Πολιτική Τετάρτη 3/01/2024, 09:23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν πρώην trader της Goldman Sachs δεν πέτυχε

Bloomberg: Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν πρώην trader της Goldman Sachs δεν πέτυχε

Ο νέος ηγέτης της ελληνικής αντιπολίτευσης έχει λιγότερο από μισό χρόνο για να κερδίσει ψηφοφόρους, εν όψει των ευρωεκλογών. Αλλά πρώτα, πρέπει να πείσει το ίδιο του το κόμμα. Και οι προοπτικές για κάτι τέτοιο είναι θολές, γράφει το Bloomberg για τον Στέφανο Κασσελάκη. 

«Ανέλαβα μόλις πριν από τρεις μήνες. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Αλλά να είστε βέβαιοι, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και θα αφήσουμε μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές», είπε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. 

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο πρώην trader της Goldman Sachs ήταν πρακτικά άγνωστος ώσπου διεκδίκησε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο, και επικράτησε μόνο εξαιτίας του χάους που άφησε πίσω του ο προκάτοχός του, με την απόφασή του να μην στηρίξει κανέναν από τους άλλους υποψηφίους. 

Το αποτέλεσμα είναι ένας ηγέτης κόμματος, οι απόψεις του οποίου (στηρίζει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα stock options για τους εργαζόμενους), ευθυγραμμίζονται περισσότερο με το παρελθόν του στη Wall Street παρά με τους ακτιβιστές παλαιάς κοπής στους οποίους προσπαθεί να ηγηθεί. «Υπό την ηγεσία του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να διαλύεται», γράφει το Bloomberg. 

«Ο Κασσελάκης είναι ένας κεντρώος πολιτικός με φιλελεύθερες απόψεις», λέει ο Κώστας Χατζηελευθερίου, ένα από τα πρώτα μέλη του κόμματος, που παραιτήθηκε μετά την εκλογή Κασσελάκη. «Δεν μπορείς να τοποθετήσεις κάποιον μόνο γιατί είναι όμορφος ή cool». 

Όπως θυμίζει το Bloomberg, σαν φοιτητής, ο Κασσελάκης ήταν εθελοντής στην προεκλογική καμπάνια του τότε γερουσιαστή Joe Biden το 2008, αλλά μπήκε στην ελληνική πολιτική μόλις το 2023. 

«Ο Κασσελάκης ευνοήθηκε από την σιωπή του Τσίπρα», λέει στο Bloomberg ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Και όπως αναφέρει η ανάλυση, ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απλά εφαρμόζει στη στρατηγική στροφή που ξεκίνησε υπό τον προκάτοχό του. Γιατί ο Τσίπρας μπορεί να είναι διάσημος γιατί αψήφησε τις απαιτήσεις της Ευρώπης για περικοπές το 2015, αλλά κυβέρνησε άλλα τέσσερα χρόνια μετά από αυτό και στο τέλος εφάρμοσε ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. 

«Ο όρος ‘ριζοσπαστική αριστερά’ δεν μεταφράζεται ακριβώς στα αγγλικά», είπε ο Κασσελάκης στο Bloomberg. «Αυτό που θέλει να πει είναι ‘πρωτοποριακή αριστερά’ (‘groundbreaking left’). Η αριστερά που δεν φοβάται να φέρει μεγάλες, φιλόδοξες ιδέες, λύσεις που θα κάνουν την ελίτ να νιώθει άβολα». 

«Όλη μου η ζωή και σίγουρα η ζωή μου στην ελληνική πολιτική έχει υπάρξει ριζοσπαστική – πρωτοποριακή», προσθέτει. 

Όμως, ενώ οι νέοι αρχηγοί κομμάτων συνήθως ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις, με τον Κασσελάκη συνέβη το αντίθετο. Ο Χατζής μιλά για «υπερέκθεση» και  «επιφανειακές» πολιτικές ιδέες, κάτι που σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να του εμπιστευτούν την οικονομία και όσα κέρδισαν τόσο δύσκολα μετά την κρίση. 

Με την Νέα Δημοκρατία να δίνει τον τόνο και τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει ποσοστά, ο Χατζής πιστεύει ότι ο Κασσελάκης, που ζούσε στο Μαϊάμι και ήταν άγνωστος στο ελληνικό κοινό έως πέρυσι, δεν θα βρίσκεται για πολύ στο προσκήνιο. Ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα μπορούσε να είναι το έναυσμα.  

«Δεν είναι κολλημένος με την πολιτική γιατί δεν ξέρει τι άλλο να κάνει στη ζωή του. Είναι ένας άνδρας με μια καριέρα, μια ζωή έξω από την Ελλάδα, με επιχειρήσεις, επιτυχίες – έχει μια εναλλακτική», λέει ο καθηγητής. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Στο «κόκκινο» τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ – Δάνειο 250.000 ευρώ από Κασσελάκη

Στ. Κασσελάκης στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Οι 11 βασικοί άξονες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Προς συνέδριο ανασυγκρότησης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News