Πολιτική Παρασκευή 29/09/2023, 07:57
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις: Η πρώτη ψήφος μετά την εκλογή Κασσελάκη

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις: Η πρώτη ψήφος μετά την εκλογή Κασσελάκη

Ηεκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προσδώσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη δυναμική που επιθυμούσαν στην Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με τις τρεις νέες δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. προηγείται στην πρόθεση ψήφου από 15,5 έως 17 ποσοστιαίες μονάδες.

Μάλιστα, ο Στέφανος Κασσελάκης στη δημοσκόπηση της Metron Analysis καταλαμβάνει την πεμπτη θέση στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών πίσω απο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Δημήτρη Κουτσύμπα, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Επίσης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO, μόνο το 37% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως είναι καλύτερη η εικόνα του κόμματος μετά την εκλογή Κασσελάκη.

Το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας σύμφωνα με την αξιολόγηση των πολιτών είναι η ακρίβεια, με ποσοστό 36% (Metron Analysis). 

Επίσης περίπου οι μισοί εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία Daniel.

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Προβάδισμα 16 μονάδων της Ν.Δ. στην εκτίμηση ψήφου καταγράφεται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανές είναι επίσης πως η ακρίβεια αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, σύμφωνα με την αξιολόγηση των πολιτών.

Πιο αναλυτικά, η πρόθεση ψήφου στην έρευνα της Metron Analysis διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ν.Δ. 29,7
  • ΣΥΡΙΖΑ 13,7
  • ΠΑΣΟΚ 10,2
  • ΚΚΕ 7,7
  • Σπαρτιάτες 3,1
  • Ελληνική λύση 6,1
  • ΝΙΚΗ 3,6
  • Πλεύση 2,6
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 16 μονάδων για τη Ν.Δ. – Μεγαλύτερο πρόβλημα η ακρίβεια-1

Στην ερώτηση «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός;», ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε την προτίμηση του 38% των πολιτών, ενώ ο «κανένας» ακολουθεί με ποσοστό 29%.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 16 μονάδων για τη Ν.Δ. – Μεγαλύτερο πρόβλημα η ακρίβεια-2

Oι πολίτες θεωρούν πως η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 16 μονάδων για τη Ν.Δ. – Μεγαλύτερο πρόβλημα η ακρίβεια-3

Δημοσκόπηση Pulse

Στο 15,5% τοποθετείται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας (32,5%) από τον ΣΥΡΙΖΑ (17%) στη δημοσκόπηση της PULSE που παρουσιάστηκε στον ΣΚΑΪ, όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου.

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Ν.Δ. με 32,5% και ακολουθεί με 17% ο ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ (10,5%) και ακολουθούν ΚΚΕ (7,5%), Σπαρτιάτες (3,5), Ελληνική Λύση (5%), Νίκη (2,5%) και Πλεύση Ελευθερίας (2,5%).

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 15,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ-1

Eνα μεγάλο ποσοστό (47%) υποστηρίζει πως ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι εμφανίστηκε ξαφνικά στην πολιτική σκηνή δεν αποτελεί ούτε μειονέκτημα, ούτε πλεονέκτημα. Το 17% το θεωρεί πλεονέκτημα.

Παράλληλα, ένα 39% λέει πως το μέλλον προδιαγράφεται χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που πιστεύει και το 19% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 15,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ-2

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 15,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ-3

Στη θετική δημοτικότητα ο Στέφανος Κασσελάκης είναι τρίτος με 28% (όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης). Πρώτος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης (43%) και δεύτερος ο Δημήτρης Κουτσούμπας (39%).

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 15,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ-4

 

Δημοσκόπηση ALCO

Προβάδισμα ασφαλείας διατηρεί η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ALCO για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, τα δύο κόμματα καταγράφουν διαφορά 17 μονάδων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 32,3%, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση 15,3%.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, 11,8% συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν το ΚΚΕ (7,7%), οι Σπαρτιάτες (4,5%), η Ελληνική Λύση (5%), η Νίκη (2,5%) και η Πλεύση Ελευθερίας (2,7%).

Δημοσκόπηση ALCO: Διαφορά 17 μονάδων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – Η άποψη για τον Κασσελάκη-1

Αντικείμενο της δημοσκόπησης αποτέλεσε και η στάση των πολιτών αναφορικά με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η εικόνα των πολιτών για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 40% χειρότερη, 17% το ίδιο κακή, 12% το ίδιο καλή και 14% καλύτερη. Στους ψηφοφόρους του κόμματος, το 37% απαντά καλύτερη, το 29% το ίδιο καλή, το 23% χειρότερη και το 2% το ίδιο κακή.

Δημοσκόπηση ALCO: Διαφορά 17 μονάδων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – Η άποψη για τον Κασσελάκη-2

Στην πλειοψηφία του, το γενικό κοινό εκφράζει την επιθυμία ο ΣΥΡΙΖΑ να κινθεί προς τον χώρο της κεντροαριστεράς (ποσοστό 56%). Κατεύθυνση προς τα αριστερά ζητά το 23%, ενώ το 9% προτιμά οι πολιτικές θέσεις να παραμείνουν ως έχουν.

Την ίδια στιγμή, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν κατά 53% πορεία προς την κεντροαριστερά, το 34% προς τα αριστερά, ενώ το 6% επιμένει στην ίδια πολιτική.

Δημοσκόπηση ALCO: Διαφορά 17 μονάδων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – Η άποψη για τον Κασσελάκη-3

Τέλος, οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τον κρατικό μηχανισμό αναφορικά με την ανταπόκρισή του στην κακοκαιρία Daniel καθώς το 49% απαντά πως δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο.

Σε ποσοστό 27% οι πολίτες απαντούν πως είναι λίγο ευχαριστημένοι, ενώ αρκετά ευχαριστημένο δηλώνει το 19%.

Δημοσκόπηση ALCO: Διαφορά 17 μονάδων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – Η άποψη για τον Κασσελάκη-4

Σημειώνεται πως στο ίδιο ερώτημα προς τους κατοίκους της Θεσσαλίας, το 72% δηλώνει καθόλου ή λίγο ευχαριστημένο.

Δημοσκόπηση ALCO: Διαφορά 17 μονάδων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – Η άποψη για τον Κασσελάκη-5

 

Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News