Πολιτική Κυριακή 21/05/2023, 08:58
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αριθμοί που έχουν κυκλώσει στα μπλοκάκια τους τα κομματικά επιτελεία

Οι δείκτες στα «μπλοκάκια» των κομμάτων για την ανάγνωση του αποτελέσματος και τα σενάρια για τη διαχείρισή του

Οι αριθμοί που έχουν κυκλώσει στα μπλοκάκια τους τα κομματικά επιτελεία

Με το βλέµµα στη σημερινή κρίσιμη κάλπη και στους συσχετισμούς που θα προκύψουν από την ψήφο των πολιτών, αλλά και στην «επόμενη ημέρα» των διερευνητικών εντολών και της νέας προεκλογικής περιόδου, που σχεδόν όλοι προεξοφλούν πως θα ακολουθήσουν, κινούνται η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει πως τα σημερινά αποτελέσματα εν πολλοίς θα καθορίσουν την έκβαση και της αναμέτρησης της 2ας Ιουλίου, γεγονός που συνομολογούν τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη. Ως αποτέλεσμα, τα κομματικά επιτελεία επεξεργάζονται ευνοϊκές και… λιγότερο ευνοϊκές εκδοχές για την έκβαση της σημερινής ψηφοφορίας.

Νέος πήχυς για Ν.Δ.

Κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούσαν ως θετικό σενάριο η Ν.Δ. να προσεγγίσει το 33%-34%, ώστε να διαθέτει έναν ικανοποιητικό «βατήρα» για την επίτευξη της αυτοδυναμίας στην αναμέτρηση της 2ας Ιουλίου με τον νέο εκλογικό νόμο. Υπό το πρίσμα του τελευταίου κύματος δημοσκοπήσεων, όμως, ο στόχος έχει εκ των πραγμάτων αναθεωρηθεί προς τα πάνω, με ορισμένους στο Μέγαρο Μαξίμου να εκτιμούν πως η Ν.Δ. μπορεί να υπερβεί το 35% και επί της ουσίας να κλειδώσει μια νέα τετραετία.

Συμπληρωματικά κέρδη για το κυβερνών κόμμα από τη σημερινή ψηφοφορία θα μπορούσαν να αποτελέσουν:

• Μια καθαρή διαφορά άνω των πέντε ποσοστιαίων µονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε µια τέτοια περίπτωση η αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης του τελευταίου θεωρείται πιθανή εξέλιξη, ανοίγοντας περαιτέρω τον δρόμο του κ. Μητσοτάκη προς την αυτοδυναμία.

  • Ο περιορισµός του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά κάτω του 10%. Τότε ο Nίκος Ανδρουλάκης εκτιµάται πως θα παρακάμψει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών δίδοντας στον κ. Μητσοτάκη τη δυνατότητα να αποφύγει ένα πιθανό blame game για το γεγονός ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
  • Κάποιο ή κάποια από τα µικρότερα κόµµατα να κινηθεί στο όριο του 3% και της εισόδου στη Βουλή. Ολοι προεξοφλούν πως στις νέες εκλογές τα διλήμματα θα είναι ισχυρότερα, οι «μικροί» θα πιεστούν, ενώ, ως γνωστόν, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων τόσο θα κατεβαίνει ο πήχυς της αυτοδυναμίας.

Από τις ανωτέρω παραμέτρους του θετικού για το Μέγαρο Μαξίμου σεναρίου προκύπτουν βεβαίως και οι κίνδυνοι της σημερινής κάλπης για τη Ν.Δ.: Eνα ποσοστό κάτω του 33% για τη Ν.Δ., το προβάδισμα ή η μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και η προοπτική μιας εξακομματικής ή επτακομματικής Βουλής θα δυσχέραιναν τους χειρισμούς του πρωθυπουργού.

 

Οι αριθμοί που έχουν κυκλώσει στα μπλοκάκια τους τα κομματικά επιτελεία-1

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το 2019

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως το κόμμα των αναποφάσιστων και η συμμετοχή –κυρίως νέων ψήφοφόρων– είναι δυνατόν να ανατρέψουν, την ώρα των αποτελεσμάτων, τη δημοσκοπική εικόνα της προεκλογικής περιόδου και να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων τόσο κατά τις διερευνητικές εντολές που θα δρομολογηθούν από αύριο, όσο και –εάν αποβούν άκαρπες– στην πορεία προς τις νέες κάλπες. Πάντως, «νίκη» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα θεωρηθεί από την Κουμουνδούρου και μια διαφορά από τη Ν.Δ. μικρότερη των τριών ποσοστιαίων μονάδων. Οπως λέγεται, σε μια τέτοια περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα εισέλθει με ισχυρότερη δυναμική στη νέα προεκλογική περίοδο, ενώ θα είναι σε θέση να πιέσει εκλογικά, με το επιχείρημα ότι μόνο εκείνος μπορεί να επιτύχει τον στόχο της «πολιτικής αλλαγής», τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν, παράλληλα, πως εάν η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων κινείται στην περιοχή του 4% «θα είναι όλοι… νικητές», ενώ εάν είναι μεγαλύτερη θα υπάρξει πρόβλημα για την Κουμουνδούρου. Επίσης θα είναι κρίσιμο:

  • Κατά πόσον από την αριθµητική των εδρών του σηµερινού αποτελέσµατος, και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτος, θα προκύπτουν τα σενάρια που συζητήθηκαν το τελευταίο διάστημα –κυβέρνησης ηττημένων, ανοχής ή ειδικού σκοπού– και οι χειρισμοί στους οποίους θα προβεί κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας.
  • Εάν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει µπροστά τον αριθµό 3. Στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ προσέγγισε το 32%, οπότε είναι σημαντικό μετά από τέσσερα χρόνια αντιπολίτευσης να μην καταγραφεί ουσιαστική μείωση των ποσοστών του, ανεξαρτήτως των επιδόσεων της Ν.Δ.

ΠΑΣΟΚ και 10%

Τέλος, το ευκταίο για τη Χαριλάου Τρικούπη σενάριο είναι το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί στην περιοχή του 12% σε συνδυασμό με μια χαμηλή πτήση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση –και με τις επερχόμενες διερευνητικές εντολές να αναμένεται να αποβούν άκαρπες– ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει ένα σχετικά καθαρό διάδρομο μέχρι τις δεύτερες κάλπες. Το ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να προβληθεί ως δύναμη που έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα χωρίς τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό ή ως προοπτική υπεύθυνης αντιπολίτευσης στην περίπτωση κατά την οποία η Ν.Δ. διασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Αντιθέτως, αποτυχία για τη Χαριλάου Τρικούπη θα είναι τυχόν μονοψήφιο ποσοστό, καθώς θα σηματοδοτεί την απώλεια κάθε δυναμικής που της προσέδωσε η ανάδειξη του κ. Ανδρουλάκη στην ηγεσία. Επίσης, αρνητικό για το ΠΑΣΟΚ σενάριο θα είναι από τα σημερινά αποτελέσματα να προκύψει μια εικόνα ντέρμπι μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε αυτή την περίπτωση η εκλογική βάση του θα δεχθεί αμφίπλευρες και ισχυρότατες πιέσεις στην πορεία προς τις νέες κάλπες.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News