Πολιτική Σάββατο 8/07/2023, 21:37
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ελαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση – 158 «ΝΑΙ»

Βουλή: Ελαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση – 158 «ΝΑΙ»

Τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών εξασφάλισε το βράδυ του Σαββάτου, η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στην προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ονομαστική ψηφοφορία επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτή, και επί 300 ψηφισάντων, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή ψήφισαν «ΝΑΙ», οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή ψήφισαν «ΟΧΙ», οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Προοδευτική Συμμαχία, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος, Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα “Νίκη”, και, Πλεύση Ελευθερίας-Ζωή Κωνσταντοπούλου).

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών

«Ήρθε η ώρα να είμαστε έτοιμοι, γιατί κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα», ήταν το μήνυμα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του. Ο πρωθυπουργός, πιο πριν, είχε θέσει εκ νέου τους δέκα μεγάλους στόχους της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. 

«Η χώρα πρέπει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, κάτι το οποίο, όμως, είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί στο 2023», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την ομιλία του στεκόμενος στην ανάγκη η χώρα να αποπληρώσει τις δανειακές τις υποχρεώσεις, να επιτευχθεί η υποχώρηση της ανεργίας στο 8% και η αύξηση των εξαγωγών στο 60%. Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης των μισθών και μείωσης των ανισοτήτων, στις απαραίτητες παρεμβάσεις στην Υγεία, στους στόχους που αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στη συνέχιση του ψηφιακού κράτους, στην ενίσχυση της Παιδείας, στην επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής Δικαιοσύνης και στην υλοποίηση μιας στιβαρής και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής. 

«Ο τελικός κριτής για θέματα Κράτους Δικαίου είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην τελευταία έκθεσή της καταγράφεται σημαντική πρόοδος», σημείωσε, επίσης, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε θέματα που τέθηκαν απο την αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης. 

«Εμείς αναζητούμε τεκμηριωμένες προτάσεις. Θα δείτε στην πορεία αυτής της κυβερνητικής θητείας ότι αν υπάρχουν προτάσεις που μπορούμε να ενσωματώσουμε, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε. Αρκεί οι προτάσεις αυτές να είναι ώριμες και κοστολογημένες», προσέθεσε. 

«Θέλω να συγκρατήσω το ήπιο κλίμα μέσα στο οποίο έγινε η συζήτηση, το οποίο εύχομαι να διατηρηθεί. Αυτό το κλίμα εκφράζει το μήνυμα ενότητας και υπευθυνότητας που εξέπεμψαν οι πολίτες στις εκλογές», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι το «αίτημα της κάλπης ζητά αποτελεσματικότητα» και ότι «ο λόγος της αντιπολίτευσης δεν είχε ούτε πειστικά επιχειρήματα, ούτε και θετικές παρατηρήσεις». 

«Οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε επανάληψη συνθημάτων που είχαν εξαντληθεί προεκλογικά. Η Ελλάδα, όμως, έχει περάσει σε μια άλλη εποχή, στην εποχή των μεγάλων αλλαγών. Η εντολή που έχουμε λάβει είναι να προχωρήσουμε γρήγορα και τολμηρά στην υλοποίηση αυτών των αλλαγών», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει απόλυτη συνέπεια των προεκλογικών εξαγγελιών της Ν.Δ. με τα όσα αναφέρθηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης». 

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Μας είπατε τα ίδια ακριβώς πράγματα που μάς είπατε πριν 3 μήνες. Σας διέφυγε κάτι: έγιναν εκλογές. Ο ελληνικός λαός έβλεπε κάτι άλλο από αυτό που βλέπατε εσείς και επιβράβευσε τη Νέα Δημοκρατία». 

Τέλος εξήγγειλε ότι στις αρχές της εβδομάδας ξεκινάει η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης ενός νόμου, που θα περιλαμβάνει ένα άρθρο, το οποίο θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Φάμελλος: Δεν ήταν νικηφόρα για την κοινωνική πλειοψηφία η τετραετία της ΝΔ

Να αποδομήσει την πρωτολογία του πρωθυπουργού, κατά την συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης επιχείρησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη σημερινή δευτερολογία του στη Βουλή.

Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις μάς είπε δύο πράγματα: «ότι τα έκανε όλα τέλεια την περίοδο 2019-2023 και ότι αντιμετώπισε πολλές εξωγενείς κρίσεις νικηφόρα και ότι τώρα ετοιμάζει το 4ο κύμα του εκσυγχρονισμού».

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι ενώ ήταν νικηφόρο το αποτέλεσμα των εκλογών «αυτό ουδόλως σημαίνει ότι ήταν νικηφόρα η τετραετία για την κοινωνική πλειοψηφία». Ακολούθως αναφέρθηκε στην «αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας: Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν είχαμε πάνω από 37.000 θύματα, στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, με την Πορτογαλία με τον ίδιο πληθυσμό στις 27.000! Σχεδόν 40% περισσότερες απώλειες! Αυτή είναι πράγματι αριστεία!».

Συνεχίζοντας για την υγεία είπε: «Δεν είναι νικηφόρο γιατί ενώ υπήρχαν δισεκατομμύρια πόρων να μην έχουμε προσωπικό στο ΕΚΑΒ και να έχουμε ανησυχητικά συχνά θανάτους ακόμα και σε καρότσες αγροτικών! Και μην χρησιμοποιείτε στρεβλώσεις του παρελθόντος ως δικαιολογία εφόσον για αυτές ευθύνονται προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ». 

