Πολιτική Σάββατο 27/01/2024, 10:55
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για τα F-35: Σημαντική ημέρα για την εθνική άμυνα – Η χώρα θωρακίζεται διπλά

O πρωθυπουργός τονίζει μεταξύ άλλων ότι στην επιστολή που έλαβε από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, αναδεικνύεται και επισφραγίζεται το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

Μητσοτάκης για τα F-35: Σημαντική ημέρα για την εθνική άμυνα – Η χώρα θωρακίζεται διπλά

Σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα για την εθνική άμυνα και τη διπλωματία της Ελλάδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του μετά την επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το αμερικανικό Κογκρέσο, με την οποία δίνει το πράσινο φως για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη χώρα μας.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι με την επιστολή που έλαβε από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν, αναδεικνύεται και επισφραγίζεται το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ενώ η Ελλάδα τίθεται και επίσημα στην τροχιά απόκτησης έως και 40 αεροσκαφών F-35.

Σημειώνει μάλιστα ότι η πατρίδα θωρακίζεται, έτσι, διπλά: «απ’ τη μία πλευρά η αποτρεπτική της ισχύς μεγεθύνεται σε γη, σε αέρα και σε θάλασσα. Ενώ, από την άλλη, δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος, καθώς αυτό το πακέτο θα διατεθεί δωρεάν, από τα αμερικανικά αποθέματα».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για την εθνική μας άμυνα και για την ελληνική διπλωματία. Γιατί, με βάση επιστολή που έλαβα από τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Μπλίνκεν, αναδεικνύεται και επισφραγίζεται το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Με αυτήν, η Ελλάδα τίθεται και επισήμως στην τροχιά απόκτησης έως και 40 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35. Ταυτόχρονα, όμως, αποκτά και εντελώς δωρεάν ένα πολύ μεγάλο πακέτο εξοπλισμών που ενισχύουν καθοριστικά και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το Ελληνικό Λιμενικό.

Πρόκειται για φρεγάτες, για μεταγωγικά C-130, για θωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα, αλλά και για πολλά ακόμη στοιχεία αμυντικού υλικού, τα οποία η χώρα μας εξασφάλισε ύστερα από το αίτημα που είχα διατυπώσει, τον Μάιο του 2022, προσωπικά στον Πρόεδρο Biden.

Η πατρίδα θωρακίζεται, έτσι, διπλά: απ’ τη μία πλευρά η αποτρεπτική της ισχύς μεγεθύνεται σε γη, σε αέρα και σε θάλασσα. Ενώ, από την άλλη, δεν επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος, καθώς αυτό το πακέτο θα διατεθεί δωρεάν, από τα αμερικανικά αποθέματα.

Είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής, αθόρυβης και μακράς προσπάθειας, που συνδύασε τη συμμαχική συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή μέτωπα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων. Αποτέλεσμα το οποίο εδραιώνει, παράλληλα, τη δυναμική και αυτοτελή ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση.

Γιατί η σημερινή εξέλιξη δικαιώνει την ενεργή διπλωματία της αξιοπιστίας που ακολουθούμε παντού τα τελευταία χρόνια: από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέχρι την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το δράμα της Μέσης Ανατολής.

Με καθαρές θέσεις και με πρωτοβουλίες στα μεγάλα ζητήματα, η Ελλάδα ασκεί, πλέον, ενεργό ρόλο στον Δυτικό κόσμο. Κάτι που της αναγνωρίζουν εταίροι και σύμμαχοι, βλέποντας στη χώρα μας έναν σταθερό συμπαραστάτη, έναν έμπιστο συνομιλητή αλλά και έναν αναγκαίο συνοδοιπόρο και συνεργάτη.

Σε μία εποχή αβεβαιότητας, λοιπόν, η πατρίδα μας επιβεβαιώνει ότι στέκει με σοβαρότητα και γεωπολιτική ωριμότητα στον παγκόσμιο χάρτη. Ενώ, την ίδια ώρα, υπηρετεί τα εθνικά της δίκαια, θωρακίζοντας την άμυνά της. Στον δρόμο της σταθερότητας και της ειρήνης, πάντα με υπερηφάνεια και εθνική αυτοπεποίθηση».

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News