Πολιτική Τρίτη 20/10/2020, 15:29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Χάγη προσφεύγουν Ελλάδα και Αλβανία για τις θαλάσσιες ζώνες

Στη Χάγη προσφεύγουν Ελλάδα και Αλβανία για τις θαλάσσιες ζώνες

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης συμφώνησαν Ελλάδα και Αλβανία να παραπέμψουν το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, όπως έγινε γνωστό κατόπιν της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα, στα Τίρανα.

Πρόκειται για εξέλιξη που επιθυμούσε η Αθήνα, προκειμένου να παρακαμφθεί ο σκόπελος της συνταγματικότητας που έχει εγερθεί στην Αλβανία και αποτελεί από το 2009 τη σταθερή δικαιολογία των Τιράνων για την αποφυγή της συζήτησης. Δεδομένου ότι στην Αλβανία το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν λειτουργεί αυτήν τη στιγμή, το αδιέξοδο ήταν προφανές. 

Είναι, πάντως, σαφές, σε ευρύτερο επίπεδο, ότι η Αγκυρα δεν επιθυμεί την επίλυση άλλης μιας εκκρεμότητας ανάμεσα στην Ελλάδα και σε μία ακόμη γειτονική χώρα. Από την Αθήνα παρατηρούνται με ενδιαφέρον διάφορες ανησυχητικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας στη γειτονική Αλβανία, όπως, για παράδειγμα, η επέκταση χρήσης προβλήτα στο λιμάνι του Αυλώνα για τη χρήση του τουρκικού ναυτικού.

Δεδομένου ότι η Αθήνα ετοιμάζεται για την προώθηση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια (ν.μ.), η πιθανότητα επίλυσης της διαφοράς με τα Τίρανα θα οδηγούσε σε ένα συνολικό πλαίσιο διευθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες πλην, βεβαίως, της Τουρκίας και της –προς το παρόν– δεμένης «χειροπόδαρα» με τα συμφέροντα της Αγκυρας διοίκησης της Τρίπολης στη Λιβύη. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News