Πολιτική Πέμπτη 6/07/2023, 09:24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ οι αυτοδιοικητικές

Ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ οι αυτοδιοικητικές

Τις προεκλογικές μηχανές θερμαίνουν στο ΠΑΣΟΚ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και θα επιδιώξουν άμεσα να αξιοποιήσουν δύο παράγοντες, που θεωρούν ότι τους ευνοούν: τη δυναμική που απέκτησε το κόμμα από την αύξηση των ποσοστών του στις εθνικές εκλογές και την παραλυτική κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου η συζήτηση για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα επισκιάζει κάθε άλλη δραστηριότητα. Ετσι, χθες ανακοινώθηκε η επιτροπή του ΠΑΣΟΚ που θα ασχοληθεί με την προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ολες τις προηγούμενες ημέρες ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, είχε σειρά επαφών και συνεννοήσεων. Συντονιστής της επιτροπής είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης, που αναμφίβολα διαθέτει το ειδικό πολιτικό βάρος, την εμπειρία και τη γνώση για να κινητοποιήσει τα στελέχη που την απαρτίζουν και να καθοδηγήσει στα επόμενα κρίσιμα βήματα για τη διαμόρφωση της στρατηγικής, την αναζήτηση υποψηφίων, τις πιθανές συμμαχίες κ.λπ.

Στο ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαροι όσον αφορά την επιδίωξή τους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: να ενισχύσει το κόμμα τη δύναμή του και να αναδειχθεί δεύτερη δύναμη από την εκλογική διαδικασία. Θεωρούν ότι, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, έχουν καλύτερη αφετηρία, καθώς το κόμμα διατηρεί ισχυρά ερείσματα σε τοπικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο σε πολλές περιοχές της χώρας. Και αυτό αποτυπώθηκε και στις προηγούμενες εκλογές στους δήμους και στις περιφέρειες, τον Μάιο του 2019.

Γι’ αυτόν τον λόγο σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι η βασική επιλογή τους θα είναι σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές να στηρίξουν δικούς τους υποψηφίους, να μην μπουν σε λογική συνεργασιών, που μπορεί να «θολώσει» το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, δεν είναι στρατηγική επιλογή το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόκειται να λειτουργήσουν σαν «σωσίβιο» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θεωρούν ότι βρίσκεται σε διαδικασία αποσυσπείρωσης και ακόμη μεγαλύτερης απώλειας δυνάμεων.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 η μεγαλύτερη επιτυχία υποψηφίου που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ ήταν η επικράτηση του Σταύρου Αρναουτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης, ο οποίος είχε στηριχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλές επιδόσεις είχαν και οι υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από το κόμμα –είτε μεμονωμένα είτε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ– στο Νότιο Αιγαίο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Θεσσαλία κ.α. Στην Αττική, ο Γιάννης Σγουρός συγκέντρωσε ποσοστό 17,40%.

Σε επίπεδο δήμων εκτιμάται ότι στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει με στελέχη του ή με συνεργασίες περί τους 37, ενώ το ΠΑΣΟΚ με προερχόμενους από αυτό υποψηφίους που κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι ή με υποψηφίους που πήραν το χρίσμα κέρδισε σχεδόν 70 δήμους. Ενδεικτικά, τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Νεάπολης Συκεών, Παλλήνης. Ηδη σε τοπικό επίπεδο έχουν αρχίσει οι ζυμώσεις και οι επαφές για κατάρτιση συνδυασμών. Βασική στρατηγική είναι να επιβεβαιωθεί η στήριξη σε υποψηφίους που έχουν να επιδείξουν δραστηριότητα και προσφορά και, παράλληλα, να προστεθούν νέες υποψηφιότητες ανθρώπων που έχουν θετικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News