Πολιτική Πέμπτη 14/09/2023, 13:11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ μια ημέρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο της της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. 

Το ταξίδι του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ξεκινά το απόγευμα της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου, οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη. 

Οπως έγραφε την Κυριακή η «Κ» πρόκειται για μια κρίσιμη συνάντηση σε επίπεδο κορυφής και αναμένεται να αποτελέσει επιβεβαίωση της ανάγκης να παραμείνει το κλίμα σε θετικό επίπεδο, όπως έχει διαμορφωθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο και τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα. 

Και, το κυριότερο, στο πλαίσιο της συνάντησης θα αποσαφηνιστεί κατά πόσον Αθήνα και Αγκυρα είναι σε θέση να κάνουν το επόμενο βήμα στο πλαίσιο του λεγόμενου πολιτικού διαλόγου με τελικό, παρότι όχι άμεσο, στόχο τη Χάγη.

Ουσιαστικά, οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα καθορίσουν τι ακριβώς θα συζητηθεί από τους υπηρεσιακούς υφυπουργούς τον Οκτώβριο. Δεδομένου ότι στον πολιτικό διάλογο εντάσσονται πλέον και οι διερευνητικές επαφές, θα φανεί αν οι Τούρκοι θα επιμείνουν στην τακτική των προηγούμενων ετών, όταν διεύρυναν μονομερώς την ατζέντα από τα αεροναυτιλιακά ζητήματα (χωρικά ύδατα και εναέριος χώρος), προσθέτοντας θέματα όπως η μειονότητα της Θράκης, οι «γκρίζες ζώνες» κ.ά.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News