Πολιτική Κυριακή 8/10/2023, 12:30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Κοντογεώργης: Η Ελλάδα έχει σταθεροποιητικό ρόλο στην Α.Μεσόγειο

Θ. Κοντογεώργης: Η Ελλάδα έχει σταθεροποιητικό ρόλο στην Α.Μεσόγειο

Από τις δραματικές εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησε η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά. Πρόκειται, επεσήμανε, για «σαφέστατα τρομοκρατική ενέργεια από εξτρεμιστικές οργανώσεις», ενώ ευχήθηκε γρήγορα να αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή. Η Μέση Ανατολή και η Νοτιοανατολική Μεσόγειος ευρύτερα, παράγει πάντοτε εντάσεις, παρατήρησε, εξ άλλου, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι αναδεικνύεται ο σταθεροποιητικός ρόλος της χώρας μας στην περιοχή, με δεδομένο ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ειδικώς για τους Έλληνες, οι οποίοι κατοικούν εκεί, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα με τον τρόπο που επιβάλλεται σε αυτές τις περιστάσεις.

Στο βασικό θέμα της εγχώριας επικαιρότητας, την ψηφοφορία για την ανάδειξη νέων περιφερειαρχών, δημάρχων κ.ο.κ., τόνισε ότι «οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι σημαντικές, και τούτο γιατί, όπως εξήγησε, «βλέπουμε την καθημερινή συνέπεια που μπορούν να έχουν αποφάσεις από την αυτοδιοίκηση αλλά και από τη συλλειτουργία της με την κυβέρνηση στην καθημερινότητα των πολιτών». Ταυτοχρόνως, «η συμμετοχή είναι κρίσιμη, μπορεί το ενδιαφέρον να έχει κάπως ατονήσει επειδή υπήρξαν πρόσφατες εθνικές εκλογές, (αλλά) νομίζω ότι μέσα στην ημέρα θα δούμε αυξημένη συμμετοχή». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, έκανε, μάλιστα, ειδική μνεία στη «σημαντική δουλειά» που έχει γίνει στον Πειραιά. Και, στο «δια ταύτα», «ευελπιστούμε, ως κυβέρνηση και ως Νέα Δημοκρατία, αυτή η εμπιστοσύνη που υπήρξε στις εθνικές εκλογές να επιβεβαιωθεί και στις αυτοδιοικητικές».

Στο πρόβλημα της ακρίβειας, ανέδειξε, μεταξύ άλλων εργαλείων, και το γεγονός ότι «μέσα από συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας προσπαθούμε να αυξήσουμε και το μέρισμα στους πιο ευάλωτους και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τις συνθήκες εκείνες προκειμένου οι συμπολίτες μας να μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές συνθήκες σήμερα». Συγχρόνως, «οι έλεγχοι στην αγορά πρέπει να είναι συστηματικοί και εντατικοί», υπογράμμισε, με την παράλληλη υπόμνηση ότι «τους τελευταίους μήνες έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 2,5 εκατ. ευρώ».

Ερωτηθείς για τις κυβερνητικές προτεραιότητες το επόμενο διάστημα, ο Θ. Κοντογεώργης απάντησε πως «μας ενδιαφέρει η αποτελεσματικότητα του κράτους». Το βάρος, όμως, πέφτει ειδικά στην Υγεία, προσέθεσε και παρέθεσε όλες τις δράσεις, οι οποίες είτε είναι σε εξέλιξη είτε θα υλοποιηθούν προσεχώς.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες αλλαγές στις διοικήσεις νοσοκομείων, επεσήμανε ότι «η αποτελεσματικότητα της διοίκησης εξαρτάται και από τους ανθρώπους που διοικούν τις δομές. Πρέπει με έναν τρόπο, όσο μπορούμε, να εξασφαλίσουμε ότι οι κατάλληλοι άνθρωποι θα βρεθούν στις κατάλληλες θέσεις, ειδικά για τα νοσοκομεία».

Διευρύνοντας τη συζήτηση, αναφέρθηκε και στην παρουσίαση, προ ημερών, από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως στο Υπουργικό Συμβούλιο μιας συνολικής παρέμβασης «για την επιλογή των διοικήσεων που θα συνδέεται με στόχους, με σχέδιο δράσης και με λογοδοσία – έλεγχο ανά τακτά διαστήματα. Πολλώ μάλλον στα νοσοκομεία, γιατί υπάρχουν αρκετά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινή φροντίδα των ασθενών, το φάρμακο, τη διαχείριση των οικονομικών που είναι μια δύσκολη υπόθεση και γίνονται βήματα βελτίωσης. Πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο, ώστε οι πιο σωστοί άνθρωποι και με εμπειρία να βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις», είναι ο στόχος που έθεσε, κλείνοντας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News