Ακολούθως ρώτησε: «Η ΝΔ δεν κυβερνούσε το 2012-2015 όταν ο κος Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας έλεγε ότι δεν θέλει η τρόικα να του πάρει τη δόξα για τις απολύσεις των γιατρών; Και σίγουρα δεν είναι νικηφόρο για την ενεργειακή κρίση ότι η Ελλάδα είχε την πιο ακριβή κιλοβατώρα στην Ευρώπη για το 2022 σύμφωνα με τη Eurostat όπως και ότι τον Μάιο του 2023, η Ελλάδα είχε ακόμη το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (10,8%) στην ΕΕ και το και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των νέων (24%). Ενώ στην ομιλία σας δεν υπήρχε κάποια αναφορά στους νέους και σε κάποια στρατηγική για την καταπολέμηση του brain drain. Μόνο ένα ακόμα επίδομα, το youth pass».

Ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και εξήγησε: «Γνωρίζουμε ότι δεν θα τηρήσει όσα υποκριτικά λέει σήμερα στις προγραμματικές του δηλώσεις. Αλλά και ότι η πολιτική του δεν είναι εκσυγχρονιστική αλλά αναχρονιστική».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε: «Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, θέλουμε η πατρίδα μας, με αυτή την ιστορία, με αυτούς τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, με αυτό το πανέμορφο περιβάλλον, με αυτούς τους ανθρώπους να είναι στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών χωρών. Και να παίζει ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο στη γειτονιά της και ευρύτερα. Γιατί, μπροστά στις μεγάλες αβεβαιότητες, η απάντηση δεν μπορεί να είναι το ξεπούλημα δημόσιας αλλά και ιδιωτικής περιουσίας, τα ρουσφέτια και ο αυταρχισμός μιας δεξιάς 70 χρόνια πριν. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό σχέδιο που δεν είναι η αποθέωση της ανεξέλεγκτης αγοράς και της κερδοσκοπίας που δημιουργεί φτώχεια, ανισότητες, εργαζόμενους που «κολυμπούν» και κρύβονται σε ψυγεία και ΕΚΑΒ με πυροσβέστες. Στο δικό σας σύστημα, ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις είναι μη προνομιούχοι, αν δεν συνομιλούν με βουλευτές και υπουργούς σας».

Κλείνοντας υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εκπροσωπήσει την άλλη πολιτική πρόταση. Αυτή η εναλλακτική πρόταση έχει στο επίκεντρο την εργασία, την καινοτομία, την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας. Με ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών, με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Τέλος καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν τα αποτελέσματά της δεν διαχέονται σε όλη την κοινωνία. Αν δεν διασφαλίζει την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά. Για όλα τα παραπάνω δεν θα δώσουμε στηρίξουμε μία κυβέρνηση που μεγαλώνει τις ανισότητες και αμφισβητεί και απαξιώνει και απομειώνει τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης μόνο στην κοινωνία και στους πολίτες που αυτούς θα στηρίξουμε. 

Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις αξίες της δημοκρατίας και της προόδου. Για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι και θα είναι ακόμη πιο ισχυρός. Γιατί είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που εγγυάται ένα βιώσιμο σχέδιο. Γιατί δεν έχει δεσμεύσεις και δεν υπηρετεί συμφέροντα, παρά μόνο τα συμφέροντα και τις ανάγκες της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς».

Ανδρουλάκης: Θα είμαστε η αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο λαός

«Διαφωνούμε ευθέως με το επιτελικό κράτος γιατί είναι βαθιά παλαιοκομματικό. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα είμαστε η αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός », τόνισε στη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Για κακοποίηση λέξεων όσον αφορά τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό στον οποίο αναφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αυτοπροβάλλεται ως φορέας εκσυγχρονισμού, όταν η χώρα έχει την 4η υψηλότερη φορολογία ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ και η αγοραστική δύναμη είναι η τρίτη χαμηλότερη».

«Κύριε Μητσοτάκη μείνατε σιωπηλοί και επικαλεστήκατε καταχρηστικά το απόρρητο για να συγκαλύψετε το σκάνδαλο αλλά κάνατε προεκλογική εκστρατεία με τα δελτία της ΕΥΠ» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους τονίζοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ συνδέεται με ισχυρή ανάπτυξη και μείωση των ανισοτήτων. «Ένα κοινωνικό κράτος που δεν αφήνει μετέωρη τη μεσαία τάξη, ένα ψηφιακό κράτος που χειραφετεί τον πολίτη και πολιτικές που δεν εγκαταλείπουν τη νέα γενιά, με υποχρέωση την πράσινη μετάβαση και όχι ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι για λίγους» , είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Η κυβέρνηση υπόσχεται ανάπτυξη, μισθούς και ευημερία, το ερώτημα είναι σε ποιος απευθύνεται όταν επικαλείται μείωση της ανεργίας με ευκαιριακές και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, πρόσθεσε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στη «στεγαστική κρίση» λέγοντας ότι όταν «ο πρωθυπουργός πανηγύριζε όταν λιγότεροι από 5.000 δικαιούχοι βρήκαν σπίτι λόγω αυξημένων τιμών. 

Επανέλαβε στη συνέχεια την πρόταση για νέο ΕΚΑΣ και σχετικά με τα φάρμακα σε παλαιούς δικαιούχους είπε ότι υπάρχουν άνθρωποι σε απελπιστική κατάσταση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για «νάρκη ιδιωτικού χρέους στην οικονομία» και τόνισε ότι έχουμε χρέος να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας σε όσους αγωνίστηκαν έντιμα αλλά είναι σε δεινή θέση για οφειλές έναντι των funds». Εκατοντάδες επιχειρήσεις παραμένουν αποκλεισμένες από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, πρόσθεσε.

Προτεραιότητα για εμάς είναι η ενίσχυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου και οι δημόσιες επαγγελματικές σχολές, είπε και κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία «που ξέχασε ότι επί των ημερών χιλιάδες ελληνόπουλα σπουδάζαν σε ιδιωτικά κολέγια».

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News