράλληλα, η Υπουργός Πολιτισμού, απέρριψε τις κατηγορίες του βουλευτή της Νέας Αριστεράς, ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει βάρβαρη πολιτική, με αύξηση του κόστους των εισιτηρίων εισόδου των επισκεπτών μέχρι 300%, βάζοντας έτσι εμπόδια στον τουρισμό και διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες».

«Η νέα τιμολογιακή πολιτική η οποία θα ισχύσει από τον Απρίλιο του 2025, για να μην αιφνιδιαστούν ούτε τα τουριστικά γραφεία ούτε οι επισκέπτες, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ακολουθεί τη λογική και τις καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών, αν και οι τιμές, συγκρινόμενες με τα ισχύοντα σε αντίστοιχα μνημεία, εξακολουθούν να είναι εμφανώς χαμηλότερες στην Ελλάδα», τόνισε η κ. Μενδώνη.

Πρόσθεσε δε ότι «ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, είναι ΝΠΔΔ, εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι υπεύθυνος για τα συνολικά έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία».

«Η παραχώρηση της διαχείριση των ιδιωτικών ξεναγήσεων και τα έσοδα σε ιδιώτες αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση βλέπει τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της χώρας ως ευκαιρίες για το κέρδος των ιδιωτών ενώ οι πολίτες και η κοινωνία ζητάει πρόσβαση και όχι αποκλεισμούς με μία αδιανόητη αύξηση των εισιτηρίων μέχρι 300%», αντέτεινε από την πλευρά του, ο κ. Ηλιόπουλος.

«Η νέα τιμολογιακή πολιτική εξυπηρετεί τον κοινωνικό χαρακτήρα του πολιτιστικού αγαθού και την αύξηση των εσόδων του Οργανισμού με έναν αποκλειστικό στόχο, την επανεπένδυση του σε έργα και δράσεις πολιτισμού», απάντησε η κ. Μενδώνη.

«Για πρώτη φορά προτάθηκε η εξατομικευμένη επίσκεψη σε ώρες αποκλειστικά εκτός λειτουργίας του Αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών, πρακτική η οποία ισχύει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και που ήταν ένα ζητούμενο της ελληνικής τουριστικής αγοράς για χρόνια. Έτσι, δεν διαταράσσεται το προκαθορισμένο και σταθερό ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης από τις 8 το πρωϊ μέχρι 8 το βράδυ, για το κοινό», υπογράμμισε η κ. Μενδώνη και κατέληξε:

«Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη και ο έλεγχος του αρχαιολογικού χώρου παραμένει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΝΠΔΔ του ΟΔΑΠ, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν εκχωρεί την διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς την οποία διαχειρίζεται και θα συνεχίσει να την διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News