Πολιτική Παρασκευή 12/05/2023, 11:32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο AP: Θα τείνω χείρα φιλίας στην Τουρκία, αλλά δεν είμαι αφελής

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα η επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στη γειτονική χώρα να «αναθεωρήσει την προσέγγιση της απέναντι στη Δύση»

Μητσοτάκης στο AP: Θα τείνω χείρα φιλίας στην Τουρκία, αλλά δεν είμαι αφελής

Συνέντευξη στο Associated Press παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι πρόθεση του είναι να «τείνει χείρα φιλίας» στον νικητή των επερχόμενων εκλογών στην Τουρκία αν επανεκλεγεί, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα η επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στη γειτονική χώρα να «αναθεωρήσει την προσέγγιση της απέναντι στη Δύση». 

«Δεν είμαι, όμως, αφελής», επεσήμανε ο πρωθυπουργός στο AP, αποσαφηνίζοντας τη διάθεση του να είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο κερδίσει την εκλογική μάχη της Κυριακής. 

Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι «ελπίζει η επόμενη τουρκική κυβέρνηση να αναθεωρήσει συνολικά την προσέγγιση της απέναντι στη Δύση, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ». Ο πρωθυπουργός διευκρινίζει, πάντως, πως παραμένει ρεαλιστής: «Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος και της άμυνας». 

«Μακάρι να μην χρειαζόταν να ξοδεύουμε περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ μας για την άμυνα. Αλλά δυστυχώς, ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά κοντά σε… μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς που συμπεριφέρεται επιθετικά», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άλλο σημείο της συνέντευξης του. 

«Δεν πρέπει να περιμένουμε να συμβεί μια καταστροφή, για να μην ζούμε σε κατάσταση μόνιμης έντασης», απάντησε ο Μητσοτάκης σε σχέση με τον κατευνασμό των εντάσεων μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε στην Τουρκία. 

Όμως, επεσήμανε ότι οι καλύτεροι δεσμοί απαιτούν τον τερματισμό της πολεμικής ρητορικής από την Τουρκία. «Αν η τουρκική κυβέρνηση κάθε δεύτερη μέρα διακηρύττει ότι έρχεται τη νύχτα για να εισβάλει στα νησιά μας, προφανώς αυτό δεν είναι πολύ ευνοϊκό για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News