Πολιτική Πέμπτη 23/11/2023, 08:18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φθάνει η ώρα του διαζυγίου στον ΣΥΡΙΖΑ

Φθάνει η ώρα του διαζυγίου στον ΣΥΡΙΖΑ

Η «ώρα διαζυγίου» σήμανε για τον ΣΥΡΙΖΑ, με όλα τα σημάδια να δείχνουν πως η στιγμή που η «ομάδα Αχτσιόγλου» θα αποχωρήσει από το κόμμα έφθασε. Ο Στέφανος Κασσελάκης με την αιφνιδιαστική κίνηση να συγκαλέσει εκτάκτως την Πολιτική Γραμματεία για σήμερα το μεσημέρι είχε διπλή στόχευση. Κατ’ αρχάς να δώσει λίγες ώρες διορία στους «6+6» να ανακοινώσουν την αποχώρησή τους από την Κουμουνδούρου. Ηταν μια προσπάθεια εγκλωβισμού τους, καθώς υπό τις υπάρχουσες συνθήκες θα ήταν έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολη η παρουσία τους στο όργανο. Υπενθυμίζονται επ’ αυτού οι επιθέσεις που έχουν δεχθεί από στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Γιώργος Τσίπρας και η «κάλυψη» που τους έχει δώσει ο Στέφανος Κασσελάκης. Από τους 11 που είχαν υπογράψει το σκληρό κείμενο κατά της ηγεσίας στην Κεντρική Επιτροπή στις 12 Νοεμβρίου (χαρακτήριζε προσβλητική την ομιλία του προέδρου με στοιχεία alt right), μέλη της Πολιτικής Γραμματείας είναι οι «οκτώ»: Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Μπίστης, Δανάη Κολτσίδα.

Η «Κ» από χθες είχε αποκαλύψει το παρασκήνιο της τελευταίας συμβιβαστικής πρότασης που επιχειρήθηκε να γίνει την προηγούμενη Παρασκευή, όταν από την Κουμουνδούρου επικοινώνησαν με την «ομάδα Αχτσιόγλου» προτείνοντας τη δημιουργία του Πολιτικού Κέντρου. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο άτυπο όργανο λειτουργούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα επί Αλέξη Τσίπρα ως «πρωινός καφές». Τι κάνει τώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Λέει στο αντίπαλο στρατόπεδο πως το Πολιτικό Κέντρο θα ανασυσταθεί και όποιος είναι μέλος του κόμματος – βουλευτής οφείλει να συνδράμει στη χάραξη της καθημερινής στρατηγικής. Ουσιαστικά περιμένει να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους μέσα στην ημέρα.

 Αυτή η κίνηση φαίνεται πως επιταχύνει σημαντικά τις εξελίξεις όσον αφορά την έξοδο από το κόμμα της «ομάδας Αχτσιόγλου». Ο χρόνος της αναμονής τελείωσε και οδηγούνται πλέον στον τελικό αποχαιρετισμό. Η απόφαση άλλωστε είναι ειλημμένη, απλώς τις τελευταίες ημέρες το συντονιστικό της κίνησης καθόριζε τις τελευταίες κρίσιμες λεπτομέρειες που αφορούν τόσο τη σύνταξη του κειμένου της αποχώρησης όσο και τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η δεύτερη στόχευση του Στέφανου Κασσελακη για τη σημερινή σύγκληση του οργάνου αφορά τα κορυφαία στελέχη που είναι δεδομένο ότι θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος ανοίγεται προς αυτά καλώντας τα, παρά τις αποστάσεις που έχουν κρατήσει κατά καιρούς, να συμμετέχουν στη χάραξη της καθημερινής πολιτικής γραμμής. Αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό ειδικά μετά το «μπλόκο» που του έβαλαν στο θέμα του δημοψηφίσματος κορυφαία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, όπως οι Ολγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αλέκος Φλαμπουράρης και Νίκος Παππάς. Στη νέα εσωκομματική αντιπολίτευση βασικό ρόλο θα έχει ο Διονύσης Τεμπονέρας, που οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα παραμείνει στο κόμμα ασκώντας κριτική όπου χρειάζεται. Είναι σίγουρο ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω στελέχη θα απαρτίζουν το νέο Πολιτικό Κέντρο που έτσι κι αλλιώς θα συγκροτηθεί. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι σαφές πως σχεδιάζει πλέον την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς την «Ομπρέλα» και την «ομάδα Αχτσιόγλου». Η παρουσία του στο καφενείο της Βουλής με τους Παύλο Πολάκη, Θεοδώρα Τζάκρη, Ευάγγελο Αποστολάκη, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Χρήστο Γιαννούλη και λίγο αργότερα στο εντευκτήριο με τον Γιώργο Καραμέρο δείχνει πως εντείνει τις επαφές του και την ίδια ώρα ακούει τις απόψεις των βουλευτών του.

