ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ικανοποίηση Ν.Δ. για 6+1 νίκες – Πονοκέφαλος οι «αντάρτες»

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ικανοποίηση Ν.Δ. για 6+1 νίκες – Πονοκέφαλος οι «αντάρτες»

Την κυριαρχία της Ν.Δ. στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, τρεις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, επιβεβαίωσαν οι χθεσινές περιφερειακές εκλογές, με το κυβερνών κόμμα να κερδίζει από τον πρώτο γύρο έξι περιφέρειες συν μία –αυτήν της Κρήτης με τη στήριξη του κεντροαριστερού Σταύρου Αρναουτάκη–, κάτι που έφερε αναπόφευκτα χαμόγελα στο Μαξίμου, καθώς εξαρχής αυτός ήταν ο στόχος. Από εκεί και πέρα, στις τέσσερις από τις υπόλοιπες έξι περιφέρειες προηγήθηκε ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. και στις δύο γαλάζιος «αντάρτης», κάνοντας την κυριαρχία της Ν.Δ. σχεδόν καθολική και δίνοντάς της την προοπτική ενόψει δευτέρου γύρου ο χάρτης να βαφτεί και άλλο γαλάζιος.

Σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι κατάφεραν να περάσουν κατά πολύ το ποσοστό που έλαβε η Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές, δείχνοντας πως η Πειραιώς έκανε τις καταλληλότερες επιλογές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων, με δήλωσή του εστίασε στο πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψαν οι πολίτες στις χθεσινές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές λέγοντας πως «οι πολίτες πιστεύω ότι επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στις επιλογές τις οποίες έκανε», μιλώντας για «κατ’ ελάχιστον επτά περιφέρειες που έχουν ήδη κριθεί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στον πρώτο γύρο». Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, πρόσθεσε πως το γαλάζιο του χάρτη των εκλογών «πρέπει να είναι ένα γαλάζιο της δημιουργίας, ένα γαλάζιο της συνεχόμενης μάχης με την καθημερινότητα», προαναγγέλοντας πως η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με όλους τους αυτοδιοικητικούς, ανεξαρτήτως της κομματικής του προέλευσης.

Οι «πρωτιές»

Αναλυτικά η Ν.Δ. πέτυχε μεγάλη νίκη στην Αττική με τον Νίκο Χαρδαλιά να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό πέριξ του 46%, ποσοστό πολύ κοντινό στο 42,82% που έλαβε στην Αττική η Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές. Στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Κεντρική Μακεδονία, ο Απόστολος Τζιτζικώστας επιβεβαίωσε τη φήμη του φαβορί, κερδίζοντας με ποσοστό άνω του 60%, ποσοστό πολύ υψηλότερο του 38,78% που έλαβε η Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. Απόλυτη κυριαρχία και για τον Γιώργο Χατζημάρκο, που κέρδισε από χθες το Νότιο Αιγαίο με ποσοστό άνω του 66%, ξεπερνώντας κατά πολύ το ούτως ή άλλως υψηλό 46,86% της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές. Πολύ μεγάλο ποσοστό έλαβε και ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα, που έκοψε πρώτος το νήμα με ποσοστό πέριξ του 59%, πολύ υψηλότερο από το 36,3% που έλαβε η Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές. Στην Ηπειρο ο αειθαλής Αλέκος Καχριμάνης επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό πάνω από 54%, όταν η Ν.Δ. στην Περιφέρεια Ηπείρου είχε λάβει 39,68% στις εθνικές εκλογές. Στη Στερεά Ελλάδα ο Φάνης Σπανός είναι από χθες εκ νέου περιφερειάρχης με ποσοστό πάνω από 48%. Η Ν.Δ. είχε λάβει στις εθνικές εκλογές ποσοστό 40,18%. Τέλος, στην Κρήτη ο κ. Αρναουτάκης, έχοντας τη στήριξη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, έφτασε στο 78%.

Οι μεγάλοι δήμοι

Οσον αφορά τις υπόλοιπες περιφέρειες, με εξαίρεση το Ιόνιο όπου η Ρόδη Κράτσα ήρθε δεύτερη, από εκεί και πέρα έχουμε πρωτιά του Αγοραστού στην πολύπαθη Θεσσαλία με 41%, πρωτιά του Πτωχού στην Πελοπόννησο που οριακά δεν έφτασε το 43%, πρωτιά του Αλκιβιάδη Στεφανή στο Βόρειο Αιγαίο με πάνω από 40%, πρωτιά του Γιώργου Αμανατίδη στη Δυτική Μακεδονία με πάνω από 36%, αλλά και του Χρήστου Μέτιου στην Αν. Μακεδονία και Θράκη με 41%. Οσον αφορά τους τρεις μεγάλους δήμους, ο Γιάννης Μώραλης στον Πειραιά εξελέγη με ποσοστό κοντά στο 70%, έχοντας τη στήριξη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. Στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης οριακά δεν έφτασε το πολυπόθητο 43% φτάνοντας στο 41% και στη Θεσσαλονίκη ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, που δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 30%, θα πάει στον δεύτερο γύρο με τον Στέλιο Αγγελούδη σε μία μάχη εξαιρετικά αμφίρροπη για τον νυν δήμαρχο της συμπρωτεύουσας.

