Πολιτική Παρασκευή 8/01/2021, 16:51
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

«Θα διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον στην υπόθεση Novartis»

«Θα διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον στην υπόθεση Novartis»

Η κυβέρνηση κινείται μεθοδικά για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον στην υπόθεση Novartis. Αυτό επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το σκάνδαλο. 

«Με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης ουσιαστικά συγκαλύπτεται το ελληνικό σκέλος ενός αναμφισβήτητου οικονομικού σκανδάλου με διεθνή διάσταση» τόνιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στις 18 Μαΐου 2018, στη Βουλή. Παράλληλα με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κινήθηκε προκειμένου να αναζητηθούν αποζημιώσεις υπέρ του δημοσίου» σημείωνουν οι πηγές.

Συμπληρώνουν πως ύστερα από αίτημα των Υπουργών, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Υγείας Βασίλη Κικίλια και Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θέτει το νομικό πλαίσιο ώστε τα αρμόδια Υπουργεία και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να ασκήσουν αγωγές.

«Αυτό θα κάνουν. Σε αντίθεση με αυτά που έκαναν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που αντί να διερευνήσουν το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο το χρησιμοποίησαν ως εργαλείο στοχοποίησης και κατασυκοφάντησης των πολιτικών αντιπάλων» υπογραμμίζουν και καταλήγουν: «Οι σκοτεινές μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκαν, όμως το οικονομικό σκάνδαλο παραμένει. Η κυβέρνηση κινείται μεθοδικά προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον».
 

ΣΥΡΙΖΑ: Η γνωμοδότηση εκθέτει την κυβέρνηση 

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του τομεάρχη Δικαιοσύνης, Θεόφιλου Ξανθόπουλου υποστηρίζει ότι η γνωμοδότηση του ΝΣΚ «καταρρίπτει οριστικά το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν σκευωρίας». 

Όπως αναφέρει «βαρύνουσα σημασία στην γνωμοδότηση του ΝΣΚ έχει η Συμφωνία αναστολής δίωξης που υπέγραψε η Novartis με τις αρχές των ΗΠΑ στις 25 Ιουνίου 2020, για τις παράνομες δραστηριότητες της στην Ελλάδα, με την οποία κατέβαλε ποσό άνω των 300 εκ. δολαρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ομόφωνα εισηγείται, μεταξύ άλλων, την υποβολή αιτήματος προς τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για την αποστολή όλων των στοιχείων που αφορούν την ομολογημένη, στην παραπάνω συμφωνία, παραβατική συμπεριφορά της εταιρείας στην Ελλάδα». 

Σημειώνει ακόμη ότι για τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, ελήφθησαν άλλωστε υπόψη και τα στοιχεία από διάφορες ελληνικές αρχές, ανάμεσά τους και της εισαγγελίας διαφθοράς που ερευνούσε το σκάνδαλο και η οποία καταργήθηκε πρόσφατα με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

«Τώρα λοιπόν, που, και με τη βούλα του ΝΣΚ, ενεργοποιείται ένας μεγάλος κύκλος διεκδικήσεων του ελληνικού δημοσίου για την τεράστια οικονομική ζημιά που υπέστη από τις παράνομες δραστηριότητες της Novartis στη χώρα μας, επιμένει ακόμη η κυβέρνηση στις θεωρίες συνωμοσίας και μη ύπαρξης σκανδάλου;» καταλήγει. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News