Πολιτική Τρίτη 15/08/2023, 15:14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Nέα πρόκληση από τον πρόεδρο της Κροατίας: «Αιχμάλωτοι πολέμου» οι χούλιγκαν – Πιο ήπια η θέση του πρωθυπουργού

Nέα πρόκληση από τον πρόεδρο της Κροατίας: «Αιχμάλωτοι πολέμου» οι χούλιγκαν – Πιο ήπια η θέση του πρωθυπουργού

Σε νέες δηλώσεις σχετικά με το θέμα της αντιμετώπισης των Κροατών χούλιγκαν που προφυλακίστηκαν για τα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας προέβη ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Οπως υποστήριξε σε κροατικό μέσο, οι συμπατριώτες του αντιμετωπίζονται ως «αιχμάλωτοι πολέμου», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στην Ελλάδα δεν τηρείται ο νόμος.

«Συμπεριφέρονται σε αυτούς τους ανθρώπους σαν αιχμαλώτους πολέμου. Αν ήμουν ο πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω. Δεν είναι απλό. Μοιάζει με τον νόμο του πολέμου. Τους συμπεριφέρονται σαν αιχμάλωτη μονάδα», δήλωσε.

Αναφερόμενος στους ακροδεξιούς οπαδούς των Bad Blue Boys, σημείωσε: «Μπορώ να αναφέρω τους λόγους, γιατί έγινε και γιατί συγκεκριμένα στην Ελλάδα και τι θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από την UEFA και γιατί είναι σημαντικό γι’ αυτούς να μεταφέρουν την ευθύνη στους 100 Κροάτες. Πόσοι Έλληνες έχουν συλληφθεί;».

Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τη διασπορά των προφυλακισθέντων Κροατών σε 16 διαφορετικές φυλακές της χώρας, υποστηρίζοντας πως έγινε σκόπιμα: «Έχεις πέντε μέρες να βρεις τα παράσιτα από ένα γκρουπ ανθρώπων, και τους προφυλακίζεις όλους, τους σκορπάς σε όλη την Ελλάδα, ώστε να χτυπηθούν και να βιαστούν. Τέλεια, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Δεν μπορείς να κρατάς φυλακισμένους 100 ανθρώπους για πέντε μέρες. Αυτές οι πέντε μέρες δίνουν τη δυνατότητα να βρεις τι έγινε και εξάλλου είναι άνθρωποι και οι πολίτες μας έχουν ανθρώπινα δικαιώματα Όμως οι Κροάτες οπαδοί αντιμετωπίζονται σαν παράσιτα στην Ελλάδα. Δεν έχει να κάνει με τη δημοκρατία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση σήμερα, καλύτερα να μην την έχουμε», συμπλήρωσε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Πρωθυπουργός Κροατίας: Στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης η υπόθεση των οπαδών της Ντιναμό

Στο ζήτημα των Κροατών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που έχουν προφυλακιστεί σε 16 ελληνικές φυλακές αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος σε αντίθεση με τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς τόνισε ότι η υπόθεση είναι στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Οι δηλώσεις του Κροάτη πρωθυπουργού έρχονται σε απάντηση της νέας τοποθέτησης του Μιλάνοβιτς αλλά και στην επιστολή που του είχε στείλει μια ομάδα γονέων και μελών οικογενειών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που προφυλακίστηκαν για τη συμμετοχή τους στην επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια που είχε ως τραγική κατάληξη τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή. Οι γονείς των συλληφθέντων ζητούσαν κυβερνητική παρέμβαση για την ασφάλεια των παιδιών τους και μια δίκαια δίκη από την ελληνική Δικαιοσύνη.

«Κατηγορούνται για τρία εγκλήματα: συνεργασία με εγκληματική οργάνωση, υλικές ζημιές και τραυματισμός. Πρόκειται για σοβαρά εγκλήματα και ένας άνθρωπος σκοτώθηκε. Δεν γίνεται να κατηγορηθούν για τον θάνατος και οι εκατό. Κάνουμε έκκληση στις ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό και η συντριπτική πλειοψηφία των Κροατών πολιτών να απελαθούν στην Κροατία», συμπλήρωσε ο Πλένκοβιτς. Και όπως σημείωσε, «πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό είναι στα χέρια των Ελλήνων εισαγγελέων και της δικαιοσύνης, όχι στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας».

Προσβολή των θεσμών οι δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας

Να σημειωθεί ότι η Αθήνα, μέσω κυβερνητικών πηγών είχε δηλώσει ότι «η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη». Με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδοςείχε επικρίνει τα όσα είχε δηλώσει αρχικά ο Κροάτης πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

«Οι δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας. Η προστασία θεμελιωδών έννομων αγαθών, όπως αυτών της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και υγείας και της κοινωνικής ειρήνης αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας Πολιτείας, που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

»Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από kathimerini.gr και ertnews.gr

Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος Κροατίας: Στοιχείο εκδίκησης η κράτηση των 100

Ενωση Δικαστών για πρόεδρο Κροατίας: Ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης

Απάντηση της Αθήνας στον Κροάτη πρόεδρο: Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News