Πονοκέφαλος για την Πειραιώς οι «αντάρτες»

Ο χάρτης της Ελλάδας, όπως σχηματίστηκε χθες μετά τις περιφερειακές εκλογές, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πολιτικές παρερμηνείες. Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να εκλέξει έξι «γαλάζιους» περιφερειάρχες, συν τη στήριξη που έδωσε στον Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ από τις υπόλοιπες έξι περιφέρειες ο δικός της υποψήφιος πάει στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο «αντάρτη» προερχόμενο από τη Ν.Δ., πλην της Θεσσαλίας όπου ο Δημήτρης Κουρέτας με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στον δεύτερο γύρο. Αυτή την εικόνα δεν μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων ερωτηθείς σχετικά είπε πως «το γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι υπήρχαν περιφέρειες όπου είχαμε υποψηφίους οι οποίοι προέρχονταν από τη Ν.Δ., χωρίς να έχουν την επίσημη στήριξή μας. Αλλά θα σας έλεγα ότι περισσότερο θα πρέπει να ρωτήσετε τα άλλα κόμματα –ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ– γιατί κατάφεραν, καθώς φαίνεται, μόνο σε μία περιφέρεια να έχουν υποψήφιο στον δεύτερο γύρο», είπε χαρακτηριστικά.

Πράγματι, οι πολλές υποψηφιότητες «γαλάζιων» στελεχών που κατήλθαν κόντρα στον επίσημο υποψήφιο δεν έδωσαν το δικαίωμα στη Ν.Δ. να δει τον χάρτη από χθες το βράδυ να είναι ολόκληρος μπλε. Από τις έξι περιφέρειες που θα έχουμε δεύτερο γύρο, η εικόνα έχει ως εξής: Στο Ιόνιο ο «αντάρτης» της Ν.Δ. κατάφερε να μπει στον δεύτερο γύρο από θέση εκκίνησης. Πρόκειται για τον πρώην δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή που έκοψε πρώτος το νήμα από τη Ρόδη Κράτσα και πλέον είναι το φαβορί στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο την νυν περιφερειάρχη. Ιδια εικόνα και στη Δυτική Μακεδονία, όπου ο Γιώργος Αμανατίδης, προερχόμενος από τη Ν.Δ., έκοψε οριακά πρώτος το νήμα με πάνω από 36%, με δεύτερο τον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ., Γιώργο Κασαπίδη, να ακολουθεί με λίγο κάτω από 35%. Οι δυο τους θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο σε μια αμφίρροπη μάχη. Στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, η οποία υπέστη τη μεγάλη καταστροφή του δάσους της Δαδιάς, ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. Χρήστος Μέτιος προηγήθηκε με πάνω από 41% έναντι του «γαλάζιου αντάρτη» Χριστόδουλου Τοψίδη που πέρασε το 35%. Οι δυο τους θα δώσουν τη μάχη την επόμενη Κυριακή. Στο Βόρειο Αιγαίο ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής που είχε το επίσημο χρίσμα της Ν.Δ. κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα με ποσοστό άνω του 40%, αφήνοντας σχεδόν 7 μονάδες πίσω τον νυν περιφερειάρχη και ανεξάρτητο Κωνσταντίνο Μουτζούρη. Τέλος, στην Πελοπόννησο ο Δημήτρης Πτωχός οριακά δεν κατάφερε να πετύχει το 43% μένοντας πάνω από το 42%, έχοντας όμως μεγάλη διαφορά από τον «αντάρτη» Πέτρο Τατούλη που πέρασε οριακά το 32%.

Τέλος, η Θεσσαλία είναι η μοναδική περιφέρεια όπου ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. Κώστας Αγοραστός δεν θα έχει αντίπαλο κάποιον «γαλάζιο» αντάρτη, αλλά τον Δημήτρη Κουρέτα, υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί η «γαλάζια αντάρτισσα» Ελευθερία Τζανακούλη δεν κατάφερε να φθάσει στο 10% και έμεινε στο 9,5%.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News