«Ειλημμένες αποφάσεις»

Ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας χθες στα «Παραπολιτικά FM» ανέφερε για τον Στ. Κασσελάκη πως «οι αποφάσεις είναι ειλημμένες, νομίζω ότι είναι θέμα ωρών ή ημερών να κλείσει αυτός ο κύκλος. Τον διέβη τον Ρουβίκωνα, οπότε νομίζω ότι μπορεί να αρκεστεί στην ηγετική του ομάδα και στον άκρατο λαϊκισμό». Το τελικό «αντίο» της ομάδας της Εφης Αχτσιόγλου περιμένουν και από την «Ομπρέλα» προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Με πρώτο στόχο τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας και δεύτερο τη δημιουργία μιας κίνησης που θα προσελκύσει, πέρα από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικότητες από τον προοδευτικό χώρο. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν πως θα σταματήσει η «αιμορραγία» τόσο προς το ΠΑΣΟΚ όσο και προς το ΚΚΕ που αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν και μέλη του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος.

Νέα πυρά Κασσελάκη με τον Τσίπρα «στο κάδρο»

Οταν ο Στέφανος Κασσελάκης περπατάει στο κέντρο της Αθήνας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει την τιμητική του. Την περασμένη φορά αμφισβήτησε τη χρησιμότητα του μαξιλαριού των 37 δισ. ευρώ. Χθες, στην πορεία των ελευθέρων επαγγελματιών, «κάρφωσε» των πρώην υπουργό Οικονομικών συνολικά για τη μνημονιακή περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Κοινό σημείο; Από τη στιγμή που μιλάει για την τετραετία 2015-2019, πάντα στο κάδρο μπαίνει ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε με Τσακαλώτους και Κατρούγκαλους ήταν μνημονιακή. Αυτή η εποχή έχει λήξει. Πλέον η Ν.Δ. αναλαμβάνει τον μανδύα της φοροεπιδρομής, εμείς θέλουμε δίκαιη φορολόγηση και αξιοπρέπεια για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης. Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χειρίστηκε διαφορετικά το θέμα, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Οταν πολίτης άσκησε κριτική στην Αριστερά ζητώντας να «σκύψει το κεφάλι της στον λαό», ο κ. Κασσελάκης «ξέβαψε» την κόκκινη διαχωριστική γραμμή που χαράσσει συνεχώς και επιμελώς με την περίοδο του μνημονίου. «Υπό τις συνθήκες τις οποίες υπήρξαν τότε, όντως ήταν πολύ δύσκολη η στάση της Αριστεράς. Γι’ αυτό και ο Αλέξης έλεγε προεκλογικά φέτος, το ’23, επιτρέψτε μας να είμαστε πρώτη φορά Αριστερά. Ο γέγονε, γέγονε». Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον κ. Τσακαλώτο: «Εκείνο όμως που επί της ουσίας τίθεται από τον κ. Κασσελάκη είναι ότι δεν διατίθεται να υπερασπιστεί την κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο υποτίθεται ότι ομνύει».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News