Πολιτική Πέμπτη 1/02/2024, 22:30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Κασσελάκης: «Τέσσερις άξονες για το ελληνικό όνειρο»

«Η κοινωνία περιμένει πολλά από εμάς. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων τα περνάει δύσκολα», ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος. Προβληματισμό για τη δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Διονύσης Τεμπονέρας

Στ. Κασσελάκης: «Τέσσερις άξονες για το ελληνικό όνειρο»

Τους τέσσερις άξονες του «εθνικού σχεδίου για το ελληνικό όνειρο» παρουσίασε κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άξονες που ανέφερε ο κ. Κασσελάκης είναι η «ανασυγκρότηση του κράτους», ώστε αυτό να καταστεί αποδοτικό και λειτουργικό, η εξασφάλιση της «ευημερίας και της προόδου» για όλους, η δημιουργία μιας κοινωνίας «ισότητας, δικαιοσύνης και πολιτιστικής δημιουργίας», καθώς και η χάραξη «πατριωτικής και υπερήφανης εξωτερικής πολιτικής».

«Η κοινωνία περιμένει πολλά από εμάς. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων τα περνάει δύσκολα», ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Οπως τόνισε, η ακρίβεια και η κερδοσκοπία αποτελούν το νούμερο ένα πρόβλημα της κοινωνίας, ενώ η κατάσταση στο ΕΣΥ χειροτερεύει από μέρα σε μέρα. «Οι υποδομές του συστήματος Υγείας που χρηματοδοτήθηκαν από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, εκχωρούνται στους ιδιώτες. Εμπορευματοποιείται το ΕΣΥ, δημιουργούνται 2 ταχύτητες ασθενών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τις αντιδράσεις για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε πως η «πανεπιστημιακή κοινότητα έχει δίκιο που αντιδρά, που κινητοποιείται, που διαδηλώνει», προσθέτοντας πως το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η απουσία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται την αντίδραση των νέων ανθρώπων. Εφτασε στο σημείο, ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου των υποκλοπών, να παρομοιάζει τους φοιτητές με ληστές. Την ίδια στιγμή, φοβάται και τον αγροτικό κόσμο. Και προσπαθεί να κοροϊδέψει τους αγρότες. Ακόμα και τους αγρότες της Θεσσαλίας», σημείωσε.

Συμπλήρωσε δε πως «έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Οι προτάσεις που καταθέσαμε είναι κοστολογημένες και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας».

Τέλος, αναφέρθηκε στις εσωκομματικές διεργασίες, ενημερώνοντας την Πολιτική Γραμματεία ότι διερευνάται η δυνατότητα για την διεξαγωγή των εκλογών σε οργανώσεις μελών, νομαρχιακές επιτροπές και συνέδρων, με υβριδικό μοντέλο ηλεκτρονικής και φυσικής παρουσίας, σηματοδοτώντας τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιακή μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δ. Τεμπονέρας: «Χρειαζόμαστε αλλαγή στρατηγικής»

Τον προβληματισμό του για τη δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, ότι χρειαζόμαστε αλλαγή στρατηγικής και εξήγησε: Απαιτείται κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής, εξωστρεφής δράση εκτός των κομματικών οργανώσεων, ανάκτηση της αξιοπιστίας που δεν εξασφαλίζεται με αμφίσημες θέσεις (νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, θέση για τα εξοπλιστικά, νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιστολική ψήφος) και αξιοποίηση όλων των στελεχών με διάθεση συμπερίληψης».

Υπογράμμισε ότι «είναι ζωτικής σημασίας ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να είναι τουλάχιστον δεύτερος στις προσεχείς ευρωεκλογές και ότι στόχος αντικειμενικός είναι η διατήρηση της κυβερνητικής προοπτικής, έστω και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «το κόμμα φαίνεται να χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην εμφανίζει εικόνα συντεταγμένου πολιτικού φορέα.

Τέλος, αναφέρθηκε και στον προσυνεδριακό διάλογο λέγοντας ότι εξελίσσεται με πολύ χαμηλή συμμετοχή των μελών, καθώς επίσης ότι «απουσιάζει η αρθρογραφία, οι εκδηλώσεις προβληματισμού, η συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και των υπολοίπων κομμάτων του προοδευτικού χώρου».

Γ. Ραγκούσης: «Λάθος η καταψήφιση του νομοσχεδίου για επιστολική ψήφο»

Ο Γιάννης Ραγκούσης από την πλευρά του ανέφερε: «Είναι απολύτως συνετή και υπεύθυνη η αρχική τοποθέτησή μας στα αμυντικά θέματα για τα F-35». Σημείωσε ακόμη ότι «πρέπει να υπάρξει αυστηρή κοστολόγηση των εξαγγελιών μας» και χαρακτήρισε «λάθος την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο». Τέλος, ανέφερε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ως μέλος του κόμματος ο πρώην δήμαρχος Ιάσμου».

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στη δική του τοποθέτηση ανέφερε: «Πρέπει να υπάρχει κοστολόγηση των θέσεών μας και προτεραιοποίηση. Είμαστε κόμμα διακυβέρνησης».

Για τις περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα εξέφρασε τη διαφωνία του «με το να είναι η Λάρισα το στρατηγείο αυτής της υπόθεσης. Γιατί να εμπλακούμε σε αυτόν τον βαθμό και γιατί εμείς να συμφωνήσουμε σε μια τέτοια επιλογή που είναι απέναντι με τη διαχρονική στάση της χώρας μας; Διαφωνώ επίσης με μια νέα κούρσα εξοπλισμών χωρίς όριο».

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις – Απειλούν με κλείσιμο τμήματα της Εθνικής

Ομόφυλα ζευγάρια: Στόχος του Μαξίμου τα 120 «ναι»

Το πολιτικό κόστος της ισότητας στον γάμο

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις Σπέτσες: Προχωρούμε μπροστά περισσότερο συντονισμένοι και ενωμένοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News