Πολιτική Πέμπτη 21/12/2023, 10:12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Δένδιας: Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης «Φύλακας της Ευημερίας», ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Οπώς έγραφε σήμερα η «Κ», πρόκειται για κίνηση την οποία εξέταζε η Αθήνα τις τελευταίες ημέρες. 

Η επιχείρηση, στην οποία έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον 10 χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Μπαχρέιν, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σεϋχέλλες και Ισπανία) θα έχει αντικείμενο την προστασία των εμπορικών πλοίων που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα και αντιμετωπίζουν απειλή από τους αντάρτες Χούθι.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες με βάση τη δυτική Υεμένη έχουν προαναγγείλει επιθέσεις σε πλοία που προέρχονται από χώρες που θεωρούν εχθρικές, ενώ το προηγούμενο χρονικό διάστημα κατέλαβαν ένα εμπορικό πλοίο και εξαπέλυσαν βλήματα εναντίον τριών άλλων.

Τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να μεταβεί στο Μπαχρέιν όπου θα βρίσκεται το συντονιστικό κέντρο της επιχείρησης υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης αποστολής.

Σε γενικές γραμμές βασικό σχέδιο είναι η συνοδεία των εμπορικών πλοίων που θα περνούν την περιοχή της νότιας Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Αντεν από πολεμικά. Ηδη υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με τη διεθνή νομιμοποίηση της αποστολής, η οποία πάντως έχει υποστηριχθεί με δηλώσεις από το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τρίτες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, η Νέα Ζηλανδία, η Λιβερία, οι Μπαχάμες και η νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης.

Εκτιμάται, πάντως, ότι η νομιμοποίηση θα βρεθεί καθώς οι θιγόμενοι από τις επιθετικές ενέργειες των ανταρτών Χούθι είναι πολλοί.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News