Πολιτική Παρασκευή 3/11/2023, 17:46
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Η AI μπαίνει στο gov.gr – Το Wallet καταργεί την ψηφιακή γραφειοκρατία

Παπαστεργίου: Η AI μπαίνει στο gov.gr – Το Wallet καταργεί την ψηφιακή γραφειοκρατία

Για τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που φέρνει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου, σημειώνοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν τεράστια βήματα προκειμένου «να δείξουμε και να πείσουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα». Πλέον, έρχεται μια νέα εποχή με την είσοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση και στο gov.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά στoν ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας μάλιστα την προστιθέμενη αξία της συμβουλευτικής επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη που έχει συσταθεί με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι πολίτες πλέον θα μπορούν να πληκτρολογούν ή να εκφωνούν αυτό που αναζητούν και ο ψηφιακός βοηθός θα «υποδεικνύει» τον δρόμο για να μπορέσουν να βρουν αυτό που ακριβώς ψάχνουν εύκολα και γρήγορα. Το «μοντέλο αυτή τη στιγμή εκπαιδεύεται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου και σε 15 ημέρες το υπουργείο θα το παρουσιάσει στο ευρύ κοινό.

Πώς το νέο Wallet θα καταργεί την ψηφιακή γραφειοκρατία

Για εξεύρεση λύσεων και υλοποιήσεις που “τρέχουν” ήδη αυτή τη στιγμή, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και οι διαδικασίες του δημοσίου να ολοκληρώνονται από το ίδιο το δημόσιο, έκανε λόγο ο Υπουργός, ώστε να μη διαιωνίζονται ανορθολογικές καταστάσεις. Σημείωσε, μάλιστα, ότι με το νέο wallet δεν θα χρειάζεται «να εκδίδουμε πιστοποιητικά από το δημόσιο για το δημόσιο», αλλά ούτε καν να διακινούμε ψηφιακά τα ίδια έγγραφα.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου με το νέο Wallet ο πολίτης θα δίνει απλά την έγκρισή του, ώστε η κάθε υπηρεσία ή φορέας να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένα στοιχεία που ζητούνται τη δεδομένη χρονική στιγμή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία, όπως για παράδειγμα να κάνει μια νέα σύνδεση τηλεφώνου σε κάποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Τόνισε δε, ότι θα πρόκειται για μια απλή διαδικασία, όπως αντίστοιχα θα είναι και ο ψηφιακός βοηθός, καθώς η «τεχνολογία θα πρέπει να είναι συμπεριληπτική και να μην αφήνει κανέναν πίσω».

Το σχέδιο για την «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας»

Ιδιαίτερη έμφαση στη λέξη εμπιστοσύνη έδωσε ο κ. Παπαστεργίου μιλώντας για τον κρίσιμο τομέα της Κυβερνοασφάλειας και αναφέρθηκε στην υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής σύμφωνα με τις εθνικές ανάγκες και τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις. Η νέα δομή που θα δημιουργηθεί με το σχετικό νομοσχέδιο, θα αναλάβει να συντονίζει, να εφαρμόζει και να κάνει και ελέγχους, ώστε να «αρχίσουμε όλοι σε αυτό το νέο ψηφιακό κόσμο να νιώθουμε πολύ πιο ασφαλείς», τόνισε. Σημείωσε επίσης, ότι με την εφαρμογή της νέας οδηγίας, NIS2, από τους 70 φορείς που εποπτεύονται σήμερα, η ομπρέλα θα ανοίξει σε περισσότερους από 2000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σημαντική μεταρρύθμιση ο Προσωπικός Αριθμός

Αριθμός ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αριθμός μητρώου πολιτών σύντομα θα «αντικατασταθούν» από τον Προσωπικό Αριθμό. Έναν και μοναδικό αριθμό για τον κάθε πολίτη, τον οποίο θα χρησιμοποιεί για όλες του τις συνδιαλλαγές και θα είναι και ο μόνος που θα χρειάζεται να γνωρίζει. Ο Προσωπικός Αριθμός θα αποτελείται από το ΑΦΜ και τρία επιπλέον ψηφία, από τα οποία τα δύο θα τα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης, ενώ προσέθεσε ότι οι διαδικασίες προχωρούν γρήγορα και υπολογίζεται ότι θα έχουν τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News